Loading...

Με μεγάλο ενδιαφέρον η διαδικτυακή ημερίδα του Δήμου Ξηρομέρου για τα πολιτιστικά τοπία και τη συλλογική μνήμη


Μοιραστείτε το άρθρο...

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Διαδικτυακή Ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ξηρομέρου με θέμα Βελανιδοδάσος, Βαλτί, Αστακός: πολιτιστικά τοπία και συλλογική μνήμη.

Η ημερίδα διοργανώθηκε το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 από το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ξηρομέρου Πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, παιδεία και κοινωνική φροντίδα στον Δ. Ξηρομέρου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και είχε την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξαν ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου κ. Β. Πολύζος. Στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης, καθώς και η κ. Θεοδώρου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Αστακού.

Στην Ημερίδα έλαβαν μέρος αρκετοί επιστήμονες-εισηγητές. Όλες οι εισηγήσεις ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες, που, μεταξύ άλλων, ανέδειξαν τη σημασία του περιβαλλοντολογικού παράγοντα στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου, των χαρακτηριστικών των ανθρώπων, αλλά και του ίδιου του τόπου. Όλα αυτά συνδιαμορφώθηκαν, αλλά επηρεάστηκαν και από τις ανθρωπογενείς δράσεις, οι οποίες διαμόρφωσαν και το περιβάλλον στα νεώτερα χρόνια (αποξηράνσεις ελών, αποψιλώσεις δασών, υπερεκμετάλλευση κ.ά.), θέματα που παρουσιάστηκαν και τονίστηκαν από τους εισηγητές.

Μέσα από τεκμηριωμένες εισηγήσεις παρουσιάστηκε η ιστορία της καταστροφής του βελανιδοδάσους του Ξηρομέρου, η παράδοση, τα σημαντικά μνημεία που βρίσκονται σε αυτό (αρχαία, βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεώτερα). Όλα αυτά ανέδειξαν τη διαχρονικότητα του τόπου, αλλά και την τεράστια πολιτισμική και οικονομική του σημασία στους προηγούμενους αιώνες.

Επίσης τονίστηκε η ποικιλία πολιτιστικών τοπίων, μνημεία και η πολλαπλότητα και η ποικιλομορφία του περιβάλλοντος του Δ. Ξηρομέρου, καθώς και οι δυνατότητες αξιοποίησής του μέσω της ορθολογικής διαχείρισης και η ανάγκη προβολής τους.

Παράλληλα αρκετές εισηγήσεις ανέδειξαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το βελανιδοδάσος, την επιτακτική και εδώ ανάγκη της ορθολογικής του διαχείρισης και κυρίως την αναγκαιότητα προστασίας και η ανάδειξής του ως αρχή.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα διαπιστώθηκε η ανάγκη πληροφόρησης και ενημέρωσης των κατοίκων και όλων των αρμόδιων φορέων.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι εξής:

• Βικάτου Ολυμπία, Δρ. Αρχαιολογίας, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

• Μπαρμπαρούσης Γεώργιος, Δρ. Φιλοσοφίας, διδάσκων στο ΕΚΠΑ.

• Στρατούλης Γεράσιμος, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα»

• Αγγέλη Μαρία, Εκπαιδευτικός, Δρ. Λαογραφίας

• Αυγέρης Σάββας, Προϊστάμενος Δασονομείου Θέρμου

• Πόλκα Χάρις, Αρχαιολόγος MSc, Υπ. Δρ. Ιονίου Πανεπιστημίου

• Χουλιάρας Σπύρος, Ιστορικός MSc., Αρχειονόμος, Αρχαιολόγος, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

• Παπανδρέου Γεώργιος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου

• Ζαγκότας Βασίλειος, Εκπαιδευτικός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής

Πρόεδρος Ημερίδας: Αδάμης Ευθύμιος, Φιλόλογος-Αρχαιολόγος

Ασφαλώς το έργο που επωμίζεται η Δημοτική Αρχή του Ξηρομέρου είναι τεράστιο και κεφαλαιώδους σημασίας για τον τόπο μας, κάτι που τονίστηκε από εισηγητές, αλλά και στα συμπεράσματα του συντονιστή της ημερίδας.

Τις εργασίες της Ημερίδας έκλεισε ο Δήμαρχος Ξηρομέρου.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες:

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!