Loading...

Κορωνοϊός: Επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αιτωλοακαρνανία


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε στενή επιτήρηση των επιστημόνων, όσον αφορά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας, όπως δήλωσε απόψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε από την πλευρά της: «Το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Το ποσοστό θετικότητας είναι στο 1,35% την τελευραία εβδομάδα, με υψηλό αριθμό τεστ. Αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Σημαντική αύξηση σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία, ενώ είχαμε αύξηση και σε Αρκαδία, Αχαΐα Αιτωλοακαρνανία. Γενικά σταθερή η πορεία στην Αττική, με επιβάρυνση στη Δυτική Αττική. Αυξήθηκαν κατά 30% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια έφτασε στο 1,6. Έχουμε αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%. Έχουμε σημαντική αύξηση νοσηλειών και θανάτων σε Ξάνθη και Δράμα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι πως δεν παρατηρήθηκε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Τσιόδρας μας ανέλυσε σαφή στοιχεία για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από Covid. Δύσκολα μετακινούνται από τις αποφάσεις τους οι ηλικιωμένοι, ώστε να πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να επιλέξουμε πια πώς θα προστατεύσουμε την οικογένεια και τον εαυτό μας βάσει των επιστημονικών δεδομένων. Παρά το άνοιγμα της κοινωνίας, οι εμβολιασμέμνοι πρέπει να ξέρουν πως κι αυτοί μπορεί να κολλήσουν αν δεν προσέχουν. Πρέπει όλοι να επιλέγουμε τις δραστηριότητές μας με βάση την ηλικία μας. Αναφορικά με τις παρελάσεις που επίκεινται, κατά την παρακολούθησή τους, όπου κι αν γίνει αυτή, πρέπει να φοράμε όλοι τη μάσκα μας. Αρκετοί από τους ανθρώπους που αναρρώνουν, εξακολουθούν να έχουν προβλήματα. Σύμφωνα με μελέτες, ο ένας στους δυο παρουσιάζει χρόνια προβλήματα. Η λοίμωξη από κορωνοϊό δεν είναι μια απλή γριπούλα» .

Για την ανάγκη λήψης ή επιστροφής μέτρων ενόψει τέταρτου κύματος, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Περιμένουμε να δούμε πώς θα μπει ο χειμώνας, έχουμε τα πρώτα δείγματα από Βόρεια Ελλάδα και υπάρχει άμεση συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης με τη νοσηρότητα. Δεν έχουμε συζητήσει άλλα μέτρα, αλλά παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα κάνουμε ότι χρειαστεί. Τονίζω τη σημασία της τρίτης δόσης, ειδικά για άτομα άνω των 60 ή 70 ετών».

Για την προσβολή παιδιών από τη λοίμωξη, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις μελέτες για τα παιδιά. Αυτό που έχει φανεί από την αρχή της πανδημίας, είναι πόσο ήπια είναι για τα παιδιά. Μια από τις θεωρίες αφορά στην ηπιότερη ανοσολογική τους αντίδραση στη λοίμωξη».

Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η οποία δεν δείχνει να βελτιώνεται με το χρόνο.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!