Loading...

Θανάσης Παπαθανάσης στο iAitoloakarnania.gr: «H Αιτωλοακαρνανία να ανέβει ψηλά, εκεί που της αξίζει»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατία, Θανάσης Παπαθανάσης, παραχώρησε συνέντευξη στη διαδικτυακή εφημερίδα iAitoloakarnania.gr με φόντο τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αεικίνητος με μακρόχρονη μνήμη, προσιτός με μεγάλο έρεισμα στην Αιτωλοακαρνανία, ο Θανάσης Παπαθανάσης κατέρχεται στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου πιο έμπειρος και ώριμος από ποτέ προκειμένου να διεκδικήσει μια «γαλάζια» βουλευτική έδρα και να υπηρετήσει τον τόπο από τα έδρανα της Βουλής.

Με σπουδαία εμπειρία στα αυτοδιοικητικά, έχοντας διατελέσει Δήμαρχος Ναυπακτίας σε ηλικία μόλις 34 ετών, καθώς και με μακρά πορεία στον χώρο της υγείας ως πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας αλλά και ως μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Θανάσης Παπαθανάσης με μια «βάση» 10.000 ψήφων από τις εκλογές του 2019 και έχοντας γυρίσει κάθε γωνιά του νομού, δηλώνει έτοιμος για να «ανεβάσει την Αιτωλοακαρνανία ψηλά».

Στην διαδικτυακή εφημερίδα iAitoloakarnania.gr μιλά για την προεκλογική εκστρατεία του, την απαιτητική καθημερινότητά του, την επαφή με τον κόσμο και τις αγωνίες του, την υφιστάμενη κατάσταση του νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς επίσης τους στόχους και τις επιθυμίες του ως εκπρόσωπος του λαού της Αιτωλοακαρνανίας.

Κύριε Παπαθανάση, το 2019 σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέρατε να συγκεντρώσετε σχεδόν 10.000 ψήφους. Τώρα, μετά από μια πορεία τεσσάρων χρόνων μεθοδικής δουλειάς ποιος είναι ο ρεαλιστικός στόχος σας;

Η πορεία μου ξεκίνησε πολύ πριν το 2019. Από πολύ μικρός, με αίσθημα προσφοράς και ανιδιοτέλειας, άρχισα να κινούμαι και να βοηθάω τους συμπολίτες μου. Από μικρή ηλικία, όταν κατέβηκα στη Ναύπακτο και άνοιξα το φαρμακείο μου, ήθελα να προσφέρω στην τοπική κοινωνία. Στην επαρχία υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, και ως νέος άνθρωπος ήθελα κι εγώ να κάνω αυτό που λέμε «την ανατροπή». Όντως, από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά, εξελέγην δημοτικός σύμβουλος (και μάλιστα πρώτος σε ψήφους σε πολύ νεαρή ηλικία τότε) και σε ηλικία μόλις 34 ετών, οι συμπολίτες μου στη Ναύπακτο με τίμησαν και με εξέλεξαν Δήμαρχό τους (ο νεότερος Δήμαρχος στην ιστορία της πόλης).

Από τότε έως και σήμερα, έχω 21 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, έχω εκλεγεί 5 φορές, και αυτή η εμπειρία μου είναι τεράστια, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όταν βγαίνουμε απ’αυτό το μετερίζι της τοπικής αυτοδιοίκησης, το βασικό είναι να βλέπεις το πώς σε μετράει η κοινωνία. Και η κοινωνία, από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος, με εκτιμά διπλά.
Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια κάτι καλό έχω κάνει και ο κόσμος το βλέπει και θα το αποτυπώσει και στις κάλπες. Θέλω όλη αυτήν τη συσσωρευμένη εμπειρία να τη μεταλαμπαδεύσω, να την αποδώσω στον τόπο που με έχει τιμήσει, στον τόπο στον οποίο έχω γεννηθεί και μεγαλώσει, στον τόπο που δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, στον τόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά μου.

