Loading...

Η διακεκριμένη Ιστορικός Μαρία Ευθυμίου ταξίδεψε τους μαθητές Γυμνασίων στο χωροχρόνο της Επανάστασης του 1821 και της Εξόδου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Την πόλη του Μεσολογγίου και την Δημοτική Πινακοθήκη επισκέφθηκε, την Παρασκευή 1η Απριλίου 2022 ,η διακεκριμένη Ιστορικός Μαρία Ευθυμίου η οποία εισήγαγε τους μαθητές Γυμνασίων της περιοχής μας στο χωροχρόνο της Επανάστασης του 1821 και της Εξόδου.

Στα πλαίσια του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Φωνή του Βλαχογιάννη» οι μαθητές με πλοήγηση στην ιστοσελίδα https://arxeio.epanastasis.gr/ φυλλομέτρησαν τα αρχεία του Γιάννη Βλαχογιάννη, άγγιξαν έναν πίνακα ζωγραφικής , αφουγκράστηκαν ένα δημοτικό τραγούδι ανακαλύπτοντας τις στιγμές του παρελθόντος. Με τη συμμετοχή τους εξοικειώθηκαν με την ιστορία ως επιστήμη και διαμόρφωσαν ταυτότητα εθνική ή προσωπική.

Ο Γ. Βλαχογιάννης έζησε στην μεταεπαναστατική περίοδο στη Ναύπακτο και στην Αθήνα και μετά από πολύχρονες προσπάθειες ανέσυρε και διέσωσε τα απομνημονεύματα των σημαντικότερων αγωνιστών του ‘21. Το προσωπικό του αρχείο αποτέλεσε την βάση για την δημιουργία των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Ο Γ. Βλαχογιάννης αντιπροσωπεύει το όραμα των πρωτοπόρων Ελλήνων που οδήγησαν την πατρίδα μας από μία οθωμανική επαρχία στο ευρωπαϊκό νεωτερικό πρότυπο κράτους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττική «OΈπαχτος», με άξονα την προσωπικότητα του Γ. Βλαχογιάννη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Πρωτότυπη Ιδέα – Έρευνα υλικού – Επιμέλεια: Σταυρούλα Πολονύφη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΥΠ.ΠΟ. Σχεδιασμός – Σύνταξη: Ελένη Αδαμοπούλου, Φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου. Μορφωτικός Σύμβουλος– Συντονίστρια Εκπαιδευτικού προγράμματος για την ομογένεια: Σπυριδούλα Δημητρίου, Δόκτωρ Ιστορίας της Τέχνης. Πιλοτική Εφαρμογή: Νεκτάριος Τσουραπάς,Φιλόλογος των «ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΟΤΡΩΝΗ».

Η εκδήλωση κινηματογραφήθηκε από τον σκηνοθέτη Νίκο Ελληνικάκη.

Συμμετείχαν τα σχολεία: ΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΟΤΡΩΝΗ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΪΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΧΟΡΗΓΟΣ: «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΤΡΩΝΗ»





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες:

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!