Loading...

Το μετέωρο βήμα του «Αθηνολόγιο» σε μία Γη… ξεχασμένη!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Επιτέλους,  κι ένα ενδιαφέρον με ένα διαφορετικό ταξίδι με το οποίο τιμώνται  τα ξεχασμένα μνημεία των Αιτωλών και των Ακαρνάνων Μακύνεια, Αστακός, Αλυζία, Καλυδώνα, Στράτος, Παλαιομάνινα, Οινιάδες, Ιθωρία και άλλα εκκλησιαστικά μνημεία…

Του Γιώργου Π. Μπαμπάνη

Μία ξεχωριστή και πρωτότυπη προβολή των μνημείων της περιοχής μας πραγματοποίησε η Σελίδα «Αθηνολόγιο» με τον διαχειριστή της Κωστή Τάλω και την υπέροχη παρέα του, να ταξιδεύουν στην ξεχασμένη Γη των Αιτωλών και των Ακαρνάνων ,  να μένουν έκθαμβοι  από τα μυστήρια αυτή της Γης και να είναι  απογοητευμένοι από την  άκρα του κράτους σιωπή…

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2021, με μία ξεχωριστή ανάρτηση, όπως και μας έχει συνηθίσει άλλωστε από τότε που δημιουργήθηκε,  η Σελίδα «Αθηνολόγιο» ήρθε  να δώσει πνοή σε κάποιες πέτρες που είναι ξεχασμένες, να παρουσιάσει μια περιοχή ενός κατώτερου Θεού και να , αναγγείλει ένα ταξίδι σε μία Γη … ξεχασμένη: «Φίλοι μου, ενώ αρχικά στα πλαίσια του Πανηπειρωτικού είχα σκοπό να κάνω απλά δύο περάσματα από την Αιτωλοακαρνανία, ο αριθμός των μηνυμάτων που δέχτηκα με σοκαριστικά θέματα εγκατάλειψης μνημείων ακόμα και περιστατικό κακοποίησης με αναγκάζει να μείνω παραπάνω και να αντιμετωπίσω αυτό το θέμα ακούγοντας τις δικές σας παρακλήσεις και γιατί θεωρώ ότι ο νομός αυτός έχει αδικηθεί πολύ. Αυτό όμως είναι μια απόφαση που πρέπει να την πάρετε εσείς, θέλετε ένα αφιέρωμα αναίμακτο ή ένα αφιέρωμα που να λέει αλήθειες»

Το κοινό δεν δίστασε ούτε στιγμή που αναφώνησε ότι ήθελε να δει την … αλήθεια! Μία αλήθεια που είναι ακόμη έξω από την σπηλιά των πεδουκλωμένων της παραβολής του Πλάτωνα, που δεν αντέχουν το φως και γυρνάνε στα σκοτάδια τους,  που όπως έλεγε ο αείμνηστος Λιαντίνης, και  να μην υπάρχει, γιατί τίποτα γύρω μας δεν είναι αληθινό! Κι έτσι αυτή η ανάγκη έγινε… πράξη! Στις 22 Μαρτίου του 2022, το «Αθηνολόγιο» ίσως σε ένα διαφορετικό ταξίδι,  όπως μας είχε συνηθίσει, τιμούσε με την παρουσία του τα ξεχασμένα μνημεία των Αιτωλών και των Ακαρνάνων. Μακύνεια, Αστακός, Αλυζία, Καλυδώνα, Στράτος, Παλαιομάνινα, Οινιάδες, Ιθωρία και άλλα εκκλησιατικά μνημεία. Τα  περισσότερα από αυτά και πόσα ακόμα είναι εγκαταλελειμμένα  και για τον λόγο αυτόν είχαν την ανάγκη έστω και με αυτό τον τρόπο να αναδειχθούν και να χαρίσουν στιγμές του Κάλλους και να παρουσιάσουν το  Δέος για μία ιστορία που αναμένει να εμπλουτιστεί και να εισακουστεί!

