Loading...

Σπήλιος Λιβανός: «Όλοι μαζί για μια διαφορετική Ελλάδα, για μια Αιτωλοακαρνανία με δύναμη»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Σπήλιος Λιβανός, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία» με φόντο τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Θανάση Μπίκα

Στα γνώριμα εδάφη της Αιτωλοακαρνανίας, όπου εξελέγη βουλευτής τον Σεπτέμβρη του 2007, επιστρέφει ο Σπήλιος Λιβανός με σοβαρές πιθανότητες να εκπροσωπήσει εκ νέου τους Αιτωλοακαρνάνες στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο Σπήλιος Λιβανός με καταγωγή από το Μεσολόγγι, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Σεπτεμβρίου 1967 και είναι γιος του Διονύση Λιβανού, πρώην υπουργού Τουρισμού, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και ευρωβουλευτή.

Ο Σπήλιος Λιβανός αφότου φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών, μετέβη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για να σπουδάσει Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία, ωστόσο τον κέρδισε η πολιτική, την οποία από μικρός έζησε μέσα στο σπίτι τόσο λόγω της πολιτικής καριέρας του πατέρα του, αλλά και λόγω της συγγένειας με τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

Σήμερα, ο Σπήλιος Λιβανός διαθέτει μια εξαίρετη σχέση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου διετέλεσε Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και πλέον «επιστρατεύεται» στο νομό Αιτωλοακαρνανίας για να συμβάλλει στην ενδεχόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να εκπροσωπήσει τους Αιτωλοακαρνάνες σε ένα νέο και συνάμα κρίσιμο πολιτικό τοπίο στη χώρα.

Πως πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε μετά από 12 χρόνια στη πολιτική σκηνή;

Προσωπικοί  και επαγγελματικοί λόγοι με είχαν αναγκάσει τα τελευταία χρόνια να απομακρυνθώ από την πολιτική. Ποτέ όμως δεν έλειψα από τους κατοίκους της  Αιτωλοακαρνανίας και κυρίως ποτέ δεν σταμάτησα να είμαι σε επαφή μαζί τους και να ενημερώνομαι για τα προβλήματά τους, να μοιράζομαι μαζί τους τις αγωνίες τους, να ψάχνουμε μαζί λύσεις. Αποδέχτηκα την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είμαι υποψήφιος με χαρά και είμαι έτοιμος να αναλάβω το μέρος της ευθύνης να παλέψω για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας νομός που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Και, όπως και με την Ελλάδα, χρειάζεται μία ουσιαστική επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα με την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Αυτό το όραμα προοπτικής και ελπίδας που πρεσβεύει η ΝΔ ήταν αυτό που με οδήγησε και πάλι να σταθώ στην πρώτη γραμμή.

Εντοπίζετε διαφορές έκτοτε τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στον χώρο της πολιτικής;

Η αλήθεια είναι πως η κρίση τα τελευταία χρόνια μας επηρέασε όλους. Επηρέασε το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας που πάλεψε με… θηρία για να καταφέρει να επιβιώσει. Νομίζω ότι όλοι, πολίτες και πολιτικοί μάθαμε πολλά, μάθαμε κυρίως να παλεύουμε, μάθαμε το τί είναι σημαντικό για τον καθένα, μάθαμε όμως επίσης πως η αλήθεια δεν βρίσκεται στο ψέμα και τον λαϊκισμό αλλά στα μετρημένα λόγια και τη σκληρή δουλειά. Τα τελευταία χρόνια η κρίση βοήθησε συγκεκριμένες ακραίες δυνάμεις να αναδειχθούν, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό που η ΝΔ καταφέρνει, όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, να αναπτυχθεί σιγά σιγά και να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο που μπορεί μέχρι σήμερα να μην την είχε επιλέξει.

Πόσο εύκολο είναι για έναν πολιτικό να πολιτεύεται στον μεγαλύτερο νομό της Ελλάδας;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Πρέπει να τρέξεις παντού, να βρεθείς σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη. Κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της και τα δικά της προβλήματα, έχει όμως και τις δικές της προοπτικές ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση όμως, για έναν νέο πολιτικό με όρεξη για δουλειά και … τρέξιμο, το να πολιτεύεσαι σε έναν νομό σαν την Αιτωλοακαρνανία με αυτό τον δυναμικό κόσμο αποτελεί πραγματικά μια πρόκληση.

Το προεκλογικό σύνθημά σας είναι «Αιτωλοακαρνανία με δύναμη!». Πως θα το ερμηνεύατε;

Πιστεύω πραγματικά στις απεριόριστες δυνατότητες που έχει ο νομός μας και στη δυναμική πορεία που ξεκινά από την επομένη των εκλογών. Η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης με στοχευμένες παρεμβάσεις εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα και με συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Η επόμενη μέρα θα βρει την Αιτωλοακαρνανία πολύ πιο δυνατή, και τους κατοίκους της πολύ πιο σίγουρους για το μέλλον.

Έχετε συγκεκριμένο πλάνο για την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η φύση απλόχερα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας;

Ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, αντιπροσωπεύοντας  πάνω από το 20% του ΑΕΠ και πάνω από 23% της συνολικής απασχόλησης με 13 δις έσοδα το χρόνο. Και είναι πραγματικά κρίμα μια περιοχή όπως η Αιτωλοακαρνανία  με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει να βλέπει τις δυνατότητές της να παραμένουν αναξιοποίητες. Εμείς έχουμε ως ΝΔ καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Προτάσεις που μπορούν και θα βρουν έδαφος και στον νομό μας.

