Loading...

Ο Σύλλογος «Αμαδρυάδα» και το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Οι Αμαδρυάδες είναι νύμφες των δασών, που γεννιούνται με τις βελανιδιές (δρυς) και άλλα δέντρα και αναπτύσσονται μαζί τους.

Του Γιάννη Τζακώστα*

Όταν το δέντρο κόβεται, η νύμφη του πεθαίνει, πηγαίνει όμως σε άλλο δέντρο και τιμωρεί τον ένοχο.

Ο Σύλλογος «Αμαδρυάδα», είχε ιδρυθεί από Ακαρνάνες, οι οποίοι είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει εντός της επικράτειας του βελανιδοδάσους του Ξηρομέρου.

Η ανάγκη για προστασία και ανάδειξη του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και ο σεβασμός προς το αιώνιο δέντρο, την βελανιδιά, και του μεγαλύτερου δάσους της στον Ελλαδικό χώρο, οδήγησαν στην σύσταση του συλλόγου.

Σκοπός αυτού του δημοσιεύματος δεν είναι η αναφορά σε έναν ακόμη φυσιολατρικό σύλλογο, αλλά η σπουδαιότητα ύπαρξης ενός φορέα που θα καταδεικνύει τους κινδύνους που απειλούν το βελανιδοδάσος.

Ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι η λαθροϋλοτομία που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στις μέρες μας. Οι συνεχόμενες υψηλές τιμές στο πετρέλαιο, η οικονομική κρίση, οι νεοκατοικίες-διαμερίσματα των μεγάλων αστικών κέντρων με την ύπαρξη τζακιών-εστιών, έχουν οδηγήσει πολλούς κατοίκους του Ξηρομέρου, στο να αποσκοπούν σε έξτρα εισόδημα μέσω της ξυλείας. Καθόλου κατακριτέο, αλλά η υλοτομία απέχει από τον τυχοδιωκτισμό του γρήγορου και μεγάλου κέρδους, λόγω της αυξημένης ζήτησης της βελανιδιάς. Υλοτομία χωρίς σχέδιο, χωρίς επιστημονική-περιβαλλοντική κατεύθυνση, χωρίς όρια και χωρίς έλεος. Όλα για το εύκολο κέρδος.

Αυτή την στιγμή, το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου, έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που απειλείται η ύπαρξή του σε λίγα χρόνια. Υπάρχει και κοσμεί την Αιτωλοακαρνανία εκατομμύρια έτη. Σε αυτό έβοσκε τα κοπάδια του ο Οδυσσέας, αυτό έσωσε τους κατοίκους της περιοχής τους δύσκολους καιρούς, με την συγκομιδή και εμπόριο του βελανιδιού, αυτό που στις μέρες μας προστατεύει μια πλούσια βιοποικιλότητα σε οργανισμούς και φυτά τα οποία κινδυνεύουν με αφανισμό.

Ο Σύλλογος «Αμαδρυάδα» (www.velanidodasos.gr) εδρεύει στην Αθήνα (Πατησίων 5) , έχει αναπτύξει δράσεις όπως η έκδοση περιοδικού με τίτλο «Η Βελανιδιά», η επιμόρφωση των κατοίκων και μαθητών με εκδρομές στο ίδιο το δάσος, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με κρατικούς φορείς, υπουργεία, με Οργανώσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς χάραξη κοινής γραμμής για την προστασία των βελανιδιών.

Έχει βρεθεί στο στόχαστρο κερδοσκόπων και έχει αντιμετωπίσει την κρατική αναλγησία, διότι στην εποχή μας βρίσκονται αλλού οι προτεραιότητες. Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε ανασύσταση και θα πραγματοποιήσει εκλογές στα γραφεία του (Πατησίων 5 Αθήνα), την Κυριακή 2 Απριλίου στις 10 π.μ. Ένας από τους στόχους του είναι να γίνει ο σύλλογος Πανελλαδικός γιατί η προστασία και αγάπη του περιβάλλοντός μας, του σπιτιού μας να έχει πολλούς αποδέκτες.

Κεντρική φωτογραφία: Θωμάς Τόγιας

___________________________________________________________________

* Ο Γιάννης Ελ. Τζακώστας κατάγεται από το Πεντάλοφο Αιτωλοακαρνανίας και έχει σπουδάσει κοινωνικός λειτουργός. Είναι επίσης υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και εργάζεται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!