Loading...

Άρδευση: Αντιμέτωποι με την καταστροφή χιλιάδες αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε τηλεδιάσκεψη παρουσιάστηκε το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για τα χρέη των ΤΟΕΒ.

Οριακή είναι πλέον η κατάσταση με τους αγρότες που κινδυνεύουν να καταστραφούν, εξαιτίας της μη άρδευσης των χωραφιών τους, μετά τις διακοπές ηλεκτροδότησης στις οποίες έχει προχωρήσει η ΔΕΗ σε μια σειρά από ΤΟΕΒ, όπως του Μεσολογγίου, της Κατοχής, του Λεσινίου κλπ.

Χθες Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Ένωσης Περιφερειαρχών, του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, της διοίκησης της ΔΕΗ κλπ.

Στην διάσκεψη αυτή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, για την μόνιμη επίλυση του σοβαρού προβλήματος που ταλανίζει εδώ και χρόνια την άρδευση των αγροτικών περιοχών: Αυτό των τεράστιων χρεών των ΤΟΕΒ στην ΔΕΗ.

Μόνιμη λύση η πρόταση Φαρμάκη

Η ΕΝΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, “στοιχήθηκε” πίσω από την πρόταση Φαρμάκη, μιας και χαρακτηρίζεται ως η μόνη ρεαλιστική, επεξεργασμένη, κοστολογημένη και υλοποιήσιμη για να δώσει μόνιμη λύση, μέσω της ενεργειακής αυτάρκειας των ΤΟΕΒ.

Και οι παριστάμενοι υπουργοί, φέρεται να αντιμετώπισαν θετικά το θέμα, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτάσει στο ανώτατο δυνατό πολιτικά επίπεδο.

Από εκεί και πέρα όμως, οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι νομοτεχνικές, θεσμικές κλπ , απαιτείται πολιτική βούληση και γραφειοκρατία, μιας και οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, ενώ η ΔΕΗ δεν δείχνει πλέον διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις.

Οι ενέργειες αυτές μπορεί να αποδώσουν καρπούς σε έναν με ενάμιση χρόνο και μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων οι ΤΟΕΒ, όχι μόνον θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτοτέλεια αλλά θα αποσβέσουν τα χρέη τους στη ΔΕΗ και θα μειώσουν αισθητά το κόστος παραγωγής, δίνοντας μια τελείως διαφορετική προοπτική για την αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Το μεγάλο θέμα όμως που αυτή τη στιγμή “καίει” τους αγρότες, είναι η λύση με τις τωρινές διακοπές ρεύματος, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η ΔΕΗ παραπέμπει στις πάγιες ρυθμίσεις της, όμως οι ΤΟΕΒ αδυνατούν να τις εκπληρώσουν.

Ουσιαστικά, όπως συνέβαινε και κατά το παρελθόν, από τη μια πλευρά η ΔΕΗ φτάνει το θέμα στα άκρα ώστε να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα, ενώ οι ΤΟΕΒ επιχειρούν να πληρώσουν όσο το δυνατόν λιγότερα.

Έτσι, ο κάμπος του Αχελώου “μυρίζει μπαρούτι”, αφού χιλιάδες αγρότες (σ.σ. μόνον ο ΤΟΕΒ Λεσινίου έχει 1.000 μέλη) , που έχουν επωμιστεί και σοβαρά έξοδα για το ξεκίνημα των καλλιεργειών τους, βλέπουν πως οδηγούνται σε καταστροφή.

Όπως μεταδίδει μάλιστα ο Αγρότυπος, κατά παντός υπευθύνου για διαφυγόντα κέρδη, σκοπεύουν να κινηθούν χιλιάδες καλοπληρωτές αγρότες, που έσπειραν και φροντίζουν τις καλλιέργειές τους στην περιοχή της παραχελωϊτιδας, ενώ δεν θα έχουν νερό να τις ποτίσουν.

Να θυμίσουμε πως το θέμα της σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των ΤΟΕΒ της περιοχής, έχει σαν βάση την σχετική νομοθέτηση Σταθάκη, όπως έχει ενημερώσει σχετικά ο βουλευτής Γ. Βαρεμένος, που σήμερα επισκέφθηκε τον ΤΟΕΒ Λεσινίου.

Πηγή: www.agriniopress.gr
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!