Loading...

Δημήτρης Ζέλιος: Ο αρχιτέκτων που «λυγίζει» σίδερα


Μοιραστείτε το άρθρο...

Από τη Καλαβρούζα Ναυπακτίας ο σχεδιασμός, η κατασκευή και οι εμπνεύσεις του ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Αρχή του είναι η πρόκληση. Προκαλώντας πρώτα απ’ όλα τον εαυτό του να σχεδιάζει αντικείμενα που αρχικά δείχνουν ότι δεν μπορούν να κατασκευαστούν, ξεπερνώντας κάθε φορά τα όρια βρίσκοντας λύσεις και εφαρμόζοντας καινοτομίες.
Από μικρός έδειξε το πάθος του στον σχεδιαστικό και κατασκευαστικό τομέα. Πριν ακόμα αποκτήσει τον τίτλο του αρχιτέκτονα από το πανεπιστήμιο De Montfort της Αγγλίας είχε κιόλας σχεδιάσει το πρώτο του project. Ακολουθώντας στη συνέχεια ακόμη μεγαλύτερα projects που με μεγάλη επιτυχία παρέδωσε.

Ο Δημήτρης Β. Ζέλιος γεννήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά και μετανάστευσε στην Ελλάδα σε νεαρή ηλικία, όταν η οικογένειά του αποφάσισε να επιστρέψει στις ελληνικές ρίζες της. Από μικρή ηλικία ο Δημήτρης έδειξε το ενδιαφέρον του στον σχεδιασμό και την κατασκευή όπου και ασχολήθηκε με πάθος. Καθώς μεγάλωνε, έγινε πιο ενεργός μπαίνοντας στην οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής τζακιών, Θερμοζέλ Α.Ε., η οποία σχεδιάζει και κάνει όλες τις μορφές τζακιών και είδη μπάρμπεκιου.

Με τη φλόγα όλο και να μεγαλώνει για το σχεδιασμό και την κατασκευή, ο Δημήτρης αποφάσισε στα 18 να κάνει αυτό που αγαπάει επάγγελμα, σπουδάζοντας αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο De Montfort στο Leicester Αγγλίας, όπου απέκτησε τίτλους Προπτυχιακού αλλά και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Αρχιτεκτονική. Αυτό το 5ετές πρόγραμμα του επέτρεψε όχι μόνο να μελετήσει έξω από την Ελλάδα, αλλά και να αποκτήσει νέες προοπτικές σχετικά με το σχεδιασμό και την κατασκευή.

Τελειώνοντας της σπουδές του γύρισε στην Ελλάδα και δημιούργησε το αρχιτεκτονικό γραφείο ZELIOS art + design για την παροχή αρχιτεκτονικών υπηρεσιών. Λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβε ως Διευθύνων Σύμβουλος το εργοστάσιο κατασκευής τζακιών και είδη Barbecue, Θερμοζέλ Α.Ε. Ενώ το 2016 ξεκινάει δύο νέες επιχειρήσεις στο χώρο του design -την DIZE και την Dimitris Zelios– κατασκευάζοντας έπιπλα και διακοσμητικά με βασικό υλικό το μέταλλο.

Η Dize σχεδιάζει και παράγει μεταλλικά διακοσμητικά και χρηστικά μικροαντικείμενα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου www.dize.gr. Δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη είτε να επιλέξει από την standard γκάμα προϊόντων της είτε να φτιάξει τα δικά του σχέδια σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες και το δικό του γούστο.

Ο Dimitris Zelios είναι μία ομάδα σχεδιαστών με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ζέλιο που δραστηριοποιείτε στο χώρο τον επίπλων και κατασκευών ανεξαρτήτως μεγέθους από μία μεγάλη ποικιλία υλικών όπως μέταλλο, ξύλο, γυαλί, plexiglass, μάρμαρο, πέτρα αλλά και ό,τι άλλο χρειαστεί για να παραχθεί ένα προϊόν. Μοναδικές custom made κατασκευές ιδανικές για το σπίτι αλλά και τον επαγγελματικό χώρο με δυνατότητα παραγωγής από ένα έως όσα κομμάτια επιθυμείτε.

Επίσης, στον χώρο δραστηριοποίησής του στη Καλαβρούζα Ναυπακτίας εκτός από το εργοστάσιο και την έκθεση των προϊόντων, ο Δημήτρης Ζέλιος έχει δημιουργήσει τον Ελαιώνα του Ζέλιου με 10 πετρόκτιστους ξενώνες, εστιατόριο, γήπεδο τένις, θέατρο 900 ατόμων, βοτανικό κήπο και ένα περιβάλλον που θα σας σαγηνεύσει με την ομορφιά που δένει αρμονικά με τις εμπνεύσεις του αρχιτέκτονα.

