
Ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών θα ήθελα να εκφράσω την αγωνία μου για τον τόπο μας που αποτελεί ένα υποσύνολο του Νομού μας ο οποίος ενώ διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων νομών εντούτοις βρίσκεται καθηλωμένος σε θέματα ανάπτυξης, υποδομών και θέσεις απασχόλησης ιδιαίτερα των νέων.
Το μεγάλο έργο της Ιόνιας Οδού γεννά εύλογα αισιοδοξία και ευκαιρίες αναπτυξιακής ανασυγκρότησης καθώς η Αιτωλοακαρνανία και το Μεσολόγγι αποτελούν πλέον εύκολο και ασφαλή προορισμό. Εξάλλου σε όλο τον κόσμο όταν λύθηκε το πρόβλημα της προσβασιμότητας με ασφαλείς αυτοκινητόδρομους αυτόματα οδήγησε σε γενναία αύξηση της επισκεψιμότητας.
Θέλω να πιστεύω και να αισιοδοξώ ότι οι πολιτικοί ταγοί του τόπου μας μαζί με τους νεοεκλεγέντες αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού θα συνεργαστούν αρμονικά για την ευημερία και την πρόοδο της περιοχής μας.
Ο τόπος μας έχει ανάγκη από μεταρρυθμιστικές ενέργειες που θα εντείνουν την αξιοποίηση των «κοιμώμενων γιγάντων».
Η τεράστια ακτογραμμή από το Αντίρριο μέχρι και την Βόνιτσα μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες τουριστικών σκαφών αρκεί να πράξουμε τα αυτονόητα και να δημιουργήσουμε Μαρίνες.
Το λιμάνι στο Μεσολόγγι περιμένει και απαιτεί να μπει στο χάρτη της Ανάπτυξης ( παράδειγμα Πρέβεζας ) μέσω της εκκόλαψης επιχειρηματικών «υγιών» συνεργειών που οδηγούν σε νέες θέσεις εργασίας που τόσο ανάγκη έχει το τόπος. Η σύνδεσή του με την Ιόνια οδό, πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί μονόδρομο για την επόμενη κυβέρνηση. Όπως και η ολοκλήρωση της σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με το Αγρίνιο. Οι δύο αυτές πόλεις μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά με τελικό όφελος για τους πολίτες τους. Συμπεριλάβετε και την σύνδεση με το αεροδρόμιο Ακτίου-Βόνιτσας και αναλογιστείτε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας.
Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και οι έδρες των Σχολών του στην Αιτωλοακαρνανία πρέπει άμεσα να προχωρήσουν και να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ.
Το ιστορικό στρατόπεδο στο Μεσολόγγι, που προσφάτως αποδυναμώθηκε και κινδυνεύει με οριστικό «θάνατο» πρέπει να ενισχυθεί και να υιοθετηθεί η προσφορότερη πρόταση που οδηγεί στην σημαντική και στην αυτονόητη παρουσία του στην περιοχή μας όπως εκείνο της Λαμίας.
Η αξιοποίηση της Μαύρης Αλυκής και της παραχωρημένης έκτασης από το Υ.ΟΙΚ. στην Λιμνοθάλασσα σε συνδυασμό με το απαιτούμενο και αναγκαίο λιμενικό έργο που απαιτείται στην περιοχή της Τουρλίδας, που δίνει δροσιά σε χιλιάδες πολίτες καθημερινά με υποδομές όμως που δεν αρμόζουν στην πρωτεύουσα του Νομού μας, οφείλουν να ενεργοποιηθούν με αναπτυξιακό πρόσημο δημιουργώντας υπεραξίες και νέες ευκαιρίες απασχόλησης και επισκεψιμότητας.
Σε δύο χρόνια γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Για τον Κήπο των Ηρώων, μοναδικός στην Ελλάδα, οφείλει το νέο Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο να εκπονήσει σχέδιο ανασυγκρότησης με έμφαση στην απαιτούμενη συντήρηση και την καινοτόμα ριζική αναπροσαρμογή του στον 21ο αιώνα. Είναι τεράστια ευκαιρία αναλογιζόμενοι ότι το 2026 που το Μεσολόγγι θα είναι στο επίκεντρο της Ευρώπης και του κόσμου δεν είναι μακριά και απαιτούνται τώρα να ξεκινήσουν οι ενέργειες προς την κατεύθυνση της συντήρησης και της ανα-δημιουργίας του ιερού ταφείου των Ελεύθερων Πολιορκημένων και του περιβάλλοντος χώρου.
Η πρωτεύουσα του Νομού μας, το Μεσολόγγι, δίχως ιστορικά συμπλέγματα και ανόητο κομπασμό απαιτεί από την νέα Κυβέρνηση τα αυτονόητα. Η ίδια η Κυβέρνηση και οι τοπικοί βουλευτές της πρέπει να αντιληφθούν τα σπουδαία συγκριτικά και ιστορικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Με ειλικρίνεια, με συνεργασία, με τη ματιά στο μέλλον. Αλλά και με ευθύνη στις νέες γενιές που υποφέρουν και εγκαταλείπουν την Πατρίδα.
Διαμαντόπουλος Σπύρος
Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου
π. Αντιδήμαρχος
Νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος με το Δήμαρχο κ. Κώστα Λύρο