Loading...

Η επόμενη ημέρα των εκλογών στην Αιτωλοακαρνανία


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ένας Αγρινιώτης στο τιμόνι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι πέντε «μπλε» Δήμοι και η μηδαμινή παρουσία στην αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Η εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία» κάνει μια προσπάθεια αποτίμησης των εκλογικών αναμετρήσεων (Αυτοδιοικητικές και Εθνικές Εκλογές) του περασμένου διμήνου.

Αναλυτικά οι νέοι εκπρόσωποι σε Περιφέρεια, Δήμους και Κυβέρνηση:

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ένας Αγρινιώτης στο τιμόνι

Η επόμενη ημέρα όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εξαιρετικά αισιόδοξη καθώς μετά από χρόνια τα ηνία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει ένας Αιτωλοακαρνάνας και συγκεκριμένα Αγρινιώτης, ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης είναι νέο και φρέσκο πρόσωπο, ηλικίας  39 ετών, δικηγόρος στο επάγγελμα, που θεωρείται καλός γνώστης του αυτοδιοικητικού πεδίου και των θεμάτων της Περιφέρειας.

Η καταγωγή του από το Αγρίνιο ίσως συμβάλλει καθοριστικά στην αποκέντρωση υπηρεσιών με πυρήνα την Αχαΐα και την ίση κατανομή προς τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, γεγονός που μπορεί να συνδεθεί με την υλοποίηση κρίσιμων αναπυξιακών έργων στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης είναι μια προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φαινομενικά θα βοηθήσει τον νεαρό Περιφερειάρχη στο έργο του.

Δήμοι

5 από τους 7 σε «γαλάζια» χέρια

Στους Δήμους, οι πολίτες έδωσαν εκ νέου μια θητεία σε τρεις δημάρχους από τους συνολικά επτά της Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για τον Γιώργο Παπαναστασίου (Δήμαρχος Αγρινίου), για τον Σπύρο Κωνσταντάρα (Δήμαρχος Θέρμου) και τον Γιώργο Αποστολάκη (Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας). Αμφότεροι κλήθηκαν να συνεχίσουν το έργο της προηγούμενης πενταετίας.

Τα τέσσερα νέα πρόσωπα που εκλέχθηκαν από τους πολίτες είναι ο Κώστας Λύρος (Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου), ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης (Δήμαρχος Ξηρομέρου), ο Βασίλης Γκίζας (Δήμαρχος Ναυπακτίας) και ο Γεώργιος Κατσούλας (Δήμαρχος Αμφιλοχίας).

Το εντυπωσιακό στατιστικό που προκύπτει είναι ότι 5 από τους 7 Δήμους του νομού συνέπλευσαν με το «απέραντο γαλάζιο» που κυριάρχησε στην επικράτεια. Συγκεκριμένα, στους Δήμους Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Θέρμου και Αμφιλοχίας εκλέχθηκαν Δήμαρχοι που είτε είναι στελέχη, είτε πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό δημιουργεί ένα πεδίο δόξης λαμπρό για τους «γαλάζιους» Δημάρχους οι οποίοι στην θητεία τους θα έχουν ένα Αιτωλοακαρνάνα Περιφερειάρχη της Νέας Δημοκρατίας και μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βουλή

Ένας μόνο «πρωτάρης» στα έδρανα

Στις εθνικές εκλογές, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας που βγάζει επτά έδρες, μόλις ένας νέος βουλευτής εκλέχθηκε πρώτη φορά, ενώ οι υπόλοιποι θα καθίσουν για μια ακόμη φορά στα βουλευτικά έδρανα.

Τα υψηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν τρεις βουλευτικές έδρες για το κόμμα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης αναδείχθηκε ο Κώστας Καραγκούνης (24.884), ενώ ακολούθησε ο Μάριος Σαλμάς (19.438) και ο Σπήλιος Λιβανός (13.587).

Στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επανεκλέχθηκε ο Γιώργος Βαρεμένος (16.112), αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης (14.207) που διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Στο ΚΙΝ.ΑΛ. επανεκλέχθηκε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (4.284), ενώ στο ΚΚΕ την έδρα πήρε ο πρωτοεμφανιζόμενος Νίκος Παπαναστάσης (2.352).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Δημήτρης Βίτσας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με καταγωγή από τον Πέρκο Ναυπακτίας, ο οποίος συγκέντρωσε 282 ψήφους και μόλις 13 παρών.

Κυβέρνηση

Ισχνή παρουσία από Αιτωλοακαρνανία

Παρά τα σενάρια και τις φημολογίες κανένας εκλεγμένος Αιτωλοακαρνανάς δεν έλαβε ρόλο στη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος της Νέας Δημοκρατίας, παρά μόνο ο εξωκοινοβουλευτικός, Νίκος Παπαθανάσης, μηχανολόγος μηχανικός από το Αγρίνιο, ο οποίος ανέλαβε Υφυπουργός για την Βιομηχανία και το Εμπόριο.

Τέλος, τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας πήρε ο Σπήλιος Λιβανός.

Αντιπολίτευση

Στη «σκιώδη» κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τοποθετήθηκε ο Γιώργος Βαρεμένος ο οποίος επιλέχθηκε να παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο ως Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών.

Στο ΚΙΝ.ΑΛ., ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος επιλέχθηκε ως αρμόδιος θεμάτων Πολιτισμού & Αθλητισμού.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΤΙΑ

Μετά την εκλογή του 98ου πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ιστορικός ερευνητής, Wedaneus, δημιούργησε έναν χάρτη με βάση τον νομό ή τον τόπο γέννησης των πρωθυπουργών που κυβέρνησαν την Ελλάδα από την εποχή του Καποδίστρια έως σήμερα.

Όπως φαίνεται και στον πιο κάτω χάρτη πρωταθλητής νομός είναι αυτός της Αχαΐας ο οποίος είναι και ο μόνος που έχει καταφέρει να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο με διψήφιο αριθμό πρωθυπουργών, και συγκεκριμένα 14.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο νομός Αιτωλοακαρνανίας με 8 πρωθυπουργούς. Αυτοί είναι οι Μεσολογγίτες Σπυρίδων Τρικούπης, Ζαφείριος (Ζηνόβιος) Ι. Βάλβης, Δημήτριος Ι. Βάλβης, Επαμεινώνδας Δεληγιώργης, Χαρίλαος Σπ. Τρικούπης, ο Αμφιλοχιώτης Νικόλαος Α. Στράτος και οι Ναυπάκτοι Δαμασκηνός (Δημήτριος Παπανδρέου) Γεώργιος Αθανασιάδης – Νόβας.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # # # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!