Loading...

Απόστολος Κατσιφάρας: «Οι πολίτες αναγνωρίζουν το έργο της Περιφέρειας και μας επιβραβεύουν»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο υποψήφιος και νυν Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, παραχώρησε μιας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία».

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Θανάση Μπίκα

Σε μια εποχή αυξημένων δυσκολιών και πολύπλευρης κρίσης, ο Απόστολος Κατσιφάρας βγήκε αλώβητος και οδήγησε σε αναπτυξιακά έργα όντας στο τιμόνι του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για εννέα χρόνια. Με αφοσίωση, εμπειρία και γνώση προσπάθησε μαζί με τους συνεργάτες του να υλοποιήσει σημαντικά έργα για την Αιτωλοακαρνανία και κέρδισε πλέον ζητά εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών για να αποπερατώσει το διοικητικό του έργο.

Γεννήθηκε το 1959 στο Καλέντζι Αχαΐας, είναι πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πατρών και εργάστηκε ως στέλεχος στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (EOT). Σήμερα είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Ρούλα Καραγιάννη και πατέρας δύο παιδιών.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, εκλέχθηκε Περιφερειάρχης της νεοσύστατης αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για θητεία 3,5 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2011 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2014, ενώ στις εκλογές του 2014 ανανέωσε τη θητεία του.

Έχει επίσης διατελέσει Βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ, μετά από εκλογή του στις Εθνικές εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009. Μάλιστα, από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι 7 Σεπτεμβρίου 2010 ήταν Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρμόδιος για τα θέματα σωφρονιστικής πολιτικής και ισότητας των δύο φύλων.

Μετά από εννέα χρόνια Περιφερειάρχης, ο Απόστολος Κατσιφάρας σηκώνει και πάλι τα μανίκια και ως επικεφαλής του συνδυασμού «Δικαίωμα στην Πρόοδο» ζητά από τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να ανανεώσουν την εντολή τους για να μπορέσει να βάλει αμετάκλητα Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία σε αναπτυξιακή τροχιά.

Διεκδικείτε για τρίτη φορά τα ηνία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τα εννέα χρόνια που είστε Περιφερειάρχης μπορέσατε να υλοποιήσετε το όραμα σας;

Η αλήθεια είναι ότι αναλάβαμε την Περιφέρεια με μεγάλα προβλήματα. Χωρίς υποδομές, με αναρίθμητες εκκρεμότητες, χωρίς πόρους, με μετέωρη ακόμη και την τύχη των αυτοκινητόδρομων.  Όλα αυτά είναι γνωστά. Το ξεκίνημα μας συνέπεσε με το ξεκίνημα της κρίσης. Κατανοείτε τις συνθήκες. Όχι μόνο δύσκολες αλλά σχεδόν αποκαρδιωτικές. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατεβάσαμε τα χέρια. Σηκώσαμε τα μανίκια και δουλέψαμε. Χτίσαμε ένα νέο θεσμό απ’ το μηδέν. Δεν μείναμε αδρανείς, δεν οχυρωθήκαμε πίσω απ’ την ατμόσφαιρα της εποχής. Σταδιακά τα πράγματα άρχισαν ν’ αλλάζουν. Χρειάστηκε, όμως, σκληρή και επίμονη δουλειά, χρειάστηκαν συγκρούσεις, διεκδικήσεις και προσήλωση στο στόχο. Θα ήθελα να σας θυμίσω, ως παράδειγμα, ότι ήταν η Περιφέρεια που κράτησε ενεργά, ζωντανά τα έργα της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού όταν υπήρχαν συζητήσεις για περικοπές, για εκπτώσεις ακόμα και για ματαίωση των έργων. Έτσι, η Περιφέρεια των προβλημάτων και της έλλειψης προοπτικών μεταβάλλεται πια σε μια Περιφέρεια-πρότυπο που αξιοποιεί τις δυνατότητες της και πατάει, πλέον, γερά στα πόδια της. Αυτό δεν το αρνείται κανείς. Υπ’ αυτή την έννοια, ναι ο στόχος που είχαμε βάλει όταν αναλάβαμε επετεύχθη με τον καλύτερο τρόπο. Τώρα μας περιμένει η επόμενη μέρα. Με έτοιμα έργα, με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με διασφαλισμένους πόρους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι ουραγός στις σχετικές λίστες ανάπτυξης και της φτώχειας. Τι σκοπεύετε να κάνετε, ώστε να αναστραφεί αυτή η πραγματικότητα;

