Το Μεσολόγγι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ατενίζει αισιόδοξα προς τη λιμνοθάλασσα και ο νυν Δήμαρχος, κ. Νίκος Καραπάνος, εξηγεί στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία» τις καίριες παρεμβάσεις και τις μελλοντικές προκλήσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη στη νερένια πόλη.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Μεσολογγίου, είναι αναμφίβολα η λιμνοθάλασσα, που χρόνια τώρα παραμένει αναξιοποίητη τόσο παραγωγικά, όσο και τουριστικά.
Τους τελευταίους μήνες, μετά από ενέργειες τοπικών φορέων και του Δήμου, έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση της πόλης με τα Ιόνια νησιά, η υπογραφή της σύμβασης για τη Μαρίνα Μεσολογγίου, τα μουσεία σε Αιτωλικό και Τουρλίδα και άλλες πολλές ενέργειες με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση του θαλάσσιου μετώπου.
Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Νίκος Καραπάνος, ανέλυσε όλες τις κρίσιμες ενέργειες που έγιναν επί θητείας του και εκείνες που θα επέλθουν τους επόμενους μήνες προκειμένου το Μεσολόγγι να γίνει πόλος έλξης της Δυτικής Ελλάδας.
Παρατηρούμε ότι τελευταία γίνονται σημαντικές ενέργειες για την αναζωογόνηση του θαλασσίου μετώπου της πόλης. Είναι το μεγάλο στοίχημα για το Μεσολόγγι;
«Σας ευχαριστώ κατ΄αρχήν για την φιλοξενία στην έγκριτη εφημερίδα σας. Η αναζωογόνηση όπως τη χαρακτηρίζετε εύστοχα του θαλάσσιου μετώπου της πόλης αλλά και ευρύτερα του Δήμου Μεσολογγίου υπήρξε ένα ζήτημα που απασχόλησε την τοπική κοινωνία. Ως Δημοτική αρχή θεωρούμε πως η «έξοδος» προς τη θάλασσα είναι το «κλειδί» μιας ρεαλιστικής, ουσιαστικής και μόνιμης ανάπτυξης. Άλλωστε μη ξεχνάμε πως το Μεσολόγγι από εκεί ξεκίνησε. Από τη θάλασσα. Από το ζωτικό χώρο ολόκληρης της περιοχής που κατά το παρελθόν εξασφάλισε ευημερία σ’ αυτό τον τόπο. Εκεί λοιπόν έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον, σίγουροι πως η ανάδειξη του θαλάσσιου χώρου θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πεδίο δράσεών μας στον τομέα είναι ευρύτατο και τα οφέλη πολύ μεγάλα. Εργασθήκαμε κι εργαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς με τα αποτελέσματα αυτής της συντονισμένης εργασίας να είναι ήδη ορατά».
Η υπογραφή της νέας σύμβασης για τη Μαρίνα Μεσολογγίου βάζει γερά θεμέλια για την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού έργου στη περιοχή; Ποιες οι επόμενες κινήσεις σας;
«Θα έλεγα πως η καλή λειτουργία της Μαρίνας στο λιμάνι Μεσολογγίου είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη και εξυπηρέτηση των σκοπών της θαλάσσιας ανάπτυξης. Ατυχώς, αυτό το έργο από την αρχή της κατασκευής του αντιμετώπισε προβλήματα λόγω κρίσιμων παραλείψεων. Από την πρώτη στιγμή το αντιληφθήκαμε και καταβάλαμε κάθε προσπάθεια απεμπλοκής των διαδικασιών. Το αποτέλεσμα βεβαίως αυτό, δεν προέκυψε από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτήθηκε χρόνος, προηγήθηκαν δεκάδες συναντήσεις που επιδίωξα με κάθε αρμόδιο φορέα, οι οποίες συνοδευόταν με την κατάθεση των σχετικών υπομνημάτων και τεκμηριωμένων προτάσεων. Η καταλυτική δε απόφαση για την οριστική ρύθμιση των ζητημάτων προήλθε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το οποίο αποφάσισε ομόφωνα τον Επανακαθορισμό της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα στη θέση του Τουριστικού Λιμένα Μεσολογγίου, συμπεριλαμβάνοντας στην απόφαση το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα. Με τον τρόπο αυτό, συνέβαλλε ουσιαστικά και καθοριστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να προωθηθεί με συνθήκες ωριμότητας το έργο προς την αρμόδια Υπουργό. Τίποτε δεν έγινε τυχαία και φυσικά η τελική υπογραφή της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης του τουριστικού λιμένα Μεσολογγίου, στις 2 Μαΐου 2019 από την πρώην Υπουργό κυρία Έλενα Κουντουρά, αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών της δημοτικής αρχής επί σειρά ετών. Η δέσμευση της Δημοτικής αρχής για την επίλυση του θέματος επετεύχθη».
