Loading...

Νερό με το… δελτίο πάλι για αγρότες Μεσολογγίου, χάος στα ΤΟΕΒ!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου, ο ΤΟΕΒ Κατοχής ανοιγοκλείνει την παροχή ύδατος εν μέσω καύσωνα.

Όπως καταγγέλλουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο αγανακτισμένοι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής (που σημειωτέον ανήκει στην εκλογική περιφέρεια του νυν υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης), οι οποίοι κάθε χρόνο όπως λένε πληρώνουν πανάκριβα το νερό και είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, το νερό… έρχεται και φεύγει με αποτέλεσμα τη στιγμή που ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει στα ύψη, να μη μπορούν να ποτίσουν τα δέντρα τους και να κινδυνεύει η παραγωγή τους.

Σημειωτέον ότι τις προηγούμενες δυο μέρες, ο ΤΟΕΒ Κατοχής είχε κόψει το νερό στο Πεντάλοφο, αφήνοντας στον… άσσο εκατοντάδες παραγωγούς. Όπως αρκετοί σημείωσαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, «ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ μάλλον μας πέρασε για δημοσίους υπαλλήλους που ως γνωστόν πήραν άδεια για το τριήμερο, αφήνοντας μας χωρίς νερό, τώρα που οι ελιές διψάνε πολύ, καθώς έχει να βρέξει στην περιοχή κανένα τρίμηνο».

Πολύ σημαντικά προβλήματα διαπιστώνει η διαΝΕΟσις

Μια νέα έρευνα της διαΝΕΟσις χαρτογραφεί τη λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών έργων στην Ελλάδα και διαπιστώνει πολύ σημαντικά προβλήματα. Η έρευνα της διαΝΕΟσις επιβεβαιώνει όσα έχει γράψει κατά καιρούς ο ΑγροΤύπος σε σχέση με τα προβλήματα στην άρδευση.

Ο κλάδος της γεωργίας είναι ο κυρίαρχος καταναλωτής νερού στη χώρα. Στην Ελλάδα σήμερα δεν γνωρίζουμε πόσοι Τοπικοί και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ) λειτουργούν. Όμως, οι οργανισμοί αυτοί λειτουργούν και διαχειρίζονται ένα μεγάλο μέρος των συλλογικών έργων άρδευσης -αντλιοστάσια, διώρυγες, δίκτυα αγωγών υπό πίεση, ταμιευτήρες, δεξαμενές, κλπ. Τα έργα αυτά είναι απαραίτητα για να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης εκατομμυρίων στρεμμάτων αγροτικής γης, σημειώνει η διαΝΕΟσις.

Είναι τόσο σημαντικά, ώστε η κατάστασή τους επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης του νερού συνολικά στη χώρα και όχι μόνο στον κλάδο της γεωργίας. Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις αναδεικνύει την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές υποδομές που διαχειρίζονται οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ μετά από συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές -οι καθηγητές Νικόλαος Δέρκας, Δημήτριος Σκούρας και Δημήτριος Ψαλτόπουλος, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα- ανέλυσαν διεξοδικά τα διαθέσιμα στοιχεία για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ). Μεταφέρουν μια εικόνα εγκατάλειψης -μεταξύ άλλων διώρυγες και δεξαμενές με ρωγμές στο σκυρόδεμα, με ανεπιθύμητη βλάστηση και με ελαττωματικούς μηχανισμούς ρύθμισης, που έχουν χρόνια να συντηρηθούν. Ακόμη, διαπιστώνουν προβλήματα στην παρακολούθηση και στον έλεγχο των αντλιοστασίων. Τέλος, ανατρέχουν στη διεθνή εμπειρία και διατυπώνουν προτάσεις πολιτικής για αυτό το κρίσιμο θέμα.

Προτάσεις διαΝΕΟσις

Εν τέλει η διαΝΕΟσις προτείνει συνένωση αρκετών ΤΟΕΒ με βάση κριτήρια μεγέθους και οργανωτικής δομής, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν τις εκτάσεις τους με αποδοτικό τρόπο. Ενιαίο λογιστικό σύστημα. Επιστημονικό προσωπικό, πρόβλεψη για διοίκηση από managers, υποδομή για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, δημιουργία Κεντρικής Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να έχει τον τελικό έλεγχο του προγραμματισμού και της υλοποίησης μελετών και έργων.

Μπίκας Αλέξανδρος
www.agrotypos.gr





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!