Loading...

SmartOliveGrove: Άλμα ανταγωνιστικότητας της ελιάς Καλαμών με την ευφυή γεωργία


Μοιραστείτε το άρθρο...

Αύξηση της ανταγωνιστικότητας, μείωση του κόστους παραγωγής, βελτίωση της ποιότητας και προστασία του περιβάλλοντος είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που βλέπει για τη βασική καλλιέργεια της Αιτωλοακαρνανίας, την ελιά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου, μέσω της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στην καλλιέργεια.

Με τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας να παράγει σχεδόν το 50% της ελιάς ποικιλίας Καλαμών, ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος. «Πρέπει να παράγουμε ένα ανταγωνιστικό προϊόν, με παράλληλα περιβαλλοντικά οφέλη από τη μείωση των εισροών στο χωράφι», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Περικλής Παπασάικας, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο αποφάσισαν, ως συνεταιρισμός, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα SmartOliveGrove. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» (ΠΕΠΔΕ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Μέσω του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Παπασάικα, θα επέλθουν τα παραπάνω οφέλη, αλλά και νέα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής από την παράλληλη μείωση των εισροών, στη βελτίωση της ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς και στην προστασία του περιβάλλοντος από την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων και φυσικών πόρων.

Η βελτίωση της καλλιέργειας της ελιάς στην Αιτωλοακαρνανία θα έρθει διαμέσου της δημιουργίας ενός συστήματος ευφυούς γεωργίας, που θα επιτρέπει τη βέλτιστη χρήση του νερού και των φυτοφαρμάκων, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων ελιάς της περιοχής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τη Δρ. Άννα Βατσανίδου, γεωπόνο-ερευνήτρια και συνεργάτιδα της εταιρείας NEUROPUBLIC, αυτός είναι ακριβώς και ο στόχος του έργου SmartOliveGrove, δηλαδή «η βελτίωση της καλλιέργειας της ελιάς στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία είναι σήμερα ο πρώτος νομός της χώρας σε παραγωγή ελιών της ποικιλίας Καλαμών».

Η ανταγωνιστικότητα της ελιάς

Παρά την πρωταρχική θέση του νομού στην παραγωγή της ελιάς, «τα τελευταία χρόνια, το υψηλό κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με την αδυναμία ενσωμάτωσης καινοτομιών στην παραγωγική διαδικασία, συνέτειναν στη δραματική μείωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας του προϊόντος στη διεθνή αγορά», επισημαίνει η κα Βατσανίδου.

Η εύστοχη, όμως αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών, παράλληλα με τον προσδιορισμό του χρόνου και της ποσότητας άρδευσης, μέσω της αξιοποίησης της «πληροφορίας» με γρήγορο και έξυπνο τρόπο και της μεταφοράς αυτής ως συμβουλής στον παραγωγό μπορεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, να οδηγήσει στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.

Συμβουλευτική

Τα 406 μέλη του ΑΣ Καινούργιου, που σήμερα ασχολείται με το εμπόριο βρώσιμης ελιάς και είναι ιδρυτικό μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιολάδου, θα επωφεληθούν και από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν μέσω του προγράμματος.

Οι υπηρεσίες αυτές «θα συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της άρδευσης και της φυτοπροστασίας της καλλιέργειας στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς θα υπάρξει ορθολογική διαχείριση του νερού, αλλά και μείωση του αριθμού ψεκασμών στην καλλιέργεια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη βελτιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων, όπως το αρδευτικό νερό, αλλά και αγροχημικών, όπως τα φυτοφάρμακα.

Τέλος, η εμπειρία που θα αποκτήσουμε από την ανάπτυξη και την εφαρμογή των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας στη συγκεκριμένη περιοχή θα μας επιτρέψει να την εφαρμόσουμε μελλοντικά και σε μεγαλύτερη κλίμακα (με τις απαραίτητες προσαρμογές), έτσι ώστε να ωφεληθούν ακόμη περισσότεροι ελαιοκαλλιεργητές», εξηγεί η κα Βατσανίδου. Σύμφωνα με την ίδια, «τόσο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας “Η Ένωση” όσο και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου Τριχωνίδας, που συμμετέχουν στο έργο, έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή τον καινοτόμο χαρακτήρα της προσπάθειας και συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίησή της σε ελαιώνες των παραγωγών-μελών τους».

Ως προς αυτό, ο κ. Παπασάικας, προσθέτει ότι το επόμενο διάστημα «τα μέλη του συνεταιρισμού και οι παραγωγοί της περιοχής γενικότερα θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας μέσω ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί».

Πηγή: www.ypaithros.gr







Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!