Loading...

Σπάνιο υλικό από τα φημισμένα πανηγύρια στο Πεντάλοφο!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ένα μικρό χωριό στις όχθες του Αχελώου κατάφερε με τα μοναδικά γλέντια του να γίνει ξακουστό σε ολόκληρη την Ελλάδα!

Ακόμη ηχεί στα αυτιά πολλών ο ζουρνάς, το κλαρίνο, το νταούλι μέσα από τους λόφους του Πενταλόφου, εκείνα τα ξάστερα βράδια που όλοι χόρευαν, γλεντούσαν και αφήνονταν στη μαγεία της παραδοσιακής μουσικής.

Αν για κάτι φημίζεται το Πεντάλοφο, εκτός από τους πεντανόστιμους μεζέδες, τότε αυτό είναι τα ξακουστά πανηγύρια του, τα “αηδόνια του” και γενικά η καλλιτεχνική “φλέβα” που το διακρίνει από την ευρύτερη περιοχή. Πόσοι και πόσοι πέρασαν από την άλλοτε Ποδολοβίτσα στου Μασούρα, στου Σμαρδάνα, στου Μαλάματα ή στου Δεκανέα για να διασκεδάσουν και να εγκλωβίσουν τις μαγικές μελωδίες για πάντα μέσα τους…

Εάν κάποιος δε είχε την τύχη να επισκεφθεί πενταλοφιώτικο γλέντι, σίγουρα τουλάχιστον θα απήλαυσε ένα κομμάτι του, αφού οι λαλητάδες του χωριού έπαιζαν σε πολλά χωριά της Αιτωλοακαρνανίας δίνοντας μια μικρή γεύση για τη «τρυφηλή» γενέτειρά τους.

Τα πανηγύρια

Από το μικρό αυτό χωριό, εκτός τα παιδιά του, πέρασαν λογής καλλιτέχνες που αργότερα απέκτησαν πανελλήνια φήμη. Από τον Τάκη Καρναβά, τον Γιάννη Βασιλόπουλο, Βασίλη Σαλέα στη νεότερη εποχή και στον Λευτέρη Πανταζή, Σταμάτη Γονίδη, Μάκη Χριστοδουλόπουλο. Κάθε εποχή είχε τη δική της γλύκα, βραδιές με ξέφρενο κέφι.

Στο βίβλιο «Ποδολοβίτσα-Πεντάλοφος» ο συγγραφέας Κώστας Πετρονικολός αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όλοι οι Πενταλοφιώτες μικροί και μεγάλοι έχουν μέσα τους την αγάπη για το γνήσιο τραγούδι και την ευλογία να χορεύουν καλά και σωστά. Νιώθουν τη μουσική, τη δημοτική μουσική και κρίνουν σωστά τους οργανοπαίχτες και τους τραγουδιστάδες. Και τα δυο αυτά τα έχουν από κληρονομιά. Θα έλεγα ότι συγκρότημα οργάνων με μέτριους τεχνίτες ή μέτριους τραγουδιστάδες δεν μπορεί να σταθεί εδώ. Έχουν περάσει από τούτο το χωριό οργανοπαίχτες εκλεκτοί (κλαρίνα, σαντούρια, βιολιά, λαούτα) και αξίας: Κώστας Φουσκομπούκας, Τάσος Χαλκιάς, Βαγγέλης Πρέντζα, Τασία Βέρα, Γιώτα Σύρου, Τάκης Καρναβάς, Σοφία Κολλητήρη κ.ά. και έχουν πάρει από το Πεντάλοφο πιστοποιητικό αξίας για ελεύθερη κυκλοφορία στα πανηγύρια».

Σήμερα

Ακόμη και την σήμερον ημέρα που η περιοχή βιώνει μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, το Πεντάλοφο κάθε καλοκαίρι ή σε γάμους και γιορτές, αντιστέκεται με παραδοσιακές βραδιές, με κλαρίνα και νταούλια παρά τα πενιχρά εισοδήματα των νοικοκυριών.

Αυτή την στιγμή αν και δεν υπάρχουν άτομα να συνεχίσουν στα πατροπαράδοτα μονοπάτια της ντόπιας μουσικής, οι λαλητάδες από το Αιτωλικό ή οι ξενόφερτοι τραγουδιστές κρατάν τον “παλμό” του πενταλοφιώτικου πανηγυριού τόσο τα καλοκαίρια στις αρχές του Αυγούστου, όσο και σε κάθε μεγάλη ονομαστική εορτή ή γάμους και βαπτίσια που έρχονται στο χωριό για να ξεσηκώσουν τους απαιτητικούς Πενταλοφιώτες.

Κλείνουμε με τα λόγια του συγγραφέα Κώστα Πετρονικολού:

«Λοιπό, έτοιμοι για το πανηγύρι μας στις 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσεως για το ξέσπασμα όλης της χρονιάς! Προετοιμασία σπιτιών και καφενείων. Καθαριότητα και προμήθειες για το τριήμερο γλέντι. Σε δυο και τρία μέρη ή και περισσότερα μέρη του χωριού θα στηθούν οι εξέδρες, που σ’ αυτές θα «θρονιαστούν» τα συγκροτήματα των οργανοπαιχτών. Κι αυτοί θα κάμουν ότι μπορούν και θα δείξουν ό,τι ξέρουν, θα δώσουν απ’ την ψυχή τους τα πάντα, δεν θα δείξουν επί τρια ημερονύχτια πως κουράστηκαν, για να διασκεδάσουμε και οι πιο δύσκολοι και απαιτητικοί ακόμα».

Απολαύστε σπάνιο φωτογραφικό υλικό του iAitoloakarnania.gr

Ακολούθησαν αποσπάσματα από το άρθρο του iAitoloakarnania.gr με τίτλο “Οι λαλητάδες και τα ξακουστά γλέντια του Πενταλόφου
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!