Η αρχαία Μακύνεια ένα θέατρο, μία θέα κι ένας … εφιάλτης που παραμονεύει!

Έτσι η περιήγηση ξεκινάει από την αρχαία Μακύνεια και το αρχαίο θέατρό της με μοναδική θέα το Παναχαϊκό και την γέφυρα Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί που το ίδιο το φως, έρχεται σε επαφή με τα τερατουργήματα που ξεφυτρώνουν στα όρη της όμορφης Ελλάδας, με ανεμογεννήτριες να θυμίζουν τα κεφάλια της Λερναίας και το θέατρο να θυμίζει  τη φωτιά που κρατούσε ο Ηρακλής και να προσπαθεί να κάψει όσα περισσότερα κεφάλια με το μοναδικό του φως! Όπως αναφέρει και  ίδιος: «Στο συγκλονιστικό θέατρο της Αρχαίας Μακύνειας, ένα διαμάντι της Αιτωλοακαρνανίας που όταν βρεθείς στις κερκίδες του και βλέπεις μπροστά τη θάλασσα, αδειάζεις ολόκληρος. Πίσω μας ο Εφιάλτης, είναι παντού, ακούς τη βουή του και δεν την ξεχνάς ποτέ, πνίγει ένα απαράμιλλο τοπίο. Δεν είναι ο εφιάλτης της αρχαίας Μακύνειας, είναι ο Εφιάλτης της Ελλάδας. Η χώρα αυτή που έσωσε τουλάχιστον κάποια μέρη αλώβητα σε ένα κλίμα αυθαιρεσίας και ασυδοσίας καταστρέφει ό,τι απομένει. Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας, αυτό θα είναι το θέαμα αν δεν προλάβουμε έγκαιρα. Θα βλέπουν οι επόμενες γενιές τα αρχαία τοπία, τα αλώβητα για χιλιετίες βουνά και τα ανέγγιχτα νησιά τυλιγμένα σε ένα σκιαχτικό ιμάτιο από αμέτρητες ανεμογεννήτριες και σακατεμένο χώμα. Η Ελλάδα έγινε γνωστή και υμνείται γι’ αυτήν την κληρονομιά, αν δεν την προστατεύσει θα χάσει τα πάντα.»

Στις Οινιάδες του βασιλιά Ανήλιαγου και θαύμα των Νεωσοίκων!

 Το ταξίδι του συνεχίζει και καταφθάνει στις Αρχαίες Οινιάδες του βασιλιά Ανήλιαγου,  έρχεται  σε επαφή με το λαξευτό μοναδικό θαύμα στον κόσμο ναυπηγείο, το νεώριο των Οινιάδων. Εκεί όπου ναυπηγήθηκαν τα πλοία και να σχίσουν τις θάλασσες… «Στους αρχαίους Νεώσοικους των Οινιάδων, κάποτε εδώ ήταν θάλασσα, τώρα καθρεφτίζεται ο ουρανός και λέει ιστορίες για μια ξακουστή πόλη με πανίσχυρα λιμάνια Στο θαύμα των Νεωσοίκων των Αρχαίων Οινιάδων. Η πανίσχυρη πόλη των Ακαρνάνων που σήμερα μας καθήλωσε με το ανοιξιάτικο, γεμάτο ενέργεια, τοπίο της. Κάπου μέσα στην έκσταση μυρίζεις τη θάλασσα που δεν υπάρχει πια μπροστά της, αλλά βλέπεις γύρω σου εκατοντάδες κοχύλια και συνομιλείς με τους αντικατοπτρισμούς του ουρανού. Τώρα κλείστε τα μάτια και δείτε εδώ μπροστά το αρχαίο λιμάνι και το νεώριο στις δόξες του»

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού της Ιθωρίας!