Προσέρχεστε στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου με το σύνθημα: «Ανεβάζουμε την Αιτωλοακαρνανία μας ψηλά». Μπορείτε να μας αναλύσετε το βαθύτερο σκεπτικό αυτού του συνθήματος του προεκλογικού σας αγώνα;

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος και θέλω να τη δω να ανεβαίνει ψηλά! Γι’αυτό και το προεκλογικό μου σύνθημα είναι το «Ανεβάζουμε την Αιτωλοακαρνανία Ψηλά!». Έχει την ισχυρότερη κτηνοτροφία στη χώρα, έχει την ισχυρότερη ελαιοπαραγωγή στη χώρα (το 50% της ελιάς Καλαμών παράγεται στον νομό μας), έχει το μεγαλύτερο παραλιακό μέτωπο, είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, έχει 5 λίμνες και 2 ποτάμια, είναι ο τόπος όπου όλο το νερό που πίνει η Αθήνα, δηλαδή η μισή Ελλάδα, προέρχεται απ’αυτόν. Υπάρχουν έργα ενέργειας, μεγάλες τεχνητές λίμνες, πραγματικά ο τόπος μας είναι χαρά Θεού. Δεν αρκώ μόνο εγώ. Αλλά εγώ μπορώ να μπω μπροστά, να βάλω πλάτη, να τραβήξω όσο τον δυνατόν πιο δυνατά αυτόν τον τόπο, να διεκδικήσω και να πετύχω την ανάπτυξη για τον τόπο μας, να ανέβει πιο ψηλά, να αποκτήσει η Αιτωλοακαρνανία brand! Αυτή είναι η φιλοδοξία μου και αυτό θα κάνω από την επόμενη κιόλας ημέρα, αν και εφόσον με τιμήσει η Αιτωλοακαρνανία με την ψήφο της.

Συζητιέται από τον κόσμο ότι ο Παπαθανάσης είναι πανταχού παρών σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις του νομού. Αλήθεια, πως προλαβαίνετε;

Είμαι ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει στην περιοχή, προέρχομαι από την αγορά, είμαι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, με γνωρίζουν όλοι πολύ καλά με το μικρό μου όνομα. Σε κάθε περίπτωση, είμαι ένας άνθρωπος που έχω πάθος, έχω πίστη σε αυτό που κάνω και αυτό το μεταλαμπαδεύω και στους πολίτες. Μια τυπική μου μέρα είναι ένας μαραθώνιος που ξεκινάει από τις 06.00 και τελειώνει στις 24.00. Περιλαμβάνει λίγο ύπνο, πολλές υποχρεώσεις, αλλά και αρκετές χαρές από την οικογένειά μου και ικανοποίηση από τη δουλειά μου. Περιλαμβάνει επίσης και πολύ τρέξιμο, μεταφορικά και κυριολεκτικά, αλλά αν έχεις στόχο, αγάπη και πάθος γι’αυτό που κάνεις, τότε τα προλαβαίνεις όλα. Φυσικά χωρίς υποστήριξη δεν βγαίνει όλο αυτό. Αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο που με βοηθάει να ισορροπώ και να τα καταφέρνω είναι η οικογένειά μου. Δεν ξέρω τι θα γινόταν χωρίς αυτήν.

Τι είναι αυτό που συζητούν περισσότερο μαζί σας οι πολίτες στις συναντήσεις σας; Ποιες είναι οι βασικές αγωνίες τους;

