Loading...

Μαρία Τσιρογιάννη-Παναγοδήμου: «Θα υπηρετήσω με ευσυνειδησία και αίσθημα ευθύνης τους δημότες»


Μοιραστείτε το άρθρο...

H υποψήφια Δημοτική Σύμβουλους Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με τον συνδυασμό «δήμος για τα παιδιά μας», κα. Μαρία Τσιρογιάννη-Παναγοδήμου, μας αποκαλύπτει για ποιους λόγους αποφάσισε να συμπορευτεί με τον Δήμαρχο, κ. Νίκο Καραπάνο, ενώ ως Εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Αιτωλικού, μιλά για την παιδεία και για τον ενεργό ρόλο της στα κοινά.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Δήμος για τα Παιδιά μας» του Νίκου Καραπάνου;

Η απόφασή μου να στρατευτώ στο πλευρό του κυρίου Νίκου Καραπάνου και να είμαι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό «Δήμος για τα Παιδιά μας» ήταν καθαρά μία προσωπική απόφαση – με τη συναίνεση και τη στήριξη, βέβαια, της οικογένειάς μου.

Στην απόφασή μου αυτή συνετέλεσε κυρίως η εμπιστοσύνη μου στον επικεφαλής του συνδυασμού, η οποία στηρίζεται σε υπαρκτά και όχι ευκταία ή επιθυμητά κριτήρια.

Η επιτυχημένη πορεία του και το σημαντικό έργο του στον δήμο της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου στην προηγούμενη θητεία του, ήταν ο σημαντικότερος λόγος που με έκανε να θέσω υποψηφιότητα στο συνδυασμό του. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας λοιπόν με τον κ. Καραπάνο, διαπίστωσα πως διαθέτει όλες αυτές τις ικανότητες που θα πρέπει να διαθέτει ο επικεφαλής του συνδυασμού. Και λόγω του ότι δε θέλω να μιλώ θεωρητικά, θα τις αναφέρω. Είναι ένας άνθρωπος που έδειξε και δείχνει σεβασμό στο πρόσωπό μου, στους συνυποψηφίους μου αλλά και σε όλους τους δημότες του δήμου μας· διαθέτει οξύνοια και ηγετικές ικανότητες, διαθέτει πρόγραμμα, διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις, είναι άοκνος και κυρίως ένας άνθρωπος με συγκροτημένη σκέψη και πραγματική αγάπη για τον τόπο και τους δημότες.

Η υποψηφιότητά μου ανακοινώθηκε στις 05 Φεβρουαρίου του 2019 και από τότε κάθε μέρα που περνάει και τον γνωρίζω καλύτερα, νιώθω ευτυχής και δυνατή που στρατεύτηκα μαζί του.

Ένας άλλος βασικός λόγος της επιλογής μου αυτής ήταν επίσης η δυναμικότητα και η ικανότητα των προσώπων που αποτελούσαν μέχρι τότε και απαρτίζουν τώρα πια το ψηφοδέλτιό του. Πρόσωπα αξιόλογα, τόσο σε οικογενειακό όσο και σε επαγγελματικό και  κοινωνικό επίπεδο.

Ποια θεωρείτε πως είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και ποιος ο ρόλος σας ως προς την επίλυσή τους;

Ο Δήμος μας, όπως και κάθε δήμος, αντιμετωπίζει προβλήματα, πολλά από τα οποία ήδη έχουν επιλυθεί με το μέχρι τώρα έργο και την αρωγή της Δημοτικής Αρχής.

Είναι γεγονός ότι έχουν υλοποιηθεί οι εξαγγελίες της προηγούμενης πενταετίας, όπως έναρξη εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, ένα από τα μεγαλύτερα και φιλόδοξα προγράμματα αστικής ανάπλασης σε Μεσολόγγι και Αιτωλικό, συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000 ευρώ.

Αντιμετωπίστηκε το επί δεκαετίες πρόβλημα της ύδρευσης του Αιτωλικού, δημιουργήθηκαν δεκάδες αθλητικά κέντρα σε όλο τον Δήμο, αλλά επιτεύχθη και η δημοπράτηση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Είναι σε εξέλιξη το μεγάλο έργο της διάνοιξης Διαύλων Ανατολικής Κλείσοβας και Λιμανιού Μεσολογγίου.

Δημιουργήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν οι υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας της Ι.Π. Μεσολογγίου, ιδρύθυκαν και λειτούργησαν δομές κοινωνικής προστασίας όπως το κέντρο κοινότητας και το κοινωνικό παντοπωλείο.