Κατ’ αρχάς, η Δυτική Ελλάδα, συγκριτικά με το παρελθόν, έχει βελτιώσει την θέση της. Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να επαναλάβω κάτι που έχω πει και στο παρελθόν. Οι στατιστικές καταγραφές δείχνουν ότι η μόνη Περιφέρεια που ξεπερνά το 75% του μέσου κοινοτικού όρου σε ΑΕΠ είναι η Αττική. Και ακολουθεί, για προφανείς λόγους, η τουριστική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται σε μια κατηγορία Περιφερειών όπου μεταξύ τους δεν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις. Από μόνη της αυτή η ανάγνωση αποκαλύπτει το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε δεκαετίες πριν η χώρα, με τον υδροκεφαλισμό της Αθήνας και την συγκέντρωση εκεί πληθυσμού και πόρων. Άρα, μιλάμε για ένα διαρθρωτικό ζήτημα. Όμως, ακόμα και με βάση αυτή την εικόνα τα δεδομένα αλλάζουν στην Δυτική Ελλάδα. Σήμερα, οι στόχοι που βάζουμε είναι τρεις. Πρώτον, η ολοκλήρωση των υποδομών, δεύτερον η στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας και τρίτον –και πιο σημαντικό- η με κάθε τρόπο στήριξη της αναθέρμανσης της οικονομίας ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, μόνιμες και με αξιοπρεπείς αποδοχές, σε μια περιοχή όπου η ανεργία εδώ και τριάντα χρόνια ιεραρχείται ψηλά στα τοπικά προβλήματα. Εκεί συγκλίνουν όλες οι προσπάθειες μας. Στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Εκεί στρέφουμε τους πόρους για την τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια, την Έρευνα και την Καινοτομία, την κυκλική οικονομία και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, τον τουρισμό, ώστε να δημιουργηθούν διέξοδοι.

Από την άλλη, είναι γεγονός ότι δώσατε έμφαση στην εξωστρέφεια και στις κοινωνικές δράσεις. Θα αποτελέσει ένα από τα βασικά σας επιχειρήματα για την επανεκλογή σας;

Η έμφαση στις κοινωνικές δράσεις, στην εξωστρέφεια της Περιφέρειας, οι επιλογές μας να στηρίξουμε την αγροτική οικονομία, να εστιάσουμε στην βελτίωση των δρόμων σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας, να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όλα αυτά δείχνουν στην πράξη τον προοδευτικό χαρακτήρα, το προοδευτικό πρόσημο στην διοίκηση της Περιφέρειας. Ωστόσο, στις εκλογές πηγαίνουμε με δυο ισχυρά χαρτιά. Το ένα είναι το έργο μας. Όσα έγιναν. Και έγιναν πολλά. Το δεύτερο χαρτί είναι ο πλήρης, κοστολογημένος και με απόλυτα εξασφαλισμένους πόρους σχεδιασμός μας για το αύριο. Όχι υποσχέσεις και αόριστες εξαγγελίες. Αλλά δρομολογημένα έργα που ανοίγουν παράθυρο στο μέλλον και προοπτική στη νέα γενιά. Αυτήν, άλλωστε, θέλουμε στο προσκήνιο.

Κύριε Κατσιφάρα, ποια πιστεύετε ότι είναι τα προβλήματα και οι ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας που καλείστε να επιλύσετε με την επανεκλογή σας;

Τρείς είναι οι βασικές επιδιώξεις μας. Να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας, να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις δομές και τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας αλλά και τις δομές δημόσιας Υγείας. Ύστερα, η ολοκλήρωση των υποδομών. Το φυσικό αέριο, οι δρόμοι μας, οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, οι παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και θα τονώσουν την οικονομία. Με τελική επιδίωξη την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους, για τις γυναίκες, για τους επιστήμονες, για τους μικρομεσαίους και δουλειές για όλους. Όπως ξέρετε η Περιφέρεια δεν έχει στον στενό πυρήνα των ευθυνών της το ζήτημα της απασχόλησης. Εν τούτοις, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Δεν μείναμε απαθείς. Κάθε πρωτοβουλία, κάθε έργο, κάθε στόχος μας ενσωματώνει πάντα την κρίσιμη παράμετρο των θέσεων εργασίας.

Στην Αιτωλοακαρνανία επικρατεί η άποψη ότι από την Περιφερειακή Αρχή έγινε μια άνιση κατανομή πόρων και έργων διακρίνοντας μια ευαισθησία προς την Αχαΐα; Τι θα απαντούσατε σε αυτό;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Και να επαναλάβω ότι τέτοιες προσεγγίσεις είναι αναχρονιστικές, παλαιοκομματικές και ανακυκλούμενες απ’ όσους αναζητούν ρόλο ή μέσω τεχνητών διαχωρισμών νομίζουν ότι προσφέρουν κάποια υπηρεσία. Είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε πρόκληση. Είμαι ανοικτός να δούμε τα στοιχεία, τις κατανομές, τις παρεμβάσεις. Εύνοια ή αδικία δεν υπάρχει προς καμία περιοχή. Αλίμονο αν λειτουργούσαμε έτσι. Για μένα, για την Περιφέρεια, τα προβλήματα, οι ανάγκες του πολίτη δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν γεωγραφική αναφορά, δεν ιεραρχούνται ανάλογα από το αν προέρχονται απ’ την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα ή την Ηλεία.