Η αγωνία των πολιτών είναι να μην έχουμε οπισθογύρισμα, να μην επιστρέψουμε σε εποχές Τσίπρα. Αυτό εισπράττω από την καθημερινή επαφή μου με τον κόσμο. Τα κυριότερα προβλήματα είναι αρχικά οι υποδομές. Ένας τόπος δε μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρχουν υποδομές. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα βέβαια, έχει για παράδειγμα ολοκληρωθεί η Ιόνια οδός, αλλά παραμένουν πολλά έργα ακόμη, όπως η Αμβρακία οδός που είναι να παραδοθεί άμεσα, η δρομολόγηση της Παραϊονίας οδού που πρέπει να προχωρήσει, η ολοκλήρωση της διαγωνίου Αντιρρίου-Λαμίας. Υπάρχουν, όμως, και έργα κεντρικής σημασίας, όπως είναι η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, ο άξονας Θέρμου-Ναυπάκτου, ο άξονας Αμφιλοχίας-Ορεινού Βάλτου που μπορεί να μας συνδέσει με τη Θεσσαλία και την Ευρυτανία, και βεβαίως ο κεντρικός Άξονας Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία. Οι δρόμοι είναι ανάπτυξη. Όλες αυτές οι υποδομές, η βελτίωση του οδικού δικτύου και για τον κόσμο, αλλά και για τους παραγωγούς που μεταφέρουν τα προϊόντα τους, είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν, γιατί ο τόπος μας ήταν στην «άκρη» της χώρας, ενώ στην πραγματικότητα είναι στο κέντρο της!

Δεύτερος πυλώνας, ο πρωτογενής τομέας. Πρέπει να τον διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Ξέρετε πολύ καλά πως οι νέοι άνθρωποι φεύγουν από την επαρχία και τα χωριά ρημάζουν. Πρέπει αρχικά να διατηρήσουμε ό,τι έχουμε στο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα σε αγρότες, κτηνοτρόφους κλπ, και από την άλλη να ενισχύσουμε τους νέους να μπορέσουν να παραμείνουν, να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα, πέρα από την απλή παραγωγή, υπάρχει η μεταποίηση, τα ΠΟΠ προϊόντα που μπορούμε να έχουμε, πρέπει ο πλούτος να παραμείνει στον τόπο μας κι όχι απλά να είμαστε οι παραγωγοί. Πρέπει η μεταποίηση και η εμπορία να μη χάνονται σε άλλες κατευθύνσεις. Όπως είπαμε, είμαστε ο πιο πλούσιος νομός, αλλά δυστυχώς έχουμε από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι, είναι η υγεία. Σ’ έναν νομό που δεν έχει αυτό το σύστημα υγείας που θα επιθυμούμε, δε μπορεί να νιώσει ασφάλεια ούτε ο πολίτης που θέλει να μείνει εκεί με την οικογένειά του, ούτε όμως και ένας τουρίστας που θέλει να επισκεφθεί την περιοχή. Σε αυτό το κομμάτι, επειδή εγώ είμαι απ’τον χώρο της υγείας, έχω βάλει ένα προσωπικό στοίχημα. Οι παθογένειες που υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια να ανατραπούν πραγματικά. Και θα το κάνω πράξη από την πρώτη μέρα που θα αναλάβω αν με τιμήσουν οι συμπολίτες μου. Τα δύο νοσοκομεία, του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, έχουν τα προβλήματά τους, έχουμε όμως και ρεαλιστικές λύσεις ώστε να τα ξαναεμπιστευτούν οι συμπολίτες μας. Όπως και τα κέντρα υγείας μας, που έδωσαν μάχη με την πανδημία και τα κατάφεραν, πρέπει να τα δυναμώσουμε.

Τέλος, το κομμάτι του τουρισμού. Έχουμε 6 αρχαία θέατρα, πάρα πολλά μοναστήρια, έχουμε τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού είτε στα ορεινά, είτε στο θαλάσσιο μέτωπο, με ορειβατικές διαδρομές, με αναρριχητικά κέντρα, με αλεξίπτωτα πλαγιάς, wind surf/kite surf, ορεινή ποδηλασία, moto cross κλπ.
Πρέπει, όμως, να δημιουργηθούν κι άλλες τουριστικές δομές, να εκσυγχρονιστούν οι ήδη υπάρχουσες και να βάλουμε στόχο το μεγαλύτερο παραλιακό μέτωπο της χώρας να αναπτυχθεί τουριστικά. Να φτιαχθεί ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια, να αποκτήσει η Αιτωλοακαρνανία brand.