Στο ίδιο πλαίσιο ανήκουν η αναβάθμιση των ΚΔΑΠ, οι παιδικές χαρές σε όλο τον Δήμο, η αναβάθμιση του Λιμανιού, η βελτίωση της καθημερινότητας του δήμου και οι εκτεταμένες παρεμβάσεις σε αστική και αγροτική οδοποιία.

Δημιουργήθηκαν λοιπόν οι προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εγώ θεωρώ μείζονα, όπως η εκβάθυνση του Διαύλου και Λιμανιού του Μεσολογγίου, που θα τονώσει τον γενικά ισχνό εώς ανύπαρκτο τουρισμό στην περιοχή μας. Επιπλεόν, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες από τον Δήμο και ξεκίνησαν οι εργασίες για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα στεγαστεί στο Ξενοκράτειο κτίριο, μετά την πλήρη αναμόρφωσή του. Στην ολοκλήρωσή του το Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ένα πραγματικό «στολίδι» για την πόλη μας, πόλος έλξης τουριστών και συνεπακόλουθο την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Το γεγονός ότι υπήρξα ενεργός και ενημερωμένος πολίτης σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου – υποχρέωση του καθενός μας και καθήκον μας – με κάνει να πιστεύω πως μπορώ να διαδραματίσω ενεργό ρόλο – στην περίπτωση εκλογής μου – και να υπηρετήσω με ευσυνειδησία και αίσθημα ευθύνης τους συνδημότες μου.

Στο Δήμο Μεσολογγίου υπάρχει μια «άτυπη παράδοση» πως δεν επανεκλέγεται ο Δήμαρχος για δεύτερη φορά. Τι πιστεύετε, θα επιβεβαιωθεί αυτή τη φορά;

Δεν πιστεύω στις «άτυπες παραδόσεις». Πιστεύω στα έργα, στην δυναμική ενός δημάρχου και στο κριτήριο των δημοτών. Η πραγματικότητα και το ορατό έργο της Δημοτικής Αρχής, η οικονομική ευρωστία του δήμου (ως γνωστό, ο δήμος ξεχρεώθηκε από προηγούμενες οφειλές και διαθέτει πλεόνασμα), η αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων προβλημάτων που τον ταλάνιζαν, με κάνει να πιστεύω ακράδαντα πως αυτή η «άτυπη παράδοση» θα σπάσει. Έχω εμπιστοσύνη στους συνδημότες μου, πως για άλλη μία φορά θα πάρουν τη σωστή απόφαση και θα δώσουν την ευκαιρία στον συνδυασμό μας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει από την προηγούμενη θητεία της.

Έχω εμπιστοσύνη στον Δήμαρχο και επικεφαλής του συνδυασμού μας, έχω εμπιστοσύνη στους ικανούς συνυποψηφίους μου, τόσο σε δημοτικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, πως θα αγωνιστούν για άλλη μία φορά για το καλό αυτού του ευλογημένου τόπου.

Ζητώ λοιπόν από τους συμπολίτες μου να δώσουν με τη θετική ψήφο τους για δεύτερη φορά τη δυνατότητα στον «εμπλουτισμένο» και με νέα πρόσωπα συνδυασμό μας, να ολοκληρώσει το έργο που οι πολίτες του ανέθεσαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Πιστεύω πως αν κάθε δημότης του δήμου της Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου μελετήσει τον απολογισμό της Δημοτικής αρχής κατά το διάστημα 2014-2019, θα πάρει τη σωστή απόφαση και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

Πόσο σημαντικό πιστεύετε πως είναι η άσκηση διοίκησης σε τοπικό επίπεδο και ποια η συνεισφορά μιας εκπαιδευτικού σε αυτό το ρόλο;

Πιστεύω πως κάθε πολίτης έχει υποχρέωση να συμμετέχει στα κοινά. Αυτό εξάλλου μας δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, οι οποίοι με νόμο τιμωρούσαν τον «ιδιώτη», τον αδιάφορο, γιατί στην Αρχαία Ελλάδα, το άτομο άνηκε πρώτα στο «εμείς» και μετά στο «εγώ». Και αυτό γιατί είχε κατανοηθεί πως το άτομο για να ευδοκιμήσει, αναγκαία προϋπόθεση είναι η ευδαιμονία του συνόλου.

Είναι σημαντικό λοιπόν ο κάθε πολίτης να συμμετέχει στα κοινά και «βαρύ φορτίο», κατά προσωπική μου άποψη, να ασκεί διοίκηση σε τοπικό επίπεδο, που καθημερινά είναι σε επαφή με τον συνάνθρωπό του, ακούει τα προβλήματά του και δέχεται την κριτική του.

