Loading...

Τον Φλεβάρη η εξόφληση αποζημιώσεων για Ιανό στην Αιτωλοακαρνανία


Μοιραστείτε το άρθρο...

Με το… νέο έτος η εξόφληση των πληγέντων μετά και το «ναυάγιο» της υποτιθέμενης πληρωμής μέσα Δεκέμβρη (σύμφωνα με υποσχέσεις του Διοικητή ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζου στον Κώστα Καραγκούνη) – Πάλι πίσω η Αιτωλοακαρνανία την ίδια στιγμή που σε άλλες περιοχές οι αποζημιώσεις έχουν ήδη καταβληθεί !

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας που, παρά τις όποιες αντιξοότητες των τελευταίων ετών, είδαν στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020 τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τον κυκλώνα «Ιανό», αλλά γι’ αυτό θα αποζημιωθούν μετά από σχεδόν 6 μήνες!!!

Αυτό άλλωστε διαβεβαίωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης σε απάντησή του στη Βουλή κατόπιν ερώτησης της Βουλευτή του Μέρα 25 Φωτεινή Μπακαδήμα, τονίζοντας ότι η διαδικασία εξόφλησης των πληγέντων αγροτών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2021, συμπεριλαμβανομένης και της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Όσον αφορά στις καλυπτόμενες από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. ζημιές που προξενήθηκαν σε διάφορες καλλιέργειες (όπως, ρυζιού, βάμβακος, καλαμποκιού, ελιάς, μηδικής κ.λπ.) της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Αιτωλοακαρνανίας (κυρίως ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στην οποία ανήκει και ο πρώην Δήμος Οινιάδων δέλτα του Αχελώου), κυρίως από τις βροχοπτώσεις-ανεμοθύελλα που σημειώθηκαν το χρονικό διάστημα 18-19 Σεπτεμβρίου του 2020, επισημαίνεται ότι διενεργήθηκαν από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν 38 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 897 δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών, επισημαίνει ο υπουργός.

Όσον αφορά στις καλυπτόμενες από τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α. ζημιές που παρατηρήθηκαν σε ζωικό κεφάλαιο των ανωτέρω περιοχών από το προαναφερόμενο αίτιο, σημειώνεται ότι μικρές ζημιές προξενήθηκαν κυρίως σε αιγοπρόβατα (2 δηλώσεις).

Για τις ζημιές-απώλειες του ζωικού κεφαλαίου ολοκληρώθηκαν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Σχετικά με τις καλυπτόμενες από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, ζημιές που προκλήθηκαν στις ανωτέρω περιοχές από το προαναφερόμενο αίτιο, σημειώνεται ότι εντοπίζονται σε πάγιο και φυτικό κεφάλαιο, καθώς και σε αποθηκευμένα προϊόντα. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 16 δηλώσεις παγίου κεφαλαίου (στάβλοι, αποθήκες, εξοπλισμοί κ.λπ.), 4 δηλώσεις φυτικού κεφαλαίου (κυρίως ελαιόδεντρα) και 1 δήλωση αποθηκευμένων προϊόντων. 

Εκτός… προγραμματισμού!

Μια προσδοκία για την καταβολή των αποζημιώσεων πριν τα Χριστούγεννα είχε καλλιεργήσει η συνάντηση (4/11) του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας  Κώστα Καραγκούνη με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τον τελευταίο να υπόσχεται ότι οι πληγέντες αγρότες θα λάβουν τις σχετικές οικονομικές ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ περί τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020!

 

 





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!