Σε ποια φάση βρίσκεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Μεσολογγίου με Ζάκυνθο, Κεφαλληνία και Ιθάκη;
«Ότι απαιτεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Μεσολογγίου με τα Ιόνια νησιά της Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου από την πλευρά του Δήμου έχει υλοποιηθεί στο ακέραιο. Η εκβάθυνση του διαύλου και του λιμανιού που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Πιστεύω πως βρισκόμαστε στον καλύτερο –θαλάσσιο- δρόμο από ποτέ. Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο και μέσο ως Δήμος και δημότες ασφαλώς, την ακτοπλοϊκή σύνδεση».
Το Ναυτικό Μουσείο στο Αιτωλικό και το Μουσείο Άλατος στην Τουρλίδα αποδίδουν μια προστιθέμενη αξία στη προσπάθεια της ανάδειξης του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους;
«Αναφέρεσθε σε δυο έργα που είναι μέρος της πολιτισμικής «ιστορίας» του τόπου μας. Οι καταβολές του. Το Ναυτικό Μουσείο Αιτωλικού πρόκειται να στεγάσει την αλιευτική ιστορία αυτού του τόπου, την παράδοσή του, τις μοναδικότητές του. Θεωρώ πως η απόφασή μας για υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Interreg V–A Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020 ήταν απόλυτα επιτυχής. Διασφαλίσαμε το έργο το οποίο ήδη έχει δημοπρατηθεί με συνολικό προϋπολογισμό 360.000 ευρώ και το Αιτωλικό σε λίγο καιρό θα έχει το δικό του Πολιτιστικό Κέντρο Θαλάσσιας Κληρονομιάς. Το πρωτότυπο Μουσείο Άλατος στην Τουρλίδα Μεσολογγίου σχεδιάσθηκε και έχει υλοποιηθεί στο τεχνικό του σκέλος στο παλαιό κτήριο των Δημοτικών Αλυκών. Πρόκειται για ένα έργο μοναδικό στο είδος του, το οποίο θα περιλαμβάνει – στο φυσικό του χώρο – την ιστορία του πλέον παραδοσιακού προϊόντος της μεσολογγίτικης θάλασσας. Το αλάτι άλλωστε, υπήρξε το κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν για τον τόπο μας κατά το παρελθόν. Η δημιουργία του Μουσείου Άλατος είναι βέβαιο ότι θα συγκινήσει παλαιότερους αλλά και θα διδάξει τους νεώτερους. Είμαστε έτοιμοι από πλευράς υποδομών να το υποδεχθούμε».
