Loading...

Ρήγμα και επικίνδυνα σημεία στον οδικό άξονα Αγρίνιο – Ορεινός Βάλτος


Μοιραστείτε το άρθρο...

Την 1η Μάρτη του 2018 ένα ρήγμα εκατό μέτρων στον δρόμο κοντά στο Μπαμπαλιό, δυσκόλεψε την κυκλοφορία οχημάτων για αρκετό καιρό.

Κείμενο και φωτογραφίες: Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η κίνηση από και προς Αγρίνιο γινότανε μέσω Αμφιλοχίας για λίγες ημέρες. Το ρήγμα καλύφθηκε με αμμοχάλικο και 17 μήνες αργότερα στις 12 Αυγούστου του 2019 ξηλώθηκε το ραγισμένο οδόστρωμα και έγινε ασφαλτόστρωση.

Τώρα με τις τελευταίες βροχές ξαναπαρουσιάστηκε ρήγμα στο ίδιο σημείο μήκους πενήντα βημάτων.

Πάνω από τον δρόμο υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα σε μήκος και βάθος. Όταν βρέχει το ρήγμα απορροφάει τα νερά της πλαγιάς, και κάποια στιγμή θα γίνει μια μεγάλη κατολίσθηση που θα παρασύρει τον δρόμο σε μήκος έως και 150 μέτρα.

Εάν αυτό συμβεί δεν υπάρχει άλλος παρακαμπτήριος δρόμος για αποκατάσταση της συγκοινωνίας. Θα πρέπει πάλι η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αγρίνιο να γίνεται μέσω Αμφιλοχίας.

Για την περίπτωση αυτή μία εναλλακτική λύση θα ήταν να γίνει διάνοιξη στον υπάρχοντα δρόμο που περνάει στην λαγκαδιά κάτω από την πλαγιά του ρήγματος. Ο δρόμος υπάρχει, ξεκινάει πιο πέρα ένα χιλιόμετρο αλλά θα χρειαστεί να ενωθεί με τον κύριο δρόμο λίγο πριν το διάσελο στου «ληστή». Την λύση αυτή ανάγκης την προτείνει ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μπαμπαλιού που γνωρίζει το έδαφος σπιθαμή προς σπιθαμή.

Αυτός ο εναλλακτικός δρόμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για όσο διάστημα θα διαρκέσουν οι εργασίες αποκατάστασης της ζημιάς. Θα είναι λύση για Ασθενοφόρα-πυροσβεστικά και άλλα οχήματα που κινούνται για επείγοντα περιστατικά. Έτσι δεν θα χάνουν τον πολύτιμο χρόνο για μεταφορά ασθενών-τραυματιών-προσθέτοντας άλλα 30 χιλιόμετρα στην διαδρομή προς Αγρίνιο.

Ακόμη στις επικίνδυνες στροφές που υπάρχουν αν συμβεί κάποια στιγμή ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, μέχρι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία θα υπήρχε η εναλλακτική διαδρομή.

Τελευταία έχουν τοποθετηθεί μεταλλικές μπάρες ασφαλείας σε τρεις-τέσσερες μεριές, καλό θα ήτανε να ολοκληρωθεί το έργο και στις επόμενες τρεις πολύ επικίνδυνες στροφές του δρόμου.

Όταν δύο αυτοκίνητα διασταυρώνονται, αυτό που έρχεται από το Αγρίνιο περνάει «ξυστά» από τους 8μετρους γκρεμούς…

Ευχόμαστε να μην ακολουθήσουν δυνατές βροχές στην περιοχή, γιατί πέρα από την διαρκή απειλή υπερχείλισης του Ινάχου, ίσως και να έχομε κατολισθήσεις στους κακοσυντηρημένους δρόμους μας.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!