Πολιτεύεστε σε μια περιοχή με οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και σοβαρά ζητήματα υποδομών. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο δυνατό για να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας;

Όπως είπαμε και προηγουμένως, οι υποδομές είναι ένα βασικό ζήτημα για τον νομό μας, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα και προγραμματίζονται άμεσα και τα επόμενα. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις συνεχείς προκλήσεις. Έχει βάλει γερά θεμέλια για ανάκαμψη, αλλά και για ανάπτυξη. Οι αναπτυξιακές επιδόσεις είναι αποκαλυπτικές, η ελληνική κοινωνία σήμερα όχι μόνο θέλει τις επενδύσεις – ο καθένας θυμάται τι συνέβαινε προ του 2019-, αλλά ασκεί και πίεση για να «τρέξουν» γρηγορότερα. Με βάση την αποτελεσματικότητα που ως χώρα δείξαμε στην διαχείριση της κρίσης, στηρίζοντας ουσιαστικά την οικονομία και την εργασία, κι έχοντας στη διάθεσή μας το μεγαλύτερο ιστορικά αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, μπορούμε πραγματικά να οικοδομήσουμε, με εργατικότητα, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, ένα λαμπρό μέλλον.

Στο παρελθόν έχετε διοικήσει ως Δήμαρχος Ναυπακτίας. Πιστεύετε τελικά ότι από την Βουλή μπορείτε να λειτουργήσετε πιο αποτελεσματικά;

Η Ναύπακτος είναι ο τόπος που γεννήθηκα , είναι ο τόπος που μεγάλωσα, που εργάζομαι, που παντρεύτηκα, που έκανα οικογένεια, που μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Οι συμπολίτες μου με τίμησαν ως τον νεότερο Δήμαρχο κι αυτό μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω να αγωνίζομαι γι’αυτούς κι από άλλο μετερίζι. Γνωρίζω τα προβλήματα αυτού του τόπου γιατί τα βιώνω κι εγώ, τα βλέπω καθημερινά γύρω μου. Έχοντας διαγράψει μια μακρά πορεία στον κόσμο της αγοράς, της εργασίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπαίνω στην εκλογική μάχη με στόχο του να δυναμώσει η φωνή της Αιτωλοακαρνανίας με την παρουσία μου στο κοινοβούλιο.

Σε αυτές τις εκλογές, καλούμαστε να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας, αυτούς που θα πάνε μπροστά τον τόπο. Είμαι έτοιμος να προσφέρω. Έχω την εμπειρία, έχω τη γνώση, θέλω μαζί να αλλάξουμε την Αιτωλοακαρνανία. Γνωρίζουν καλά ότι μπορούν να με εμπιστευθούν και τους ζητώ με τη στήριξή τους να μου δώσουν αυτή την δύναμη, να μπω στην επόμενη Βουλή, για να έχουν τη δική τους ισχυρή φωνή στο κέντρο αποφάσεων, για να προσφέρω ακόμα περισσότερα στον τόπο μας. Ο μόνος λόγος που ασχολούμαι με την πολιτική, εκτός από την αγάπη μου για τον τόπο, είναι το αίσθημα προσφοράς και ανιδιοτέλειας.

