Loading...

Διαζύγιο και παιδιά: Πως πρέπει να χειριστείτε αυτή την κατάσταση


Μοιραστείτε το άρθρο...

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες και σίγουρα αλλάζουν. Μπορεί όταν αποφασίσατε να πείτε το ναι στον γάμο να μην σκεφτήκατε ποτέ ότι θα έρθει η στιγμή που η σχέση με τον/την σύντροφό σας θα φτάσει στο απροχώρητο και θα καταλήξετε να σκέφτεστε από κοινού τον χωρισμό, ωστόσο η ζωή είχε άλλα σχέδια για εσάς. Ό,τι και αν σας πρότεινε ο σύμβουλος γάμου που καταφύγατε δεν σας βοήθησε και πλέον η απόφαση του διαζυγίου έχει παρθεί. Τι γίνεται όμως όταν το διαζύγιο δεν αφορά μόνο τους δυο σας, αλλά υπάρχουν και παιδιά στην μέση; Τότε σίγουρα η κατάσταση είναι δυσκολότερη και απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς. Βρείτε παρακάτω τις δικές μας προτάσεις και κάντε το διαζύγιο όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο για τα παιδιά σας.

Προετοιμάστε το παιδί σας 

Μπορεί να σας φαίνεται ότι προστατεύετε το παιδί σας αφήνοντάς το να ζει στην άγνοια, ωστόσο δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να του πείτε ξαφνικά μια μέρα ότι η καθημερινότητά του πρόκειται να αλλάξει και παρόλο που φυσικά η οικογένειά σας δεν θα πάψει να υφίσταται, δεν θα διαμένετε πλέον όλοι μαζί. Αναλόγως πάντα με την ηλικία του παιδιού, θα σας συμβουλεύαμε να κάνετε ορισμένες κουβέντες πριν του ανακοινώσετε τον χωρισμό και να του εξηγήσετε ότι παρόλο που οι γονείς του αγαπιούνται πολύ δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να είναι μαζί και ότι αυτή η αλλαγή θα είναι για το καλό όλων των μελών της οικογένειάς σας. Ένας ψυχολόγος στην Αθήνα ή στην περιοχή που μένετε θα σας βοηθήσει πολύ να μην πείτε κάτι που θα είναι τραυματικό για το παιδί σας, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να μιλήσετε μαζί του πριν κουβεντιάσετε οι δυο σας. 

Κρατήστε την καθημερινή ρουτίνα του παιδιού σταθερή

Αν το παιδί συνήθιζε να πηγαίνει στις εξωσχολικές δραστηριότητες συνοδευόμενο πάντα από τον ένα γονέα π.χ. πάντα με την μαμά ή πάντα με τον μπαμπά, αν τα Σαββατοκύριακα κάνατε όλοι μαζί κάποια βόλτα στην παιδική χαρά ή αν πάλι συνηθίζατε να κάνετε κάποιο χόμπι οικογενειακώς, τότε θα πρέπει να συνεχίσετε να το κάνετε έστω τον πρώτο καιρό του χωρισμού. Οφείλετε να δώσετε στο παιδί να καταλάβει έμπρακτα ότι το διαζύγιο δεν θα επηρεάσει την ζωή του, ότι και οι δύο γονείς του ήταν, είναι και θα είναι εκεί για αυτό όπως συνήθιζαν και ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Δώστε στο παιδί τον χρόνο του να θρηνήσει

Το παιδί βιώνει τον χωρισμό μαζί σας και δεν πρέπει να το ξεχνάτε. Μην παραξενευτείτε λοιπόν αν η συμπεριφορά του για κάποιο μικρό διάστημα μεταβληθεί, αν το βλέπετε κάπως υποτονικό και έχει την διάθεση να κλειστεί στον εαυτό του. Είναι λογικό! Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του από αυτή την κατάσταση, προτείνετέ του δραστηριότητες που γνωρίζετε ότι του αρέσουν και μιλήστε του. Με την συζήτηση θα του δώσετε την ευκαιρία να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του και θα κατευνάσετε τις ανησυχίες του.
Μοιραστείτε το άρθρο...

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!