Loading...

Ιόνια οδός: 196 χιλιόμετρα που «μεταμορφώνουν» τη Δυτική Ελλάδα


Μοιραστείτε το άρθρο...

Το iAitoloakarnania.gr κάνει μια πλήρης αναφορά στο σπουδαίο έργο που ολοκληρώθηκε και πλέον συνδέει ταχύτερα Πελοπόννησο-Ήπειρο με την Αιτωλοακαρνανία να γίνεται ένας γρήγορος και ασφαλής προορισμός.

Παραδόθηκε το σύνολο της Ιόνιας Οδού, δηλαδή 196 χλμ. σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου και πλέον βρίσκεται σε κυκλοφορία, μετατρέποντας το ταξίδι διάρκειας 3,5 ωρών από Αντίρριο έως Ιωάννινα σε μια ασφαλή, ξεκούραστη διαδρομή της 1 ώρας και 40 λεπτών.

Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού, πέραν από απαίτηση ετών με στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας και την παύση της απομόνωσης της Ηπείρου, υπήρξε μια τεράστια κατασκευαστική πρόκληση για την ΤΕΡΝΑ, καθώς πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη, σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες, έντονο ανάγλυφο και υψηλές γεωτεχνικές προκλήσεις.

Συνολικά όλος ο αυτοκινητόδρομος των 196 χλμ. περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

  • 4 σήραγγες διπλής κατεύθυνσης, συνολικού μήκους 11,2 χλμ.
  • 24 γέφυρες, συνολικού μήκους περίπου 7 χλμ.
  • 77 κάτω και 24 άνω διαβάσεις
  • 3 Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης

Η Ιόνια Οδός, είναι ένας σύγχρονος, ασφαλής αυτοκινητόδρομος ο οποίος διασχίζει δύο περιφέρειες και τέσσερις νομούς και με την ολοκλήρωσή του:

  • Συνδέει όλη τη Δυτική Ελλάδα, αναβαθμίζοντας σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα όπως τα Ιωάννινα, την Άρτα και το Αγρίνιο.
  • Προσφέρει επαρκέστερη σύνδεση των λιμανιών Πάτρας, Αστακού και Ηγουμενίτσας.
  • Συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε περιοχές με υψηλό τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Οι σήραγγες

Στο μήκος της Ιόνιας Οδού, στα 196 χιλιόμετρα δηλαδή που αλλάζουν τον χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου, κατασκευάστηκαν τέσσερις σήραγγες και πρόκειται για τις ακόλουθες:

– Σήραγγα Μακύνειας μήκους 542 μ στη Χ.Θ. 4+000

– Σήραγγα Κλόκοβας μήκους 2950 μ στη Χ.Θ. 6+380

– Σήραγγα Καλυδώνας μήκους 1200 μ στη Χ.Θ. 24+020

– Σήραγγα Αμπελιάς μήκους 900 μ στη Χ.Θ. 192+000

Οι γέφυρες

Σε ένα τόσο μεγάλο έργο και σε ένα τόσο ιδιόμορφο μέρος, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι γέφυρες. Δεκατρείς στον αριθμό προσδίδουν μια διαφορετική μαγική εικόνα με τις περισσότερες να «σχίζουν» βουνά ή να καβαλάνε ποτάμια αποτελώντας σημεία πανοραμικής θέας.

Ξεχωρίζουν η γέφυρα στον Εύηνο, η γέφυρα στο Μενίδι, με μήκος άνω του μισού χιλιομέτρου, η περίφημη γέφυρα στην Κλεισούρα, που στις μελέτες της Ιόνιας Οδού ονομάζεται «Τσαγκαρόπουλου» και η γέφυρα Κρυφοβού.

Τα διόδια

Ένα κομμάτι που ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο είναι τα διόδια και οι οικονομικές… υποχρεώσεις στο διάβα της. 

Συγκεκριμένα, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα θα λειτουργήσουν τέσσερις σταθμοί διοδίων, εκ των οποίων οι τρεις θα βρίσκονται στην γεωγραφική ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας και ο τέταρτος στην Ήπειρο. Ειδικότερα, οι σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν στο Τέροβο, στο Μενίδι, στο Αγγελόκαστρο και στην Κλόκοβα.

Πέραν αυτών όμως θα λειτουργήσουν και δέκα πλευρικοί σταθμοί διοδίων. Μερικούς εξ αυτών συναντάμε στην Γαβρολίμνη, στον ανισόπεδο κόμβο Μεσολογγίου, στον Κουβαρά, στον ανισόπεδο κόμβο Άρτας, στον ανισόπεδο κόμβο Γοργόμυλου.

Σταθμοί εξυπηρέτησης

Στην Ιόνια οδό θα λειτουργήσουν πέντε σταθμοί εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, των οποίων οι θέσεις έχουν οριστεί για τον ανισόπεδο κόμβο Ευηνοχωρίου, την Αμβρακία, την Αμφιλοχία, τη Φιλιππιάδα και το Επισκοπικό.

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι εξαρχής η Νέα Οδός προσφέρει σε κάθε οδηγό, σε όλο το μήκος της Ιόνιας Οδού που βρίσκεται σε κυκλοφορία, μια σειρά υπηρεσιών οδικής ασφάλειας και εξυπηρέτησης όπως:

Α) 24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας
Β) 4ψήφιο αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 24ωρης λειτουργιάς, 1075
Γ) Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στον αριθμό 2641 306 306
Δ) Δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περιπτώσεις ακινητοποίησης





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Μια παράθεση στο “Ιόνια οδός: 196 χιλιόμετρα που «μεταμορφώνουν» τη Δυτική Ελλάδα”

Comments are closed.

iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!