Loading...

Όταν η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» επισκέφθηκε τα χωριά του Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή του Νίκου Μάνεση που αναδεικνύει τις ομορφιές, τους προβληματισμούς, αλλά και τα κακώς κείμενα της περιοχής…

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013, η κάμερα του Alpha και η εκπομπή «60’ Ελλάδα» του παρουσιαστή Νίκου Μάνεση παρουσίασαν ένα αφιέρωμα για το Μεσολόγγι.
 
Σημείο αφετηρίας του ρεπορτάζ η λιμνοθάλασσα της ιερής πόλης, παραδοσιακά πηγή πλούτου για τον τόπο. Ο τηλεοπτικός φακός καταγράφει και αναδεικνύει:
• Το πώς βγαίνει το πενιχρό πλέον μεροκάματο των ψαράδων στη φουρτουνιασμένη λιμνοθάλασσα. Με 9 μποφόρ στις μικρές γαΐτες, δίνουν μάχη με τα κύματα για να μαζέψουν τσιπούρες, κέφαλους και χέλια.
• Τη ζωή στις νησίδες όπου βρίσκονται οι πελάδες, τα πρόχειρα καταλύματα των ψαράδων πάνω σε πασσάλους. Από εκεί φυλούν τις ιχθυοκαλλιέργειες. Οκτώ ημέρες στη νησίδα, δύο στο σπίτι με την οικογένεια.
• Τη «μπίζνα» του φημισμένου αυγοτάραχου, στην οποία πλέον επενδύουν αρκετοί νέοι που αποφάσισαν να αφήσουν τα αστικά κέντρα και να επιστρέψουν στον τόπο τους.
 
Η νέα Μανωλάδα
Σε χωριό στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, η εκπομπή εστίασε στην παράνομη διακίνηση Ρουμάνων, οι οποίοι εργάζονταν στις καλλιέργειες μανταρινιών. Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως νέα Μανωλάδα. Η κάμερα μπήκε στα κλουβιά από τσίγκο, όπου στοιβάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι μέσα στο τσουχτερό κρύο. Οι ιστορίες των ανθρώπων θυμάτων ενός σύγχρονου δουλεμπορίου είναι συγκλονιστικές.
Τους υποσχέθηκαν μεροκάματο, το οποίο όμως δεν τους δίνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η συλλογή στα μανταρινοχώραφα. Τους υποσχέθηκαν δωρεάν φαγητό, αλλά τους δίνουν μανταρίνια και ψωμί. Τους υποσχέθηκαν δωρεάν ύπνο, αλλά τους νοικιάζουν μισογκρεμισμένες αποθήκες.
Το ένοχο μυστικό της περιοχής ξεδιπλώνεται καρέ-καρέ μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών.
 
Στραγγαλίζουν την… πόλη
Υγεία και Παιδεία είναι οι τομείς για τους οποίους οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.
• Τα ΤΕΙ της πόλης απορροφούνται από την Πάτρα και έτσι μια σημαντική πηγή εσόδων για την πόλη χάνεται.
• Το προσωπικό του νοσοκομείου έχει ήδη συρρικνωθεί, ενώ αρκετές κλινικές οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο, καθώς υπολειτουργούν.
     
Στο Μεσολόγγι όμως γίνονται και όμορφα πράγματα. Η κάμερα καταγράφει:
• Τις αλυκές και τους τεράστιους λόφους αλατιού.
• Τη μονάδα αναπαραγωγής αλόγων επιδείξεων.
• Τις γυναίκες χοιροτρόφους που διατηρούν μια ιδιαίτερα επικερδή επιχείρηση.
• Όλους εκείνους που γυρίζουν στην πρωτογενή παραγωγή αφήνοντας για πάντα πίσω τους τη ζωή στην Αθήνα.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!