Loading...

Άρχισε η συγκομιδή εσπεριδοειδών στα Καλύβια (φωτο)


Μοιραστείτε το άρθρο...

Από τα μέσα Νοεμβρίου άρχισε η συγκομιδή των εσπεριδοειδών σε όλο το νομό μας…
 
Στα Καλύβια, τα πρώτα φορτία έχουν ήδη προωθηθεί στην εγχώρια αγορά, ενώ οι τιμές πώλησης δεν παρουσιάζουν θεαματική βελτίωση, μάλλον θα λέγαμε ότι κινούνται στα περσινά επίπεδα.
 
Το πορτοκάλι ποικιλίας Ναβαλίνα αγοράζεται από το χωράφι στα 20-21 λεπτά το κιλό, ενώ για τα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνη, που ακόμη καλά-καλά δεν άρχισε η συγκομιδή τους, οι αγρότες της περιοχής αναμένουν τις προτάσεις των αγοραστών με πιθανότερο σενάριο η μικτή τιμή για τα νωπά μανταρίνια να κυμανθεί κοντά στα 30 λεπτά ανά κιλό.
 
Χαµηλή για την εποχή της είναι η ζήτηση για τα µανταρίνια που ξεκινάνε να µαζεύονται αυτό το διάστηµα, σε σχέση µε άλλες χρονιές, από την εσωτερική αγορά και το εξωτερικό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, αφού ο καλοκαιρινός καιρός που προηγήθηκε δεν ευνόησε την εγχώρια ζήτηση για µανταρίνι.
 
Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσµα την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας µανταρινιών Κληµεντίνων, οι οποίες, γενικότερα, είναι ευαίσθητες.
 
Με βάση εκτιμήσεις η παραγωγή φέτος αναµένεται αρκετά αυξηµένη (30%) στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και σε περιοχές της Πελοποννήσου.
 
Πάντως με τα εως τώρα στοιχεία της αγοράς, συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών, με ικανοποιητικές τιμές και στην παραγωγή, παρά του ότι εφέτος η ποικιλία πορτοκαλιών Ναβαλίνα χαρακτηρίζεται από μη ικανοποιητική σύνθεση μεγεθών (έλλειψη μεγάλων).
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών εσπεριδοειδών για την εβδομάδα 7-13 Νοεμβρίου 2015, είναι οι εξής:
 
Πορτοκάλια 8.296 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 10.370 τόνων.
Μανταρίνια 2.572 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 2.698 τόνων.
Επιμέλεια: www.kalyvia.gr





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!