Από τις επισκέψεις σας και τις επαφές σας στην Αιτωλοακαρνανία, τι εισπράττετε; Τι σας ζητούν οι πολίτες;

Γνωρίζετε ότι δυο με τρεις φορές την εβδομάδα βρίσκομαι στην Αιτωλοακαρνανία. Δεν αναφέρομαι στην προεκλογική περίοδο, αναφέρομαι στο σύνολο της θητείας. Οι πολίτες κατ’ αρχάς αναγνωρίζουν το έργο της Περιφέρειας, βλέπουν την σκληρή προσπάθεια που κάνουμε ώστε η Δυτική Ελλάδα να μπει ακόμα πιο επιθετικά στον χάρτη της ανάπτυξης. Και ανταμείβουν αυτή την προσπάθεια. Και, μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι στην ανταμοιβή στην κάλπη. Ανταμοιβή είναι και το βαθύ ανθρώπινο ευχαριστώ που άκουσα τις προάλλες από έναν πολίτη στην βόρεια πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας επειδή η Περιφέρεια μερίμνησε ώστε να φτιαχτεί ο δρόμος προς το χωριό του. Είναι καλοδεχούμενο το ευχαριστώ, είναι η καλύτερη ανταμοιβή που μπορείς να έχεις υπό την αίρεση ότι πάντα επισημαίνεις ότι δεν έκανες παρά εκείνο που έπρεπε, το χρέος και το καθήκον σου.

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας αν επανεκλεγείτε Περιφερειάρχης; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Για την Αιτωλοακαρνανία έχουμε ήδη, εδώ και δυόμισι μήνες, παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος μας για την επόμενη μέρα. Έχουμε παρουσιάσει τις άμεσες προτεραιότητες μας που συνοψίζονται σε έντεκα μεγάλους στόχους. Δεν μιλάμε για σχεδιασμούς επί χάρτου ή γενικόλογες και αόριστες εξαγγελίες. Μιλάμε για έργα που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Έργα που έχουμε διεκδικήσει ή έργα για τα οποία η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση τους έως το τελευταίο ευρώ. Έχουμε ήδη σ’ εξέλιξη της Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου-Αιτωλικού, με 33 έργα ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε έτοιμη χρηματοδότηση για την Μαρίνα Ναυπάκτου, για την αναμόρφωση του παλιού Νοσοκομείου στο Αγρίνιο, για το Ξενοκράτειο Μουσείο στο Μεσολόγγι, για νέες σχολικές μονάδες (π.χ. 70 Γυμνάσιο Αγρινίου), για αστικές αναπλάσεις και έργα αναβάθμισης του εθνικού και επαρχιακού δικτύου (π.χ. Αγρίνιο-Καρπενήσι, Αγρίνιο-Θέρμο). Ετοιμάζουμε, επίσης, μελέτη για την ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης της Τριχωνίδας. Προχωράμε σε μεγάλες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης, σε αθλητικά έργα (να σας θυμίσω το γήπεδο του Παναιτωλικού), σ’ ενίσχυση κοινωνικών δομών (Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου κ.α.). Προτεραιότητα –αιχμής είναι, ασφαλώς, η έλευση του φυσικού αερίου στην Αιτωλοακαρνανία, με την κατασκευή των δικτύων διανομής, έργο για το οποίο έχουμε διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Και φυσικά, στις διεκδικήσεις μας είναι, μεταξύ άλλων, η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, η Αμβρακία Οδός, ο κόμβος στο Μενίδι.

