Loading...

Το Σάββατο 8 Απριλίου ο ιστορικός «Δρόμος Θυσίας» εις μνήμην της Θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων


Μοιραστείτε το άρθρο...

Στα πλαίσια των εορτασμών για την 197η Επέτειο από την Ηρωική«Έξοδο» του Μεσολογγίου, το Σάββατο 8 Απριλίου 2023 θα λάβει χώρα ο  75ος «Δρόμος Θυσίας» στο Μεσολόγγι.

Ο αρχαιότερος αγώνας δρόμου στη χώρα μας με εθιμική διάσταση, είναι αφιερωμένος στη μνήμη των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», Ελλήνων και Φιλελλήνων που έπεσαν στο βωμό της «Ελευθερίας» και διεξάγεται ανελλιπώς από το 1946.

Ακολουθεί τη διαδρομή που ακολούθησαν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι κατά την «Έξοδο» για να φτάσουν στην Ιερά μονή Αγίου Συμεώνος. Μια  ιστορική ανάμνηση που επιβιώνει μέσα από αυτή τη διαδρομή, ήταν το μονοπάτι που βάδισαν οι ελάχιστοι επιζήσαντες Αγωνιστές .

Συμμετέχοντας στη διαδρομή,οι δρομείς τιμούν τους Εξοδίτες που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά κάθε ελεύθερου ανθρώπου.

Οι μικρότεροι δρομείς , αγόρια και κορίτσια Δημοτικών Σχολείων έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε «Δρόμο Θυσίας» συνολικής απόστασης 1000 μέτρων με αφετηρία την Πύλη της Πόλης  και τερματισμό των Κήπο των Ηρώων.

Γενικά στοιχεία συμμετοχής

  • Ημέρα και Ώρα Εκκίνησης:Σάββατο 8 Απριλίου 2023 και Ώρα 11:30 π.μ.
  • Διαδρομή: Αφετηρία είναι η Ιερή Μονή του Αγίου Συμεώνος όπου κατέφυγαν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι μετά την Ηρωική Έξοδο και τερματισμός είναι η είσοδος στον κήπο των Ηρώων της Πόλης μας. Η ολική απόσταση της διαδρομής είναι 800 μέτρα. Για να δείτε το χάρτη της διαδρομής του αγώνα πατήστε ΕΔΩ
  • Δικαίωμα Συμμετοχής: Στον 75οΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι αθλητές που είναι εγγεγραμμένοι στη δύναμη του Σ.Ε.Γ.Α.Σ και έχουν ηλικία ≥ 17 χρόνων (γεννημένοι το 2006 και νωρίτερα). Επίσης, λαμβάνουν μέρος μέλη συνδέσμων Δρομέων Υγείας καθώς και μεμονωμένοι αθλούμενοι. Όλοι οι αθλητές-τριες, αθλούμενοι-ες που θα συμμετέχουν στον αγώνα οφείλουν με δική τους ευθύνη να έχουν περάσει Ιατρικές Εξετάσεις που να βεβαιώνουν ότι είναι ικανοί να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ομοσπονδίας. Ανήλικοι αθλητές-τριες συμμετέχουν με αποκλειστική ευθύνη των γονέων – κηδεμόνων τους.
  • Δηλώσεις Συμμετοχής: Η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν καθότι όλα τα έξοδα της διοργάνωση του αγώνα είναι ευγενική χορηγία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον αγώνα Θυσίας 9700m θα γίνουν μόνο ηλεκτρονικά πατώντας ΕΔΩ.
  • Οικονομικά: Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου επίσης θα καλύψει και τις δαπάνες μετακίνησης, όπως περιγράφεται παρακάτω:
  • Καλύπτονται οδοιπορικά: 50 ευρώ για Αθλητές-τριες με μετακίνηση έως 100 km
  • 100 ευρώ έως 300 km
  • 150 ευρώ,(ανώτατο όριο) άνω των 300 km εφόσον ο αθλητής-τρια συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη τριάδα του τερματισμού

Το πρόγραμμα του 75ου«Δρόμου Θυσίας» αναλυτικά:

 Σάββατο 8 Απριλίου 2023

  • Αναχώρηση για την Ιερά Μονή Αγίου Συμεώνος ώρα 09:45 πμ μπροστά από τον χώρο στάθμευσης του Κήπου των Ηρώων και των γραφείων της Μητρόπολης, με μισθωμένα από το Δήμο λεωφορεία, για όσους δρομείς δεν έχουν μέσο μεταφοράς για τον τόπο εκκίνησης. Η αναχώρηση του πρώτου λεωφορείου θα γίνει στις 09:50 και των άλλων ανά 10 λεπτά.
  • Στο χώρο εκκίνησης θα γίνει παραλαβή αριθμών και πολύ περιορισμένες δηλώσεις συμμετοχής (έως 50) στη Γραμματεία των αγώνων έως 11:15 π.μ
  • Όρκος αθλητών ώρα 11:25 π.μ. στο προαύλιο της Ιερής Μονής.
  • Εκκίνηση 75ου«Δρόμου Θυσίας»ώρα 11:30 π.μ μπροστά από το χώρο της Ιεράς Μονής.

Κυριακή 9 Απριλίου 2023 

  • Απονομή επάθλων ώρα 12:00 περίπου
  • Η απονομή επάθλων θα γίνει στον Κήπο των Ηρώων μπροστά από τον Τύμβο μετά το πέρας της Πομπής της λιτανείας από την ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Έτσι, λοιπόν οι τρεις πρώτοι αθλητές –τριες θα παραμείνουν στο Μεσολόγγι σε ξενοδοχείο που έχει κρατηθεί για την απονομή των βραβείων τους.

Έπαθλα – Βραβεία

1ος Νικητής /τρια

  1. Αναγράφεται το όνομά του/της και η ιδιαίτερη πατρίδα του στην ειδική μαρμάρινη πλάκα στον Κήπο των Ηρώων.
  2. Λαμβάνει ομοίωμα πιστόλας της εποχής.
  1. Δίπλωμα Δρόμου Θυσίας με μετάλλιο.
  2. Όποιος αθλητής είναι νικητής για τρεις(3) φορές στο Δρόμο Θυσίας της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δίδεται το όνομά του σε δρόμο της πόλης.

2ος και 3ος Νικητής/τρια

Λαμβάνουν διπλώματα και μετάλλια.

Σε όλους τους αθλητές που θα τερματίσουν θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα και μετάλλια.

Το Πρόγραμμα 6ου «Δρόμου Θυσίας» για μαθητές-τριες Δημοτικών σχολείων αναλυτικά: 

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

  1. Συγκέντρωση των μαθητών-τριών έξω από τη Πύλη της Πόλης  ώρα 10:45 π.μ.
  2. Εκκίνηση του 5ου Δρόμου Θυσίας για μαθητές Δημοτικών Σχολείων ώρα 11:15π.μ.. από την Πύλη της Πόλης  και Τερματισμός στον Κήπο των Ηρώων
  3. Οι μαθητές-τριες που θα λάβουν μέρος οφείλουν να έχουν περάσει από Ιατρικές εξετάσεις και η ευθύνη συμμετοχής τους βαρύνει αποκλειστικά τους γονείς- κηδεμόνες τους που πρέπει να τους-τις συνοδεύουν μέχρι την αφετηρία και να τους –τις παραλάβουν στον τερματισμό.

Υπεύθυνοι διοργάνωσης ορίζονται οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής: Καραβασίλης Δημήτρης τηλ 6988100381, Φαράντος Σωτήρης τηλ 6972729394, Λιαπίκος Κώστας τηλ.6942468036

Γενικές Διατάξεις

Οι διοργανώσεις, του 75ου Δρόμου Θυσίας και του 6ου Δρόμου Θυσίας Δημοτικών Σχολείων τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, και οργανώνονται από το Πνευματικό Κοινωνικό Αθλητικό Κέντρο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και το 1ο Γυμνάσιο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου (Παλαμαική Σχολή).

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την διοργάνωση, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη, υπάλληλο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου κ. Συροκώστα Αγγελική στο τηλ 2631027268 και τον κ Ασημάκη Γιώτη τηλ. 6977077574.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!