Loading...

Ονοματοδοσία οδού στην μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στο Μεσολόγγι


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε μια λιτή και φορτισμένη συγκινησιακά εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στην Ι.Π. Μεσολογγίου η ονοματοδοσία οδού αφιερωμένης στην μνήμη των Κυπρίων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που τον Αύγουστο του 1996 υπήρξαν θύματα της τυφλής βίας και της μισαλλοδοξίας των κατοχικών Τουρκικών δυνάμεων της βόρειας Κύπρου.

Λίγο νωρίτερα, στον Κήπο των Ηρώων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας κι Ακαρνανίας κ. Κοσμάς τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου, Αντιδημάρχων, Προέδρων Νομικών Προσώπων του Δήμου, φορέων, μελών της Μοτολέσχης Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και της λέσχης Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού από την Κύπρο που ταξίδεψε έως το Μεσολόγγι τιμώντας τους Κύπριους αγωνιστές των Πολιορκιών και της Εξόδου. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψης, διοργανώθηκε από την Μοτολέσχη Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με την υποστήριξη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Καλωσορίζοντας τα μέλη της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού, ο Κώστας Λύρος ανέφερε στην ομιλία του ότι «…Σας υποδεχόμαστε με αισθήματα εκτίμησης και φιλοξενίας στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Την πόλη που είναι μια ιδέα κι ένα πανανθρώπινο σύμβολο το οποίο διανύει σχεδόν 200 χρόνια τώρα, την δική του πορεία στο χρόνο, διδάσκοντας αρετή και μεταφέροντας τα μηνύματά του σε κάθε γωνιά της γης. Σήμερα, έχουμε την τιμή να είστε εσείς οι πρεσβευτές του. Να μεταφέρετε εσείς τα μηνύματά του σ αυτή την διαδρομή μεγάλη ιστορική διαδρομή. Χύθηκε πολύ αίμα για να είναι ο δρόμος σας ελεύθερος και ασφαλής από κάθε είδους καταναγκασμό.
Η πρωτοβουλία σας αυτή, πέρα από κάθε επαινετικό σχόλιο για τον χαρακτήρα και την στόχευσή της, κλείνει μέσα της μια ακόμη συγκινησιακή φόρτιση. Φέρνει στο Μεσολόγγι τους Κυπρίους αδελφούς μας. Το Μνημείο των Κυπρίων Αγωνιστών που κοσμεί και τιμά τον Κήπο των Ηρώων, κλείνει μέσα του πλέον, όχι μόνο την μνήμη της Εξόδου, αλλά και τους σύγχρονους ήρωες της μαρτυρικής μας Κύπρου Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Κι εκείνοι, έπεσαν με την ίδια λαχτάρα της Ελευθερίας στο βλέμμα τους. Κι εκείνοι έγιναν με την αυτοθυσία τους, παιδιά του Μεσολογγίου».

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου μετά τα αποκαλυπτήρια της ονοματοδοσίας, παρέδωσε συμβολικά στην μητέρα του Τάσου Ισαάκ την σημαία με το έμβλημα του Δήμου, με την ευχή να έρθει σύντομα η μέρα όπου η Κύπρος θα είναι ενωμένη κι ελεύθερη.

Η επίσκεψη της Λέσχης Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού στην Ι.Π. Μεσολογγίου, έγινε στο πλαίσιο της δράσης Επαναστατικές Διαδρομές 2021 που διοργανώνουν και συμμετέχουν επίσης οι Μοτολέσχες Ι.Π. Μεσολογγίου, Αλεξανδρουπόλεως, Βόλου και Λεωνιδίου.

Όπως εξηγεί η Μοτολέσχη Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, πρόκειται για μια προσκυνηματική περιήγηση στις Παρευξείνιες χώρες, τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Κύπρο, στα μέρη όπου προετοιμάστηκε, κηρύχτηκε και ξέσπασε η Επανάσταση του 1821. Εντός της Ελληνικής επικράτειας, η μοτοπορεία Επαναστατικές Διαδρομές 2021 θα καταλήξει την 31η Ιουλίου στην Ι.Π. Μεσολογγίου.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!