Loading...

Γαστρονομία


Κλωτσοτύρι με αυγά και τραχανά: Το φαγητό των φτωχών

Καταγράφοντας την αγροτοδιατροφική μας κληρονομιά, ταξιδεύουμε στα ορεινά χωριά μας, συναντούμε νοικοκυρές που γνωρίζουν καλά την τέχνη της παραδοσιακής κουζίνας και μαζί τους ανασύρουμε μνήμες από λησμονημένα φαγητά της φτωχής Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Ψήνοντας κάστανα στο Αυλάκι Βάλτου

Στο αιωνόβιο καστανόδασος του Βάλτου (στα πρώτα σύνορα του Ελληνικού κράτους 1832 Αμβρακικός-Παγασητικός) στο μικρό ορεινό χωριό Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας, ο Θανάσης πρόεδρος και κάτοικος, μας υποδέχεται και μας διηγείται ιστορίες Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Μπομπότα, το ψωμί των φτωχών

Η καλλιέργεια του καλαμποκιού άλλοτε, ήταν η πρώτη φροντίδα προκειμένου οι πρόγονοί μας εξασφαλίσουν τη βασική τους τροφή, το ψωμί της χρονιάς! Η μπομπότα είναι ψωμί από καλαμποκίσιο αλεύρι που Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Γαριδομακαρονάδα Αμβρακικού, με τις νοστιμότερες γαρίδες!

Από την Μπούκα μέχρι το Μενίδι, οι ψαράδες βγάζουν καθημερινά με τις βάρκες τους ολόφρεσκες γαρίδες, τις διάσημες γαρίδες Αμβρακικού. Μπορείτε να τις προμηθευτείτε απευθείας από την βάρκα και να Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Συκομαΐδες: Ένα ιδιαίτερο και γευστικότατο έδεσμα

Τα παλαιότερα χρόνια, που δεν υπήρχε η σημερινή επάρκεια των αγαθών, οι κάτοικοι της υπαίθρου φρόντιζαν ιδιαίτερα για την διατροφή τους να μεταποιούν αγροτικά προϊόντα την εποχή της παραγωγής τους Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Φτιάχνοντας παραδοσιακό τραχανά (vid)

Καταγράφοντας την αγροτοδιατροφική μας κληρονομιά φτιάχνοντας παραδοσιακό τραχανά, την αρχαιότερη τροφή με την υψηλή διατροφική αξία που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Η ιστορία, θέλει τον τραχανά, να αποτελεί εξέλιξη του χυλού Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Η Γαλατόπιτα της Καραχάλους

Άνοιξη, τα γιδοπρόβατα είχαν γεννήσει και σιγά σιγά τα μικρά αποκόβονταν από την μάνα στη Γαβαλού. Το γάλα ή θα αποτελούσε κύριο γεύμα στην μορφή της τριψάνας, ή σιγά σιγά Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές της Ρούμελης

Μπορεί οι περιορισμοί λόγω πανδημίας να επιβάλλουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, στη Ρούμελη όμως τα έθιμα, οι συνήθειες και κυρίως τα εδέσματα δεν μπορούν να περιοριστούν. Ήδη τα χοιρινά, τα Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Το πρώτο μουσείο άλατος στην Ελλάδα βρίσκεται στο Μεσολόγγι!

Το πρώτο και μοναδικό θεματικό μουσείο άλατος στην Ελλάδα λειτουργεί από αρχές του Σεπτέμβρη 2020 στην Τουρλίδα του Μεσολογγίου, μέσα στις αλυκές και δίπλα από τη λιμνοθάλασσα. Μέσα στο ειδυλλιακό Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Μυδοπίλαφο από τον Αμβρακικό σκέτη απόλαυση!

Μια παραδοσιακή συνταγή για μυδοπίλαφο με μύδια κατευθείαν από τα νερά του Αμβρακικού! Εσείς δεν έχετε παρά να βάλετε την καλή διάθεση και παρέα. Υλικά: Φρέσκα μύδια Ένα κρεμμύδι ξερό Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!