Loading...

Μια χειμωνιάτικη μέρα στην Κοσκινά του ορεινού Θέρμου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μια τυπική χειμωνιάτικη μέρα, αλλά καθόλου αδιάφορη για όποιον θέλγεται από την εξερεύνηση των μυστηρίων της φύσης και ορέγεται να γεύεται τις ομορφιές της οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιεσδήποτε συνθήκες βρεθεί κοντά της…

Τέτοια μέρα πριν από έναν χρόνο, 14 Φεβρουαρίου 2016, βρεθήκαμε, μια μικρή ομάδα αιρετών από τον Δήμο Θέρμου, στον οικισμό Κοσκινά της Τοπικής Κοινότητας Δρυμώνα του Δήμου Θέρμου προσκεκλημένοι ως εκπρόσωποι του Δήμου στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου του χωριού.

Η σχετική ανάρτησή μου στο facebook γι’ αυτή την επίσκεψη είχε ως επίκεντρο την περιγραφή αφενός της άριστης φιλοξενίας και της θαλπωρής που δημιουργούσε το οικογενειακό δέσιμο σύνολης της μικρής κοινωνίας των ντόπιων και απόδημων Κοσκινιωτών στην εκδήλωση αυτή και αφετέρου του καθαρά χειμωνιάτικου σκηνικού που είχε δημιουργηθεί, καθώς η μέρα αυτή είχε συμπέσει με την επαύριο μιας μεγάλης πλημμύρας, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουμε μάρτυρες μιας απόκοσμης ατμόσφαιρας που δημιουργούσε η πανδαισία των εικόνων και των ήχων του νερού.

Η επίσκεψη επαναλήφθηκε και φέτος για τον ίδιο λόγο την Κυριακή 29 Ιανουαρίου και είναι περιττό να περιγραφεί ότι η ίδια φιλική και φιλόξενη ατμόσφαιρα χαρακτήριζε την όλη εκδήλωση, τόσο στον πρωινό εκκλησιασμό και στο μνημόσυνο που τελέστηκε στη συνέχεια για το σύνολο των εκλιπόντων απ’ αυτόν τον κόσμο συγχωριανών όσο και στην εκδήλωση που ακολούθησε στο κατάστημα του χωριού και περιελάμβανε κοπή της Πίτας, συζήτηση για τα ζητήματα του Συλλόγου και του χωριού και στη συνέχεια φαγοπότι και γλέντι.

Η μέρα αυτή τη φορά έτυχε να είναι ηλιόλουστη, μια τυπική χειμωνιάτικη μέρα με ήπιο καιρό, η οποία δεν παύει όμως να αναδίδει μια γλυκιά θαλπωρή προερχόμενη από την ημεράδα που προσδίδει στην άγρια βουνίσια φύση το λαμπύρισμα του ήλιου που λούζει γλυκά κάθε γωνιά της. Μια τυπική χειμωνιάτικη μέρα αλλά καθόλου αδιάφορη για όποιον θέλγεται από την εξερεύνηση των μυστηρίων της φύσης και ορέγεται να γεύεται τις ομορφιές της οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιεσδήποτε συνθήκες βρεθεί κοντά της.

Έχουν περάσει αρκετές μέρες από τις ασυνήθιστες για την περιοχή χιονοπτώσεις που ενέσκηψαν προ εικοσαημέρου και κράτησαν στολισμένα στα λευκά για πολλές μέρες όλα τα χωριά του ορεινού Θέρμου και μεταξύ αυτών, βέβαια, και την Κοσκινά.

Το χιόνι έχει ήδη υποχωρήσει προ ημερών από το χωριό, αλλά είναι ακόμη στοιβαγμένο σε μεγάλες ποσότητες ψηλότερα και υποχωρεί σταδιακά και νωχελικά πότε από το μαστίγωμα της βροχής και πότε από το λαμπύρισμα του χειμωνιάτικου ήλιου, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό των πηγών που ξέχειλες από γάργαρο νερό ξεπροβάλλουν απανταχού της ορεινής φύσης. Κι όχι μόνο αυτές που έχουν μόνιμη ροή νερού αλλά ακόμη και άλλες που προβάλλουν προσωρινά σε σχισμές βράχων που επικοινωνούν με υπόγειες ροές που τροφοδοτούνται από το λιώσιμο του χιονιού.