Θεωρείτε ότι η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία λήψης αποφάσεων που θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο αναπτυξιακά έργα στη Δυτική Ελλάδα;

Θα σας απαντήσω ότι στην Περιφέρεια, έως σήμερα, η συνεργασία, η συνεννόηση, η σύνθεση και η συναίνεση είναι ήδη μέρος της καθημερινής μας πρακτικής και λειτουργίας. Είναι μέρος της πολιτικής μας φιλοσοφίας και αντίληψης. Και νομίζω ότι αυτό το έχουν διαπιστώσει στο σύνολο τους οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Το έχουμε αποδείξει μέσα από την ομοφωνία των αποφάσεων στα συλλογικά όργανα, μέσα από τις πρωτοβουλίες μας, μέσα από τον εξαντλητικό διάλογο για κάθε επιλογή, μέσα από τον τρόπο που η Περιφέρεια διοικείται. Και μιας και μιλάμε για τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, θα ήθελα να επισημάνω ένα στοιχείο που θεωρώ ότι είναι χρήσιμο αλλά και δηλωτικό της πολιτικής μας φιλοσοφίας. Οι περισσότερες ομόφωνες αποφάσεις που ελήφθησαν σε πολιτικό όργανο της Περιφέρειας αφορούν στην Οικονομική Επιτροπή. Αυτό δείχνει ότι η διαφάνεια, η λογοδοσία, η αδιαπραγμάτευτα κρυστάλλινη διαχείριση των πόρων είναι έννοιες ταυτόσημες με την ευθύνη μας απέναντι στον πολίτη. Συνεπώς, η δημοκρατική αντίληψη στην λειτουργία της Περιφέρειας είναι ήδη ένα κεκτημένο. Οι συμπράξεις που προβλέπει ο ‘Κλεισθένης’, η ανάγκη συνεργασιών και μεγάλων πλειοψηφιών στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας, είναι ήδη μια πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα δεν πρόκειται ν’ ανατραπεί.

Η στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε τριγμούς στον πολιτικό φορέα από όπου προέρχεστε. Τελικά ποια είναι η πολιτική σημασία των περιφερειακών εκλογών; Ψηφίζουμε πρόσωπα ή κόμματα;

Οι περιφερειακές εκλογές είναι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι εθνικές εκλογές. Δεν ψηφίζουμε κόμματα. Επιλέγουμε εκείνους που θεωρούμε ότι είναι καλύτεροι για τον τόπο μας. Εκείνους που με τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις εγγυώνται σιγουριά για το αύριο, συνέπεια στις θέσεις τους, στράτευση σε κοινά οράματα και επιδιώξεις ώστε το αύριο να είναι καλύτερο για εμάς και για τα παιδιά μας. Ως αυτοδιοικητικός, δεν μπορώ να δεχτώ καμία άλλη προσέγγιση. Τώρα, σε ό,τι αφορά στη δική μας παράταξη θα επαναλάβω με την ευκαιρία που μού δίνετε ότι είμαστε ένας συνδυασμός με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητος, ακηδεμόνευτος, με προοδευτικές αρχές, με προοδευτικό πρόσημο, με βαθιά δημοκρατική αντίληψη. Όλοι μας, και πρώτος εγώ, έχουμε την πολιτική μας αναφορά και καταγωγή. Δεν το κρύψαμε ποτέ, δεν θα το κρύψουμε ποτέ. Θα σας πω κάτι που λέω συχνά και στις συναντήσεις μου με τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκρουστήκαμε με όλους όταν έπρεπε, συνεργαστήκαμε με όλους όταν αυτό υπαγορευόταν απ’ το συμφέρον της περιοχής. Το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ -μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού- αναγνώρισαν το έργο μας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ασφαλώς είναι μια επιβράβευση που μας δίνει δύναμη. Και η αναγνώριση αυτή δεν περιορίζεται στο έργο μας. Αφορά γενικότερα την πολιτική μας φιλοσοφία στην Περιφέρεια όπου κεντρικό ρόλο έχουν η αδιαπραγμάτευτη διαφάνεια, η ευθύνη μας προς τον πολίτη, το όραμα και το σχέδιο μας για το αύριο, οι ανοικτές πόρτες προς κάθε πολίτη.

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα στέλνετε σήμερα, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, προς τους Αιτωλοακαρνάνες;

Θα σας πω αυτό που λέω και στις δια ζώσης επαφές. Ο άνθρωπος και οι ανάγκες του είναι η μόνιμη μας έγνοια. Είμαστε εκεί για να δίνουμε λύσεις. Είμαστε εκεί για να διεκδικούμε, να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της κοινωνίας και του τόπου. Καθαρά, έντιμα, χωρίς ιδιοτέλεια, μ’ ευθύνη. Δεν είμαστε εκεί για να δίνουμε κομματικά διαπιστευτήρια. Είμαστε εκεί για να αγωνιζόμαστε για το σήμερα και το αύριο όλων μας. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε ως σύνθημα μας το ‘νοιαζόμαστε’. Όχι στ’ όνομα κάποιας επικοινωνιακής στρατηγικής. Αλλά για να δείξουμε, να υπενθυμίσουμε ποιοι είμαστε.


Δημοσίευμα στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 10 | Μάιος 2019

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!