Έχετε προχωρήσει σε ενέργειες για την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών Αγίας Τριάδας. Μπορεί ο ιαματικός τουρισμός να εξελιχθεί σε έναν σταθερό πόλο έλξης επισκεπτών;
«Ένας επίσης βασικός στόχος της Δημοτικής αρχής υλοποιήθηκε. Η πολύτιμη αξία του ιαματικού πηλού των λουτρών της Αγίας Τριάδας είναι πλέον και επίσημα αναγνωρισμένη με ΦΕΚ, προσφέροντας στον τόπο μας πολλαπλά οφέλη. Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου τοποθετείται πλέον δυναμικά στο «χάρτη», ως προορισμός ιαματικού τουρισμού. Η ανακήρυξη του πηλού Αγίας Τριάδας ως Ιαματικού Φυσικού Πόρου, είναι το αποτέλεσμα συστηματικής και μεθοδικής εργασίας, που χαρακτηρίσθηκε από επιτυχία, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες αναπτυξιακές προοπτικές. Ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά. Ο Δήμος συνεργάζεται με πανελλήνιους φορείς (Ρευμα-Ζειν) και τους θερινούς μήνες η αύξηση των επισκεπτών είναι ήδη ορατή. Στο σημείο των ιαματικών λουτρών ο Δήμος έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο που του δίνει η νομοθεσία (η περιοχή είναι απολύτως προστατευόμενη οπότε κάθε παρέμβαση γίνεται με αυστηρά ήπιο τρόπο), προκειμένου να δημιουργήσει υποδομές διευκόλυνσης των λουομένων. Θα ήθελα δε με την ευκαιρία να ενημερώσω πως το ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό για τις ιαματικές ιδιότητες του πηλού της Αγίας Τριάδας κάθε χρόνο αυξάνεται».
Η επίσκεψη της πολυτελούς θαλαμηγού «Christina O» εντυπωσίασε τους κατοίκους και επισκέπτες του λιμανιού στο Μεσολόγγι. Η συνεργασία αυτή αποτέλεσε μια δυναμική αρχή εξωστρέφειας και εξόδου προς το ζωτικό χώρο της θάλασσας;
«Μα δεν θα μπορούσε να είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως το πλέον εμβληματικό πλοίο στον κόσμο επέλεξε απ’ όλη την Ελλάδα το λιμάνι του Μεσολογγίου για να το κάνει «σπίτι» του; Σίγουρα αυτό έχει τη σημασία του αλλά και τη σημειολογία του. Ναι θα μπορούσε να είναι η δυναμική αρχή όπως επισημαίνετε της «εξόδου», της εξωστρέφειας που επιδιώκουμε από την πρώτη ώρα που αναλάβαμε καθήκοντα. Η συνεργασία με τους σημερινούς διαχειριστές και ιδιοκτήτες του «Christina O» υπήρξε άψογη και ειλικρινής. Προβάλαμε τις δυνατότητες του λιμενικού μας χώρου και τις εργασίες βελτίωσής του. Αναδείξαμε με προτάσεις τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς θησαυρούς της περιοχής. Την ασύγκριτη γοητεία κι ομορφιά της Λιμνοθάλασσας. Τους περιβαλλοντικούς κι εναλλακτικούς προορισμούς, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Και τα καταφέραμε να βάλουμε στο «χάρτη», το Λιμάνι και το Μεσολόγγι ως προορισμό πλέον. Απομένουν να γίνουν κι άλλα φυσικά. Η αρχή όμως είναι δεδομένη και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν».
Μπορεί εν τέλει η ανάπτυξη στο Μεσολόγγι να έρθει από τη θάλασσα; Και τέλος τι σημαίνει η λιμνο-θάλασσα για εσάς;
«Η Θάλασσα ήταν το παρελθόν, είναι το παρόν και ο χώρος που θα διασφαλίσει το μέλλον. Το Μεσολόγγι αλλάζει. Κι αλλάζει οριστικά και μόνιμα πλέον. Όχι με θεωρίες, αλλά στην πράξη. Επιστρέφει εκεί απ όπου ξεκίνησε να μεγαλουργεί στο παρελθόν. Τίποτε άλλωστε δεν είναι τυχαίο. Η Λιμνοθάλασσα είναι το σπίτι μας. Αναγνωρίζουμε την αξία του και φροντίζουμε με κάθε τρόπο και μέσο να την αναδείξουμε σωστά και υπεύθυνα, με ρεαλισμό και σοβαρότητα. Και θα το κάνουμε. Το οφείλουμε στους δημότες, το δικαιούνται τα παιδιά μας».
Δημοσίευμα στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 10 | Μάιος 2019