Ο Δημήτρης Ζέλιος στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»

Διακοσμητικά, τζάκια, ξενώνες, θέατρο, βοτανικός κήπος. Έχεις δημιουργήσει μια μυθική πολιτεία στην «καρδιά» της Καλαβρούζας. Από πού πηγάζει όλη αυτή η δημιουργικότητα;

«H δημιουργικότητα με άγγιξε από πολύ νωρίς όταν από παιδί βοηθούσα τον πατέρα μου στην κατασκευή των πρώτων αερόθερμων-χαλύβδινων τζακιών όπου είχα την ευκαιρία να γίνω μάρτυρας της μεταμόρφωσης ενός ψυχρού υλικού όπως το σίδερο σε προηγμένο τεχνολογικό προϊόν. Η αγάπη της οικογένειας μου και η δική μου είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό προσπαθούμε με τις επενδύσεις μας στην περιοχή να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και να προσελκύσουμε κόσμο να την γνωρίσει».

Από μια άκρη της Αιτωλοακαρνανίας σχεδιάζονται και διακοσμούνται χώροι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πως νιώθεις γι’ αυτό;

«Είναι αλήθεια πως η μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη τόσο της βιομηχανικής παραγωγής όσο και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας (μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης, ηλεκτρονικό εμπόριο κ.α.) έχουν αυξήσει την ικανότητα να παράγουμε ταχύτερα τα προϊόντα μας και να απευθυνόμαστε σε ευρύτερο πελατολόγιο. Η διαρκώς ανανεωμένη ιστοσελίδα μας το e-shop και οι συνεχείς επισκέψεις και συμμετοχές σε διεθνής και ελληνικές εκθέσεις μας κρατούν σε άμεση επαφή με τους πελάτες και προμηθευτές μας ενώ ανανεώνουμε και επικαιροποιούμε το design μας. Όραμα μου είναι οι κατασκευές μου να βρίσκονται σε ολοένα περισσότερα ελληνικά σπίτια, επιχειρήσεις και σύντομα να ξεπεράσω τα σύνορα. Αυτή η σκέψη μου δίνει το κίνητρο να σχεδιάζω νέα αντικείμενα και να συνεχίζω τον πειραματισμό μου εφαρμόζοντας καινοτομίες».

Έχεις δώσει το στίγμα σου και σε δημόσιους χώρους του τόπου μας. Γενικά, πως κρίνεις την αρχιτεκτονική μας; Θα μπορούσε να αποτελέσει μια προστιθέμενη αξία στις πόλεις μας;

«Η αρχιτεκτονική για εμένα είναι ένα μείγμα τέχνης και επιστήμης που σκοπό έχει όχι μόνο να ικανοποιεί βασικές στεγαστικές ανάγκες του ανθρώπου αλλά να βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Ειδικά μέσα σε αστικούς-δημόσιους χώρους όπου στην Ελλάδα γενικότερα και ειδικά στον τόπο μας η έλλειψη αρχιτεκτονικών «κανόνων» έχει βρεθεί σε δεύτερη μοίρα όταν πρόκειται για την κατασκευή ενός έργου ή προμήθεια αστικού εξοπλισμού. Επιδιώκουμε να κατασκευάζουμε ή να τοποθετούμε το φθηνότερο του καλαίσθητου και καλά σχεδιασμένου. Ο αρχιτέκτονας οφείλει να είναι παρών σε κάθε δραστηριότητα που αφορά το χώρο ιδιωτικό ή δημόσιο».

Έχει βλάψει τον χώρο σου η βιομηχανία του γρήγορου και του εύκολου;

«Η βιομηχανική παραγωγή είναι μία από τις κύριες δραστηριότητές μου και ξέρω πολύ καλά πως το “γρήγορο” και το “εύκολο” προϊόν μπορεί να πληροί όλες τις προδιαγραφές κατασκευαστικά, λειτουργικά και αισθητικά, αρκεί να είναι αποτέλεσμα καλού design. Αρχή μου είναι η παραγωγή σχεδίων στα μέτρα του πελάτη (custom made) που όμως να κατασκευάζονται εύκολα και γρήγορα, να αντέχουν στο χρόνο με μοναδικό design».


Δημοσίευμα στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 1 | Ιούνιος 2018
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!