Ελπίδες για την επιβίωση της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού – Μεσολογγίου μας έδωσε η είδηση για την ύπαρξη μεγάλης αποικίας ιππόκαμπων του είδους Hippocampus guttulatus από το Ενάλιο Ινστιτούτο Ιππόκαμπου την Μέρα των Ωκεανών.
Την αποικία από αλογάκια της θάλασσας την εντόπισε ο συντοπίτης μας Λαμπρός Χαρέλος μέσω καταδύσεων που πραγματοποιεί σε διάφορα μέρη της λιμνοθάλασσας. Ο ίδιος ειδοποίησε το Ενάλιο Ινστιτούτο Ιππόκαμπου όπου στην συνέχεια βρέθηκε στο Αιτωλικό για να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.
Τότε όλα τα τοπικά site «έπαιξαν» την ευχάριστη είδηση για την ύπαρξη ιππόκαμπων στην λ/θ. Όλοι μας χαρήκαμε για την εύρεση αυτών των μικρών ψαριών, ειδικά όσοι δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη τους στην περιοχή μας. Σε κάποιους (όπως σε έμενα) η είδηση έδωσε ελπίδα για την επιβίωση της λ/θ αλλά και προοπτικές προωθήσεις του τόπου μέσω των ιππόκαμπων, όπως για παράδειγμα ένα υποβρύχιο πάρκο ιππόκαμπων. Που μέσω μια καμπάνιας και μερικών διαφημιστικών κινήσεων θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης όχι μόνο εθνικού ενδιαφέροντος αλλά ευρωπαϊκού και παγκοσμίου. Τα αλογάκια της θάλασσα όπως γνωρίζεται είναι προστατευόμενο είδος και χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως μέσω φορέων και οργανώσεων ασχολείται μ αυτά, όπως για παράδειγμα οι άνθρωποι του Ενάλιου Ινστιτούτου Ιππόκαμπου που έδειξε ενδιαφέρον.
Και αυτή η μικρή ιδέα είναι μόνο η αρχή. Η αρχή για να ξεκολλήσουμε από τον βούρκο. Η αρχή για ένα αύριο με προοπτικές και ελπίδες.
Ας γίνουν, είπα από μέσα μου, οι ιππόκαμποι η αιχμή του δόρατος για την εξυγίανση της λ/θ.
Δυστυχώς, όμως, οι ελπίδες άρχισαν να σβήνουν μετά τα τελευταία νέα.
Οι ιππόκαμποι, παρόλο το επιβαρυμένο περιβάλλον που ζουν, άντεξαν τον Οκτώβριο τον μεσογειακό τυφώνα Ιανό. «Παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν, με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι ο πληθυσμός δε φάνηκε να επηρεάστηκε…» δήλωσε το Ενάλιο Ινστιτούτο Ιππόκαμπου μετά από επίσκεψη του στο Αιτωλικό εκείνες τις μέρες.
Οι ιππόκαμποι δεν άντεξαν στην προηγούμενη εβδομαδιαία κακοκαιρία όμως. Το υδρόθειο που πλημμύρισε με την μυρουδιά του όλη την πόλη του Αιτωλικού επηρέασε «λίγο» τους ανθρώπου που ήρθαν σε επαφή μαζί του. Τους μικρούς μας φίλους, όμως, τους έδειξε τα δόντια του. Την σκληρή του πλευρά. Τους σκότωσε. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ιππόκαμπων βρέθηκε νεκρό.
Το Νοέμβρη του 2020 ήταν τα εκατομμύρια ετοιμοθάνατα ψάρια που βρέθηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας και φώναξαν βοήθεια. Τον φετινό Σεπτέμβρη χιλιάδες ψάρια φώναξαν πάλι S.O.S. με το ανώτερο ον (τον άνθρωπο) να μένει παρατηρητής. Την προηγούμενη εβδομάδα οι ιππόκαμποι με τον θάνατο τους δήλωσαν την οικολογική καταστροφή της λ/θ μας.
Φταίει η κακοκαιρία ή η αδιαφορία των υπεύθυνων για τον θάνατο των ψαριών;
Οι ιππόκαμποι πέθαναν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ή από την απραξία Περιφέρειας και Δήμου;
Αφήνω αυτά τα ερώτημα εδώ μαζί με τις φωτογραφίες των νεκρών ιππόκαμπων για σκέψη.
Σπυρίδων Δ. Σταράμος
etoliko.gr