Loading...

Καταπέλτης τα πορίσματα των ελεγκτικών μηχανισμών για την θητεία Καραπάνου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε περίπου 6 εκατ. εκτιμώνται τα χρέη που άφησε η διοίκηση Νίκου Καραπάνου – Ζαλίζουν οι αριθμοί και τα πορίσματα για παράνομες προσλήψεις και χρήματα που «λείπουν» από τα ταμεία!

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Τετάρτη 29/9/2021, ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, παρουσία των πέντε Αντιδημάρχων, των προέδρων των Νομικών Προσώπων κ.α., με θέμα «τις τραγικές επιπτώσεις της προηγούμενης θητείας στη λειτουργία του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου».

«Καθημερινά αποδεικνύουμε εμπράκτως την έμφαση που δίνουμε στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία. Αυτό αποτέλεσε πρωταρχική προεκλογική μας δέσμευση η οποία εκπληρώνεται σταδιακά», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.

Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι «όσοι δεν έχουν συνηθίσει στον έλεγχο και στη διαφάνεια, όσοι θεωρούν εαυτούς υπεράνω νόμων και απαγορεύσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ψήφος των συνδημοτών μας δεν σημαίνει παροχή αμνηστίας ή χάριτος για ελεγχόμενες από το νόμο πράξεις ή παραλείψεις»

Ο κ. Λύρος παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων και των πορισμάτων που παρέλαβε πρόσφατα η δημοτική αρχή και αφορούν κυρίως στη διαχείριση των Νομικών Προσώπων του Δήμου, επί της προηγούμενης δημαρχιακής θητείας.
«Εργαζόμενοι ανασφάλιστοι, άγραφτοι και άλλοι που είναι μεν καταγεγραμμένοι, άφαντοι δε. Δικαστήρια σε καθημερινή βάση. Βιομηχανία δικών. Δικαστικές αποφάσεις δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων εις βάρος του Δήμου μας ξετρυπώνουν από παντού. Προμηθευτές θυμούνται το 2021, ότι έχουν ανεξόφλητα τιμολόγια από το 2015 (! )και προσφεύγουν τώρα στα Δικαστήρια. Υποχρεώσεις, δίχως να τις γνωρίζουμε, έρχονται από το παρελθόν κυρίως της περασμένης πενταετίας. Κακοδιαχείριση, κατασπατάληση χρήματος, αδιαφανείς συναλλαγές από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου » ανέφερε ο κ. Λύρος.

Χαρακτηριστικά έκανε αναφορά στα εξής χρέη και ελλείμματα:
• Χρέη πάνω από 4.800.000 € στον ΕΦΚΑ, στη ΔΕΗ στην Εφορία!
• Πάνω από 1.129.000 € οι απλήρωτες δαπάνες των συναλλασσόμενων με το Δήμο που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα.
• Διαταγές πληρωμών που οδηγούν σε κατασχέσεις στα ταμεία το ύψος των οποίων αγγίζει τις 600.000 €!
• Παράνομες προσλήψεις στα Νομικά Πρόσωπα που συνεπάγονται καταλογισμούς ύψους 90.000 €, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.
• Απλήρωτοι εργαζόμενοι, ένα ποσό που ξεπερνά τις 190.000 €!
• Έλλειμμα σε δύο Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, που οφείλεται σε αποδεδειγμένες μεταφορές χρημάτων από τα ταμεία σε προσωπικούς λογαριασμούς και εκταμιεύσεις για ανύπαρκτες δαπάνες, ύψους 370.000 €!
• 1.500.000 δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με μη νόμιμες διαδικασίες εκ των οποίων 560.000 € επικυρώθηκαν με βεβαιώσεις αιρετών!

«Από όλα τα παραπάνω και επί των ημερών μας η δική μας διαχείριση έχει ήδη καταβάλει και εξοφλήσει μεγάλο μέρος και φυσικά αγωνίζεται και έχει πετύχει να βάλει φρένο στις παθογένειες που τα δημιουργούν. Τα νούμερα που προανέφερα είναι τρελά. Ξεφεύγουν κάθε δυνατότητας διαχείρισης. Αρκεί να αναφέρω ότι ο Δήμος μας είναι μικρός. Τα νούμερα τον ξεπερνούν. Από τα ίδια έσοδα πρέπει να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας και για έργα έχουμε από τη ΣΑΤΑ 560.000 € Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον οφείλουμε να λειτουργήσουμε τις δομές μας, να καλύψουμε ανάγκες των δημοτών, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές, να χρηματοδοτήσουμε μελέτες, να φτιάξουμε έργα. Και το κάνουμε. Και το πετυχαίνουμε γιατί δουλεύουμε νυχθημερόν. Και δουλεύουμε σκληρά, αλλά καθαρά και έντιμα! ” κατέληξε ο κ. Λύρος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Λύρος είπε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων ήρθαν στα χέρια της δημοτικής αρχής τους τελευταίους μήνες και έπεται συνέχεια. Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το εξώδικο του πρώην δημάρχου Νίκου Καραπάνου τόνισε «κάποιοι θέλησαν σήμερα να μας φιμώσουν στέλνοντας μας το πρωί εξώδικο και συγκεκριμένα ο απερχόμενος Δήμαρχος. Γιατί άραγε; Ο νοών νοείτο…».

Τόνισε δε ότι «δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποδώσει ευθύνες. Αυτό είναι δουλειά των δικαστών και των εισαγγελέων. Όμως ως Διαχειριστής του Δήμου οφείλω να ενημερώσω τους δημότες ότι «λείπουν λεφτά και είναι πολλά…» και ότι ως δημοτική αρχή καλούμαστε να πληρώσουμε υπέρογκες δαπάνες που έγιναν με μη νόμιμες διαδικασίες. Τα ελλείμματα τα γνωρίζαμε. Όμως αυτά διογκώνονται συνεχώς. Και τώρα που ήρθαν τα επίσημα πορίσματα μας διαφώτισαν που πήγαν και ποιοι τα δημιούργησαν…».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!