Loading...

Ολοκληρώνεται αρχές του 2020 το Μουσείο Λιμένος στο Αιτωλικό


Μοιραστείτε το άρθρο...

Την Πέμπτη 07 και Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2019, οι εταίροι του ευρωπαϊκού έργου MUSE, συναντήθηκαν στο Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό,για να συζητήσουν σχετικά με την πρόοδο των εργασιών του έργου και την ολοκλήρωση των εργασιών στα κτίρια που θα φιλοξενήσουν τα 3 οικομουσεία της παράκτιας πολιτιστικής κληρονομιάς (PortMuseums) για τις περιοχές του Tricase, της Κέρκυρας και του Αιτωλικού-Μεσολογγίου.

Η 4η διακρατική συνάντηση του έργου MUSE διοργανώθηκε από τον εταίρο European Regional Framework for Cooperation (ERFC).

Στη συνάντηση, εκτός από τους εκπροσώπους των εταίρων του έργου,το παρών έδωσε και η νέα Δημοτική αρχή της Ι.Π Μεσολογγίου εκπροσωπούμενη από τον Δήμαρχο κ.Κώστα Λύρο, τους Αντιδημάρχους κκ. Διαμαντόπουλο, Βασιλείου και Καραπάνο και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, και την Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού κ. Μαντζή. Επίσης, παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Μουσείου «Βάσω Κατράκη», κ. Καστανάς.

Αναλυτικότερα,συζητήθηκαν τα εξής:
• Υφιστάμενη κατάσταση δράσεων (συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής)
• Ενημέρωση θεματικής εικονικής πλατφόρμας (ιστότοπου) για τα PortMuseums (https://www.muse-project.net/messolonghi)
• Επιλογή τουριστικών πρακτόρων και εκπαιδευτικό ταξίδι στην Απουλία και την Δυτική Ελλάδα για την δημιουργία των διασυνοριακών πακέτων (τουριστικών διαδρομών)
• Συμμετοχή στη έκθεση ITB στο Βερολίνο με την εμπλοκή των Τουριστικών Πρακτόρων
• Επόμενα στάδια του έργου

Συγκεκριμένα για το Αιτωλικό, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες ανακατασκευής στοκτίριο που θα λειτουργήσει ως έδρα του portmuseum (πρώην «Εξέδρα»), με ευθύνη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Η αποπεράτωση του κτιρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Ιανουαρίου 2020. Εν τω μεταξύ, έχει ήδη παραχθεί πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις για την καταγραφή της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής με φορείς και πολίτες από το Αιτωλικό και το Μεσολόγγι, με ευθύνη της ERFC. Με βάση τα παραπάνω σχεδιάζονται, με την υποστήριξη τουριστικών γραφείων και πρακτόρων, οι δράσεις που αφορούν στην χάραξη τουριστικών διαδρομών για τις 3 προαναφερθείσες περιοχές στην Ελλάδα και την Ιταλία, με απώτερο στόχο να προωθηθούν στην επόμενη μεγάλη τουριστική έκθεση στο Βερολίνο, την ITB 2020. Όπως γίνεται αντιληπτό, η επιτυχία αυτών των προωθητικών ενεργειών θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στον τουρισμό των περιοχών αυτών, με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, την αειφορία και την ήπια ανάπτυξη.

Το MUSE είναι ένα από τα 41 έργα που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση κατά την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος InterregV-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Πρόκειται για ένα διμερές πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και με εθνική συμμετοχή των δύο κρατών μελών (Ιταλία και Ελλάδα). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στον καθορισμό μιας στρατηγικής διασυνοριακής ανάπτυξης μεταξύ της Απουλίας και της Ελλάδας για την προώθηση μιας δυναμικής οικονομίας βασισμένης σε έξυπνα, βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών των περιοχών αυτών.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!