Είναι δύσκολο να «υπηρετείς» (γιατί για μένα οι ασκούντες εξουσία είναι υπηρέτες του λαού), είναι δύσκολο να προτάσσεις το «εμείς» ειδικά στη σημερινή εποχή, που τα πολλαπλά της προβλήματα οδηγούν στην αποπολιτικοποίηση που αποτελεί θρυαλίδα στα θεμέλια της δημοκρατίας μας.

Το γεγονός όμως ότι είμαι ενεργός εδώ και είκοσι χρόνια εκπαιδευτικός στο Λύκειο της πόλης του Αιτωλικού – πόλη από την οποία κατάγομαι και πόλη στην οποία κυρίως δραστηριοποιούμαι – και το ότι έχω την ευλογία να συναναστρέφομαι καθημερινά με εφήβους ηλικίας 15 έως 18 ετών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση ενασχόλησής μου με τα κοινά. Ακούγοντας λοιπόν τη δικαιολογημένη, πολλές φορές, άρνησή τους  για συμμετοχή στο δικαίωμα του «εκλέγειν», θεώρησα ότι πρέπει ως εκπαιδευτικός και ως πολίτης να δοκιμαστώ κι εγώ σε αυτόν τον στίβο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη δυσκολία του εγχειρήματός μου και πόσο «επώδυνη» πολλές φορές είναι η έκθεση του ατόμου στα κοινά. Γνωρίζω ότι είσαι στο στόχαστρο κάθε κριτικής (καλόπιστης ή κακόβουλης) και όταν μάλιστα είσαι απόλυτα ικανοποιημένος ως άνθρωπος από το οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό σου περιβάλλον, η ενασχόληση με τα κοινά είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, είναι επιπλέον ευθύνη και αγώνας. Πιστεύω ακράδαντα πως η παιδεία είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας μας και εμείς οι εκπαιδευτικοί παρέχοντας εκπαίδευση που συντελεί στην παιδεία ενός ατόμου, μπορούμε να προσφέρουμε στο σύνολο, αφού με το πιο ζωντανό, υγιές και ορμητικό κομμάτι αυτού του συνόλου «συνομιλούμε» καθημερινά.

Τι θα θέλατε να πείτε στους συνδημότες σας;

Το πρώτο που θα ήθελα να πω στους συνδημότες μου είναι να μην απέχουν από το αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφου. Το δικαίωμα του «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι» κατακτήθηκε με αγώνες και αποτελεί έρεισμα της έμμεσης Δημοκρατίας μας. Δεν πρέπει να αφήνουμε να επιλέγουν άλλοι για μας και οι εξελίξεις να γίνονται ερήμην μας.

Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι οι σωστές αποφάσεις παίρνονται μετά από αντικειμενική ενημέρωση και εκτίμηση.η 

Έχω τη γνώμη λοιπόν, πως ο ενημερωμένος πολίτης θα αντιληφθεί το λόγο της υποψηφιότητάς μου με το συνδυασμό του κ. Καραπάνου. Είμαι και εγώ ανάμεσα σε αυτους που τον αναγνωρίζουν ως επιτυχημένο δήμαρχο και εύχομαι να μου δοθεί η δυνατότητα να προσφέρω στον τόπο μου.

Γινόμαστε όλοι «αντικείμενο» κριτικής αυτές τις ημέρες – θεμιτό – όμως ας έχουμε υπόψη μας τα λόγια του μεγάλου ποιητή της λιμνοθάλασσας: «είμαι εγώ ο γκρεμιστής γιατί είμαι εγώ και ο χτίστης». Και λέω το παραπάνω γιατί είμαι πεπεισμένη ότι όταν κάποιος διεκδικεί την εξουσία, θα πρέπει να ξέρει και να χτίσει και να γκρεμίσει – γεγονός που απαιτεί πρόγραμμα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, κάτι που ο συνδυασμός μας το έχει αποδείξει εμπράκτως και στην προηγούμενη θητεία του.

Ήμουν πάντα ενεργός πολιτης στον τόπο μου, έχω τα «πιστοποιητικά» μου, έχω τις γνώσεις και τη διάθεση να δοκιμαστώ και στο μετερίζι της αυτοδιοίκησης. Να συμπορευτώ με τον επικεφαλής κύριο Νίκο Καραπάνο και τους συνυποψηφίους μου για την ολοκλήρωση του έργου που έβγαλε το δήμο μας από τη μιζέρια και που δημιούργησε όρους εξωστρέφειας.

Ζητώ λοιπόν την ψήφο των συνδημοτών μου με την προϋπόθεση ότι θα την αξίζω, και με τη δέσμευση να τους υπηρετήσω με γνώμονα το κοινό καλό.

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!