
Το ραβανί είναι το γλυκό που συνοδεύει κάθε γιορτή, δημιουργώντας συναισθήματα θαλπωρής και νοσταλγίας.
Ο Χρήστος Μοίρας αναβιώνει αυτήν τη συνταγή χρησιμοποιώντας λάδι ξηρομέρου, ένα χαρακτηριστικό υλικό της περιοχής, που τυπικά συνδυάζεται με μέλι, σιμιγδάλι και αλεύρι για να δώσει έναν αρωματικό χαλβά στο φούρνο.
Όπως περιγράφει η παράδοση, αυτή η εκδοχή του ραβανιού είναι νηστίσιμη, ζεστή, πλούσια σε γεύση και με βελούδινη υφή, χάρη στο μέλι, ενώ η επιφάνειά του γίνεται τραγανή και «σκασμένη» με γλυκές ρωγμές καθώς ψήνεται.
Υλικά:
1 l. νερό
1 κιλό ζάχαρη
½ κιλού σιμιγδάλι ψιλό
½ κιλού σιμιγδάλι χοντρό
400 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. μέλι
Ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι
1 σφηνάκι ούζο
2 κουταλιές τριμμένη κανέλα
100 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα
2 βανίλιες
Εκτέλεση:
Αρχικά, θα βράσετε το νερό, το λάδι, το ούζο και τη ζάχαρη. Αφού κατεβάσετε λίγο τη φωτιά, θα βάλετε το σιμιγδάλι και τα καθαρισμένα αμύγδαλα και θα ανακατέψετε πολύ καλά. Στη συνέχεια, θα βάλετε το μέλι, λίγο ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι, τις βανίλιες και θα ανακατέψετε το μείγμα.
Έπειτα, θα το απλώσετε στο ταψί ομοιόμορφα και θα το ψήσετε για μία ώρα στους 200 βαθμούς. Τέλος ανακατεύετε λίγο ζάχαρη και κανέλα, τα ρίχνετε πάνω στο ραβανί και το βάζετε για δέκα λεπτά στο φούρνο. Προσοχή είναι σημαντικό να αφήσετε το ραβανί να κρυώσει για 3-4 ώρες πριν το σερβίρετε, για να μην σπάσουν τα κομμάτια. Καλή σας απόλαυση!
Δείτε το σχετικό βίντεο πατώντας στην ακόλουθη εικόνα: