Loading...

Μπαμπαλιό Βάλτου: Βιβλίο-λεύκωμα με τα 100 χρόνια του προσφυγικού χωριού


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε μια σημαντική κίνηση προχωρά ο Σύλλογος Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες». Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, θα εκδοθεί λεύκωμα-βιβλίο με τίτλο: Τ’ εμέτερα τα ιστορίας 1922-2021.

Πρόκειται για μια πολυετή προσπάθεια του προέδρου του συλλόγου Θεοφάνη Κοντοχρήστου να αναδείξει άγνωστες και αθέατες πτυχές της σύγχρονης λαογραφικής ιστορίας του προσφυγικού χωριού του Βάλτου. Σε αυτήν την προσπάθεια συνεισέφεραν, με διάφορα ιστορικά τεκμήρια, και αρκετοί κάτοικοι του χωριού.

Σε ό,τι αφορά το λεύκωμα, όπως αναφέρει ο σύλλογος σε ανάρτησή του στο facebook, θα περιέχει ανέκδοτες και σπάνιες φωτογραφίες, παλιές συνεντεύξεις, ιστορικά στοιχεία για το πώς χτίστηκε το παλιό και πώς το νέο χωριό, πότε χτίστηκαν οι εκκλησίες, πότε δημιουργήθηκε το μουσείο, και πολλά άλλα. Επίσης, θα παρουσιάζονται έγγραφα και αρχεία από την επιτροπή αποκατάστασης των προσφύγων, θα υπάρχει ειδική αναφορά στις εννέα οικογένειες που έδωσαν χρήματα για να γίνει το νέο χωριό, κ.ά.

Ουσιαστικά, θα αποτελεί μια ιστορική αναδρομή του χωριού, από τον Πόντο (Κεπέκκλησια) μέχρι σήμερα. Δηλαδή σχεδόν 100 χρόνια ιστορίας του Μπαμπαλιού θα περικλείονται στις σελίδες του. Με τη σύμφωνη απόφαση του ΔΣ του συλλόγου, το βιβλίο το επιμελείται και το γράφει ο Θεοφάνης Κοντοχρήστος. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι τα έσοδα από το λεύκωμα θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του συλλόγου, του μουσείου, του ραδιοφώνου και γενικά του χωριού.

Πηγή: www.pontos-news.gr
Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αξέχαστες Πατρίδες




Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!