Και κάπως έτσι, αρχίζει το κυνήγι για τον χαμένο … θησαυρό! Θυμίζοντας τους πειρατές με τα μαργαριτάρια και τα σεντούκια γεμάτα χρυσάφι και το «Αθηνολόγιο» να αναζητεί του τάφους της Ιθωρίας! «Στους εξαιρετικής σημασίας θολωτούς τάφους της Ιθωρίας και συ ακούς έναν τίτλο, αλλά δεν ήταν επίσκεψη, αλλά το παιχνίδι του θησαυρού “Βρες στην μέση του πουθενά τους τάφους της Ιθωρίας” και αν τους βρεις σημείωσε μεγάλο επίτευγμα!»

Τα ανάγλυφα της Αλυζίας  υπό το φως μιας άλλης εποχής!

 Εκεί που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Λύσσιπος τα ανάγλυφα για τους λάτρεις της τέχνης Αλυζίους! Έργο του Λυσίππου ήταν “Οι 12 Άθλοι του Ηρακλέους”, βρίσκονταν στη σημερινή θέση Βούλκος και αναπαριστούσε τους άθλους του Ηρακλή. Δυστυχώς όμως μεταφέρθηκε στη Ρώμη επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έργα του Λυσίππου κοσμούσαν και το τέμενος του Απόλλωνα καθώς και το Καστρί. Και το εντυπωσιακό μοναδικό σωζόμενο από τους αρχαιοκάπηλους αλλά ταλαιπωρημένο από την αδιαφορία και παραδομένο στη λήθη του χρόνου στέκει εκεί στη βραχώδη ερημιά ένα στολίδι , ηλικίας χιλιετών, μια τετράδα μορφών από την Ελληνική Μυθολογία: Δεξιά όρθιοι η Αθηνά και ο Ερμής. Αριστερά καθήμενοι η Υγεία και απέναντί της ο Ασκληπιός· πίσω του το φίδι, σύμβολό του Ασκληπιού.:  «Ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα θα τα δεις από εδώ, από την Ακρόπολη της Αρχαίας Αλυζίας. Το βαφτίζω “Ηλιοβασίλεμα των Πυραμίδων”, θα του άρεσε του Λύσιππου, που αγάπησε και κόσμησε αυτήν την πόλη. Αυτόν τον Πύργο στόλιζε ένα ανάγλυφο του Ηρακλέους προστάτη της Αλυζίας, που κλάπηκε το 1986. Η μοίρα των ξεχασμένων αρχαιολογικών θέσεων.»

Το ευγενέστερο ερείπιο που αντέχει στη λήθη του χρόνου και την αδιαφορία!

 Έτσι την τελευταία μέρα της περιήγησής του στον νομό είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να τον ξεναγήσω με τον συγχωριανό μου Γιάννη Νίτσα, όσο μας επέτρεπε η οργιώδης βλάστηση,  στην  ξεχασμένη κι αυτή με τη σειρά αρχαία πόλη της Παλαιομάνινας! Ξεκινώντας από τις παραποτάμιες πύλες,  την Αυλόπορτα και την εσωτερική πύλη που θα οδηγούσε στο εσωτερικό της αρχαίας πόλης αν δεν υπήρχε η ζούγκλα που επικρατεί, είδαμε τον παραπλανητικό τρόπο αυτού του πολεμαχαρούς λαού όπου η ανάγκη τον έκανε να φτιάξει αυτού του είδους πύλη παράλληλη με τον ποταμό Αχελώο για να ξεγελάει τον εχθρό θυσιάζοντας τα πάντα! «Εδώ αχνοφαίνεται η πιο εντυπωσιακή πύλη που έχω αντικρίσει μόνο μετά την Πύλη των Λεόντων, η θρυλική αυλόπορτα, η παραπλανητική πύλη της Παλαιομάνινας. Μου είχαν πει αν δοκιμάσεις να μπεις μέσα, δεν θα το ξεχάσεις και ειλικρινά δεν θα το ξεχάσω, ήταν δέος. Ταυτόχρονα μια από τις πιο θλιβερές στιγμές που έζησα σε αυτές τις περιηγήσεις. Σε σημείο που δεν μπορούσα να ακούσω άλλο. Η αρχαία Μητρόπολη στην Παλαιομάνινα μπαίνει στη θλιβερή λίστα των πιο εγκαταλελειμμένων αρχαίων θέσεων της χώρας, ό,τι μας λυπεί σε αυτήν τη χώρα θα το δεις εδώ. Οξύμωρο, μιλάμε για μια πόλη που αν αναδεικνυόταν θα γινόταν παγκόσμιος θησαυρός. Τα υποστυλώματα της πύλης είναι από το 1997!Σήμερα κινδυνεύει με κατάρρευση, ενώ η Ακρόπολη είναι απροσπέλαστη από τη βλάστηση και δεν έχει ανασκαφεί ποτέ. Εικόνα εφιάλτης, που δεν έχω λόγια να τον περιγράψω. Το υπουργείο Πολιτισμού που ως δια μαγείας θα βρει 300.000.000 ευρώ για την επέκταση του Εθνικού Μουσείου, δεν δίνει εδώ τίποτα. Επτά βουλευτές έβγαλε η Αιτωλοακαρνανία, ούτε ένας δεν έκανε ερώτηση στην Βουλή για τα μνημεία της. Να τους ξαναψηφίσετε! Δεν πουλάνε αυτά, ποιος να νοιαστεί για την φτωχή Αιτωλοακαρνανία, τον πλουσιότερο ίσως νομό σε αρχαιότητες.»