Το κρύο κρατάει ακόμα για τα καλά και ο όγκος του συσσωρευμένου χιονιού είναι αρκετά μεγάλος, οπότε και οι μέρες του απόχιονου φαίνεται να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, έτσι ώστε και ο χορός του νερού να κρατήσει αντίστοιχα σε έντονους ρυθμούς στις πηγές, στις νεροσυρμές, στους καταρράκτες και στα ρέματα.

Τα νερά στο Κοσκινόρεμα κατρακυλούν γάργαρα αυτή τη φορά και σε πλήρη αφθονία ακολουθώντας την ίδια διαδρομή που γνωρίζουν πολύ καλά και που είναι μαθημένα να διανύουν στο διηνεκές.

Μια επίσκεψη στο Κοσκινόρεμα για την καταγραφή των εικόνων και των ήχων του νερού, υπό διαφορετικές συνθήκες αυτή τη φορά σε σχέση με τις περσινές αντίστοιχες, δεν θα μπορούσε να λείπει και φυσικά δεν έλειψε.

Οι εικόνες και οι ήχοι, που είχαν καταγραφεί υπό συνθήκες πλημμύρας πέρσι, καταγράφηκαν πάλι στα ίδια σημεία και είναι τόσο διαφορετικές λόγω του καθάριου νερού και της διαύγειας της ατμόσφαιρας αυτή τη φορά αλλά και τόσο το ίδιο ελκτικές, που μιλούν από μόνες τους χωρίς άλλη επεξήγηση για όποιον διαθέτει ανοιχτές τις κεραίες των αισθήσεών του και την καθαρότητα της ψυχής του, για να συλλάβει τα χαροποιά μηνύματα που εκπέμπει η πολύτροπη φύση.

Μια γρήγορη περιήγηση στο κέντρο του χωριού, μιας και το επέτρεπε η μέρα, ήταν ικανή να αποκαλύψει πέραν της ομορφιάς του χωριού και το ενδιαφέρον των Κοσκινιωτών για τον τόπο τους, όπως αυτό είναι αποτυπωμένο σε κοινωφελή έργα κατασκευασμένα σε κοινόχρηστους χώρους με μεγάλη σημασία για το χωριό.

Έργα που έχουν κατασκευαστεί είτε στο μεγαλύτερο μέρος τους είτε ακόμη και κατ’ αποκλειστικότητα από τους ίδιους τους χωριανούς, οι οποίοι προσέφεραν γι’ αυτά χρήματα και δωρεάν εργασία και συνεχίζουν κάθε τόσο να κάνουν το ίδιο για ό,τι άλλο χρειαστεί. Κατασκευή πλατείας και κοινόχρηστων τουαλετών, παρεμβάσεις βελτίωσης του ενοριακού ναού και του περιβάλλοντος χώρου αυτού, αναστήλωση του εγκαταλειμμένου πλέον κτιρίου που κάποτε στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο της Κοσκινάς, πετρόχτιστες βρύσες και τοίχοι αντιστήριξης οδοποιίας είναι τα σημαντικότερα έργα για τα οποία οι Κοσκινιώτες διέθεσαν οικειοθελώς, τόσο παλαιότερα όσο και πρόσφατα, κόπο και χρήμα και πάνω απ’ όλα μεράκι για να τα φέρουν σε πέρας. Το ίδιο ενδιαφέρον μάλιστα επιδεικνύουν και για τη συνέχεια για ό,τι άλλο απαιτείται για τον καλλωπισμό του χωριού τους και είναι σίγουρο ότι θα πετύχουν αυτό που επιδιώκουν, εφόσον συνεχίσουν να έχουν κοινούς στόχους για τον τόπο τους, πράγμα που τους ευχόμαστε ολόψυχα.

