Ο κουταλιστός χαλβάς είναι ένα σπιτικό, γρήγορο και εύκολο νηστίσιμο γλυκό, που φτιάχνεται παραδοσιακά την περίοδο της νηστείας ή για να γλυκάνουμε κάποιον που θέλουμε να του μεταδώσουμε καλά νέα.
Η τοπική παραδοσιακή συνταγή και εκτέλεση από την Κατοχή Μεσολογγίου υπόσχεται ένα εκπληκτικό νηστίσιμο γλυκό για το σπίτι και τους καλεσμένους σας, είτε σε περιόδους νηστείας, είτε για να καλωσορίσουμε έναν επισκέπτη – φιλοξενούμενο.
Η Ζαφείρω Μπακογιάννη από την Κατοχή, με φόντο τον Αχελώο ποταμό, αποκαλύπτει όλα τα μυστικά, στην κάμερα της ταξιδιωτικής εκπομπής “My Greece” της Δέσποινας Βανδή.
Υλικά:
- Ελαιόλαδο (400γρ.)
- Αλεύρι (500 γρ.)
- Σιμιγδάλι (500γρ.)
- Ζάχαρη
- Κανέλα
Για το σιρόπι (βράζουμε 10′):
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι πετιμέζι
Εκτέλεση:
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε έως ότου γίνει σφιχτός χυλός και μετέπειτα προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το σιρόπι μας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε να τον σερβίρουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, σε μπουκιές, παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας χαλβά, γεμάτη και μ᾿ ένα δεύτερο κουτάλι, τον πατάμε (ανάμεσα στα δυο κουτάλια), δίνοντάς του σχήμα και τον βάζουμε με τη σειρά, σε μια πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα ή τον γαρνίρουμε με φετούλες πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού ή αν θέλουμε προσθέτουμε αμύγδαλο τριμμένο.