Τι να περιμένουμε αν ο Θανάσης Παπαθανάσης περάσει το κατώφλι της Βουλής;

Είμαι ένας άνθρωπος που θα είμαι στο πλευρό των συμπολιτών μου, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.
Η δική μου γενιά και η προηγούμενη δέχθηκαν την πιο βίαιη αναπροσαρμογή των δεδομένων της. Παιδιά σπουδαγμένα με πολλά προσόντα, βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς όνειρα. Είναι οι γενιές που χωρίς να ευθύνονται για κάτι, κλήθηκαν να πληρώσουν τον λογαριασμό. Δε θέλω αυτό το μέλλον για το μέλλον των παιδιά μας. Θέλω ο τόπος να αποκτήσει την ανάπτυξη που του αξίζει και να δω τα παιδιά μας να μένουν και να μεγαλουργούν σε αυτόν. Θέλω η Αιτωλοακαρνανία να αποκτήσει τη δική της χαρακτηριστική ταυτότητα, το δικό της brand name. Να ανέβει ψηλά, εκεί που της αξίζει!

Τι είδους κυβέρνηση πιστεύετε ότι μπορεί να προκύψει την επόμενη μέρα; Εκτιμάται ότι είναι εφικτή μια συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και αν όχι πιστεύετε ότι θα έχουμε και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση;

Ακούμε όλοι πολλές κουβέντες για πρώτη κάλπη, δεύτερη κάλπη. Μία είναι η εκλογή, στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για την Ελλάδα που μας αξίζει. Και αυτή είναι η κάλπη που θα στείλει τελικά το ισχυρό μήνυμα για το ποιος θα κυβερνήσει αυτή τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός προτάσσει την ανάγκη ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις δεύτερες εκλογές. Αντιθέτως, οι κ. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρονται σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά την πρώτη κάλπη, χωρίς όμως να είναι σαφές ποια κόμματα θα συνεργαστούν, με ποιο πρόγραμμα και με ποιον πρωθυπουργό.

Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους χιλιάδες αναγνώστες μας από την Αιτωλοακαρνανία;

Όλα αυτά τα χρόνια «χτίσαμε» μαζί μια πολύ δυνατή και ειλικρινή σχέση. Ήμουν πάντα δίπλα σας και με συνέπεια και ήθος αγωνιζόμουν για τα προβλήματά σας υπηρετώντας την τοπική Αυτοδιοίκηση. Τώρα, σ’ αυτόν τον διαφορετικό αγώνα για την πατρίδα μας ζητώ την στήριξή σας για να σας εκπροσωπήσω στο εθνικό κοινοβούλιο.
Οι στιγμές είναι ιστορικές και κάθε ψήφος μετράει. Η Αιτωλοακαρνανία πρέπει να έχει την εκπροσώπηση που της αξίζει γιατί στα δύσκολα χρειάζεται να δείξουμε τις ικανότητες μας. Ο τόπος έχει ανάγκη από έργα και όχι από λόγια. Όση δύναμη μου δώσετε τόσο πιο δυνατά θα ακούγεται η δική σας φωνή εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις για το νομό μας και τα παιδιά μας.

Είναι η ώρα να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας!
Μαζί θα τα καταφέρουμε!


Το σύντομο βιογραφικό του Θανάση Παπαθανάση

Ο Θανάσης Παπαθανάσης κατάγεται από την Ναύπακτο όπου και μεγάλωσε.

Είναι φαρμακοποιός, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Διετέλεσε Δήμαρχος Ναυπάκτου, ο νεότερος στην ιστορία της πόλης.

Είναι πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Msc) με θέμα τις «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει μετεκπαιδευτεί στο Φαρμακευτικό Marketing στο ΕΚΠΑ, στις Ομοιοπαθητικές Εφαρμογές και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα Έρευνας και Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Ερευνών και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU), όπου εκπροσωπούνται πάνω από 33 χώρες με περισσότερους από 400.000 φαρμακοποιούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Έχει επίσης διατελέσει μέλος του Δ.Σ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) καθώς και της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Παράλληλα, κατά την πολυετή του διαδρομή στην Αυτοδιοίκηση, υπήρξε μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και επιλέχθηκε να την εκπροσωπήσει στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Είναι παντρεμένος με τη Μίνα Σκουβαρά και πατέρας 3 παιδιών. Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.

 





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!