«Στην συγκλονιστική κεντρική πύλη της Ακρόπολης της απαξιωμένης από όλους, αλλά όχι τους κατοίκους της Παλαιομάνινας, Αρχαίας Μητρόπολης. Σήμερα χόρτασα μοναδικά και ετοιμόρροπα μνημεία και γεμίσαμε αμυχές για αποστάσεις λίγων μέτρων. Έμεινε μαγεία και θλίψη, πολλή μαγεία, πολλή θλίψη.» Συνεχίσαμε στο εκκλησάκι του Αη Γιώργη καθώς η περιήγησή μας ολοκληρώθηκε στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης περνώντας την πυλίδα του Δία και καταλήγοντας στον ετοιμόρροπο πύργο που έχει θέα τον ποταμό Αχελώο, ζητώντας να τον βοηθήσει να κρατηθεί όρθιος με τη δύναμή του…

Το ταξίδι του τελειώνει στην αρχαία Κλαύδώνα με το ιδιαίτερο τετράγωνο θέατρο και το ναό της Λαφρίας Άρτεμις κλείνοντας με ένα ξεχωριστό ηλιοιβασίλεμα που και ίσως με μί ευχή. Τα μνημεία να αναδειχθούν και να λάμψουν!

«Ηλιοβασίλεμα στον ναό της Αρτέμιδος Λαφρίας στην Αρχαία Καλυδώνα και όλοι συμφωνήσαμε όταν μοιραστήκαμε αυτήν την στιγμή, μεταγγίζοντας συναισθήματα, ότι στον χώρο αυτό υπάρχει μια μαγεία που δεν σε αφήνει να φύγεις και αν φύγεις θα ξαναγυρίσεις για άλλο ένα ηλιοβασίλεμα. Ένα μπαλκόνι σε έναν άλλο κόσμο υπερβατικό όπου κυρά του τόπου είναι η Άρτεμις και αν βρεθείς και περπατήσεις την ιερά οδό που οδηγεί στον ναό της θα καταλάβεις το γιατί. Τι θα μου μείνει αξέχαστο από την Αιτωλοακαρνανία: Τα μαγευτικά απόκοσμα ηλιοβασιλέματα, το αρχέγονο τοπίο που την Άνοιξη γίνεται ακόμα πιο θεσπέσιο, οι πάμπολλοι τελείως ξεχασμένοι και χορταριασμένοι αρχαιολογικοί χώροι που διαρκώς αφήνονται στην λήθη και τα παρκαρισμένα γιγαντιαία εξαρτήματα των ανεμογεννητριών που θα βρούν την θέση τους στα βουνά.»

Αθηνολόγιο,

 Σ΄ ευχαριστούμε…
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!