Loading...

Ιστορία


25 Μαρτίου 1826: Επική Μάχη της Κλείσοβας

Η Επέτειος της Eθνικής μας Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 έχει για τους Ρουμελιώτες, και όχι μόνον, ξεχωριστή σημασία, γιατί την ίδια μέρα μάς φέρνει στο νου και την ανεπανάληπτη Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Με την κεφαλή του θεού-ποταμού Αχελώου βρέθηκε θαμμένος Κέλτης πρίγκιπας στην Γαλλία

Το 2015, οι αρχαιολόγοι έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη στην περιοχή της Καμπάνιας της Γαλλίας – έναν πολυτελώς στολισμένο τάφο που ανήκε σε έναν Κέλτη πρίγκιπα που χρονολογείται από τον 5ο Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Βασιλόπουλο Ξηρομέρου: Τι αποκαλύπτουν τα Οθωμανικά Κατάστιχα για την προέλευση της ονομασίας του;

Τι αποκαλύπτουν τα Οθωμανικά Κατάστιχα για το χωριό Βασιλόπουλο Αιτωλοακαρνανίας – Πως πήρε το όνομά του; Ψάχνοντας για την ιστορία του χωριού μας  βρήκαμε, με επιστήμονες που έχουν πρόσβαση στα Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Το πυροβολικό της ηρωικής Φρουράς του Μεσολογγίου

Ο Μήτρος Δεληγιώργης κατά την τελευταία Γ’ πολιορκία είχε ορισθεί Φρούραρχος της Πόλεως, ενώ διετήρησε και τα καθήκοντα από το 1821, ως Φροντιστής του Πολέμου και Αρχηγός Πυροβολικού. Υπό την Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Η Αμπελουργία στις Οινιάδες

Η αιτωλοακαρνανική γη έχει ταυτιστεί µε τις έννοιες της ευφορίας και της αφθονίας. Ιδιαίτερα η περιοχή των Οινιαδών συνιστά την επιτομή του φυσικού πλούτου, της παραγωγικότητας και της ζωντάνιας. Πεδιάδες, Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Οι ευθύνες για την καταστροφή και «θυσία» του Μεσολογγίου

Οι λόγοι που οδήγησαν στην «θυσία» του Μεσολογγίου κατά την τελευταία πολιορκία (15 Απριλίου 1825 – 10 Απριλίου 1826) είναι ποικίλοι και πολλαπλοί, καθώς και ο επιμερισμός των ευθυνών. του Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Ύμνος Εις την Ελευθερίαν: Το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού εμπνευσμένο από την πολιορκία του Μεσολογγίου

Όπως είναι γνωστό, ο Διονύσιος Σολωμός, επηρεασμένος από τα πλέον χαρακτηριστικά γεγονότα, που παρατηρήθηκαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια της Εθνεγερσίας (1821-1822) και ιδιαίτερα από τα συμβάντα κατά την πρώτη Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Η Ναυμαχία των Πατρών

Το έτος 1822 σημαδεύεται στη θάλασσα από τέσσερα βασικά γεγονότα: τη ναυμαχία των Πατρών (20-2-1822), τη ναυμαχία των Σπετσών (8-9-1822) και τις πυρπολήσεις της τουρκικής ναυαρχίδας στην Χίο (7-6-1822) και Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Η τέταρτη και τελευταία προσπάθεια του Ναυάρχου Μιαούλη για τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου από τη θάλασσα

 (Απόσπασμα από το βιβλίο «Μεσολόγγι» Αθήναι 1925 του Κ.Α. Στασινόπουλου) Του Ιωάννη Κατσαβού Αξιωματικού Π.Ν., Ερευνητή – Συγγραφέα της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας  Τήν 20 Μαρτίου ἐξεκίνησεν ὁ Ἑλληνικός στόλος διά Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:

Δημήτριος Μακρής: Ο Απροσκύνητος Κλεφταρματωλός του Ζυγού

Κλεφταρματωλός και κατά το 1821 οπλαρχηγός σε ένα από τα μεγαλύτερα σώματα αγωνιστών της Δυτικής Στερεάς (Γαβαλού Μακρυνείας, 1772-1841). Ήταν ο μεγαλύτερος από τους δύο γιούς -ο άλλος ονομαζόταν Ιωάννης- Συνεχίστε την ανάγνωση…

Δημοσιεύτηκε:
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!