Οι ιαματικές πηγές Μουρστιάνου, στα νότια της λίμνης Λυσιμαχίας, ήταν για πολλές δεκαετίες το σημαντικότερο κέντρο λουτροθεραπείας στην περιοχή της Αιτωλίας. Το ιαματικό νερό ανάβλυζε από την πηγή του και γίνονταν παροχή του στις μπανιέρες που ήταν σε ένα μεγάλο κτήριο.
Οι λουόμενοι διέμειναν σε δωμάτια που ήταν κτισμένα στον ίδιο χώρο. Βέβαια ήταν αρκετοί και αυτοί που πηγαινοέρχονταν με μεταφορικά μέσα αυθημερόν από το Αγρίνιο και τους κοντινούς οικισμούς. Σήμερα τα λουτρά παρήκμασαν και έχουν απομείνει ερειπωμένες οι εγκαταστάσεις και τα δωμάτια διαμονής των λουομένων.
Για την προέλευση των υδάτων,έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι αυτά κυλάνε από τα γύρω βουνά μέσω υποχθόνιων ρωγμών και υπογείων συράγγων,παρασύροντας στο διάβα τους ηφαιστειογενή στοιχεία και αέρια.Κάτι τέτοιο εξηγεί και το γιατί τα ύδατα ελαττώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται στους 18 βαθμούς C.Η χημική του σύνθεση αποτελείται από υδρόθειο και άλατα νατρίου,με αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική βαριά οσμή. Η ιαματική ενέργεια των υδάτων συνίσταται στη θεραπεία δερματικών και ρευματικών παθήσεων,ανακουφίζοντας από δυσκαμψίες,νευραλγίες και αρθριτικά.
Στο νομό μας υπάρχουν αρκετές και σημαντικές ιαματικές πηγές εκ των οποίων πολλές είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Οι περισσότερες από αυτές σήμερα είναι εγκαταλειμμένες η υπολειτουργούν.
Με το θέμα αυτό έχει ασχοληθεί διεξοδικά και εμπεριστατωμένα η κυρία Ρενέ Τριανταφύλλου και η εργασία της αυτή έχει εκδοθεί σε βιβλίο από την Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας. Να μην διαφεύγει ότι οι ιαματικές πηγές αποτελούν στοιχείο τουριστικής ανάπτυξης.
Κείμενο: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κουτσοθανάσης
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος
Video: Ανδρέας Κουτσοθανάσης