Τι χρειαζόμαστε λοιπόν για να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που η φύση, όπως πολύ σωστά λέτε μας έχει προσφέρει;  Μια σταθερή και σοβαρή κυβέρνηση που θα προσελκύσει επενδύσεις, θα διαμορφώσει μια σταθερή φορολογική πολιτική που δεν θα δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα στις επιχειρήσεις, χωροταξικός σχεδιασμός, δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία και ανάλογη προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα χρειαζόμαστε μια υψηλού επιπέδου κατάρτιση των επαγγελματιών του τουρισμού σε όλα τα επίπεδα με στόχο το παραγόμενο προϊόν να είναι υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικό. Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν και στην περιοχή μας.

Προσωπικά πιστεύω πως η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να γίνει κορυφαίος οικοτουριστικός και εναλλακτικός τουριστικός προορισμός. Αρκεί να υπάρχει σχέδιο, συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και πολιτική βούληση.  Για παράδειγμα να ολοκληρώσουμε το τοπικό δίκτυο, να αναδείξουμε ορεινές διαδρομές, να κατασκευαστούν μαρίνες , να βελτιωθεί το αποχετευτικό δίκτυο αλλά και το σύστημα άρδευσης , να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί για το χωροταξικό αλλά και ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μπορούμε επίσης  να επενδύσουμε και στον ιστορικό αλλά και τον θρησκευτικό τουρισμό. Είναι τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να αναπτυχθεί η περιοχή μας που, σας διαβεβαιώ, πολύ σύντομα ο νομός θα αλλάξει πρόσωπο.

Τι σας μετέφερε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη πρόσφατη επίσκεψή σας με επίκεντρο τον αγροτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα;

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε συζητήσει πολλές φορές και κατ’ ιδίαν τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, όχι μόνο στο νομό μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Του έχω μεταφέρει την εικόνα που έχω από την προσωπική μου επαφή με τους ανθρώπους του μόχθου, έχουμε μιλήσει για τα προβλήματα και έχουμε αναζητήσει λύσεις. Πιστεύουμε και οι δύο πως ο πρωτογενής τομέας ήταν και είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας μας. Ήδη έχουμε καταθέσει ως ΝΔ ένα σαφές σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις όπως είναι η εισαγωγή νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς ενώ στόχος μας είναι να μειώσουμε τη φορολογία στο 10% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα.

Από εκεί και πέρα θα διασφαλίσουμε σταθερούς πόρους από τη νέα ΚΑΠ για ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων που αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία και κάνουν τις μονάδες τους εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές, ενώ θα βάλουμε τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Μάλιστα θα φροντίσουμε να επιστραφούν το ταχύτερο οι ανενεργοί πόροι -εγκαταστάσεις, υποδομές και γη- που βρίσκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στα χέρια του κράτους πίσω, στην παραγωγική διαδικασία. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θα πάρουμε για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Να ξέρετε πως στόχος μου είναι οι νέοι αγρότες να μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια θέτοντας τις βάσεις για ένα πολύ καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειές τους. Από εκεί και πέρα ως Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας του Προέδρου της ΝΔ, όπως καταλαβαίνετε έχουμε αναπτύξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στο νομό. Με ενδεχόμενες συμπράξεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονασμάτων που έχουμε ως νομός, για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού.

Πιστεύετε ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνδυασμό με την ανάληψη καθηκόντων του νέου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, θα ανοίξει μια νέα σελίδα για την Αιτωλοακαρνανία;

Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει πάντα μια στενή συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κρατική μηχανή. Η Περιφέρεια γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα και τις λύσεις, το κράτος πρέπει να είναι δίπλα, αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες. Προφανώς με τον Νεκτάριο Φαρμάκη την επόμενη μέρα θα έχουμε μια άριστη συνεργασία για να βρούμε λύσεις. Ήδη εξάλλου, πρέπει να σας πω πως είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και υπάρχει ταύτιση απόψεων για το τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα.

Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε στις ευρωεκλογές με 9,5 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάτε ότι θα καταφέρετε να πετύχετε το στόχο της αυτοδυναμίας;

Εγώ πιστεύω πως τελικά ο ελληνικός λαός θα μας δώσει μια ισχυρή εντολή. Και αυτό γιατί οι πολίτες έχουν καταλάβει πως για να προχωρήσουμε με το πρόγραμμά μας χρειάζεται να υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Εφόσον σας εμπιστευτεί ο λαός τη διακυβέρνηση της χώρας ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας;

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, πάταξη της γραφειοκρατίας,  μείωση της φορολογίας, προσέλκυση επενδύσεων. Σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα έτσι ώστε η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό στηρίζοντας παράλληλα  τη μεσαία τάξη που έχει υποστεί τόσα πολλά από τις πολιτικές του Αλέξη Τσίπρα και την υπερφορολόγηση.

 Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Αιτωλοακαρνάνες;

Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας καλούνται σε λίγες μέρες να ψηφίσουν για το μέλλον τους. Τους υπενθυμίζω πως στις ευρωεκλογές μπορεί να έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής, την πραγματική πολιτική αλλαγή όμως καλούμαστε όλοι μαζί να την κάνουμε πράξη στις 7 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα είμαι σίγουρος πως οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν και το μήνυμα που στέλνω προς όλους είναι πως μαζί τους θα δώσω και εγώ τη δική μου μάχη έτσι ώστε η κρίση να αποτελέσει σύντομα παρελθόν και οι νέοι μας να μπορούν με ασφάλεια να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους με προοπτική και ελπίδα.

Είναι σαφές πως για τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της Ελλάδας δεν υπάρχει δίλλημα. Σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε όλοι μαζί για μια διαφορετική Ελλάδα, για μια Αιτωλοακαρνανία με δύναμη.  


Δημοσίευμα στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 11 | Ιούλιος 2019

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!