Η φθαρμένη πινακίδα του σχολείου, αφημένη πρόχειρα μπροστά στην είσοδο του κτιρίου που άλλοτε στέγαζε τον ναό της γνώσης για το χωριό αυτό, λόγω εργασιών αναστήλωσης που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα και έχουν μείνει ανολοκλήρωτες, αφήνει μια πικρή αίσθηση, καθώς έρχεται να προστεθεί στις απαισιόδοξες σκέψεις που κάνει αυθόρμητα ο καθένας που αντιλαμβάνεται ποικιλοτρόπως τη διαφαινόμενη έλλειψη συνέχειας της ζωής σε μεγάλο μέρος της ελληνικής υπαίθρου λόγω της πληθυσμιακής απερήμωσής της ειδικά από νέο κόσμο και της μη δημιουργίας νέων οικογενειών, φαινόμενο που χαρακτηρίζει δυστυχώς το σύνολο του ορεινού Θέρμου και αποτελεί κανόνα σχεδόν για το σύνολο της ορεινής ενδοχώρας της πατρίδας μας.

Ακολουθεί μια γρήγορη αποτύπωση εικόνων από το χωριό κατά τη διαδρομή της αποχώρησης και στη συνέχεια μια μικρή παράκαμψη στο διακλάδωση του δρόμου προς Αμβρακιά και μια σύντομη στάση στο Στενό της Μελίγκοβας, στην είσοδο από το κάτω μέρος της βαθιάς και πολύ στενής χαράδρας του Κοσκινορέματος, η οποία απλώνεται από το σημείο αυτό ως τον νερόμυλο της Κοσκινάς, και το ταξίδι φτάνει στο τέλος του με μια κρυφή υπόσχεση για περιήγηση υπό άλλες κατάλληλες συνθήκες της χαράδρας από μέσα και καθ’ όλο το μήκος της, για να αποτυπώσουμε την απόκοσμη ομορφιά της, η οποία μπορεί να καταστεί δέλεαρ για πολλούς επισκέπτες, πράγμα που σίγουρα θα συμβάλει και στην ανάπτυξη της περιοχής, η οποία παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, όπως εξάλλου ολόκληρο το ορεινό Θέρμο.

Πάντως, όπως και να έχει, η Κοσκινά είναι θελκτική όλες τις εποχές του χρόνου και καταδεκτική για κάθε επισκέπτη της, όπως, εξάλλου, και ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή του ορεινού Θέρμου.

Τα ενδεικτικά βίντεο από το Κοσκινόρεμα και το φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση και από την περιοχή, τα οποία έχουν ληφθεί αμφότερα την προαναφερόμενη ημέρα και εκτίθεται στη συνέχεια, το καταμαρτυρούν.

Επιπλέον, κρίθηκε ότι οι προγενέστερες φωτογραφίες που απεικονίζουν την περιοχή της Κοσκινάς λευκοφορεμένη – τις οποίες διέθεσε ο Ανδρέας Αθανασίου από το προσωπικό του αρχείο και τον ευχαριστώ γι’ αυτό – δεν θα μπορούσαν να λείπουν, καθώς συμπληρώνουν το χειμωνιάτικο σκηνικό με μια πινελιά ιδιαίτερα ταιριαστή στον καμβά της χειμωνιάτικης φύσης από την εν λόγω περιοχή και γι’ αυτό εκτίθενται κι αυτές.

Η Κοσκινά βρίσκεται στην κοιλάδα του Γιδομανδρίτη, στο ορεινό Θέρμο, απέχει 16 χμ. από το Θέρμο και προσεγγίζεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο πλην ενός μικρού τμήματος ενός χμ. στο τέλος της διαδρομής που παραμένει χωμάτινο. Για όλα τα παραπάνω αξίζει καθένας να την επισκεφθεί, έστω και για ένα γρήγορο πέρασμα, για να γευθεί κάτι από τα θέλγητρα της ορεινής φύσης της και από τη φιλοξενία των ανθρώπων της!

Νίκος Κωστακόπουλος
(Εκπαιδευτικός-Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου)
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!