Loading...

7 ενδείξεις πως έχετε μια ευτυχισμένη γατούλα!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σαν καλοί γατογονείς, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε σχετικά με το εάν η μαλλιαρή σας φίλη είναι χαρούμενη ή όχι.

Κάθε γάτα είναι διαφορετική και έχει τις δικές της ανάγκες. Έτσι, μπορούν να εκδηλώσουν με διάφορους τρόπους τα θετικά συναισθήματα τους, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις, που παρατηρούνται αρκετά συχνά μεταξύ των γατιών. Τα ακόλουθα σημάδια θα σας δείξουν τα επίπεδα χαράς της δικής σας:

1. Η ομιλία

Οι περισσότερες γάτες δεν είναι μυστικοπαθείς. Αυτό σημαίνει πως θα σας πουν ότι είναι χαρούμενες.

Όσα γατάκια είναι επικοινωνιακά είναι πάντοτε πρόθυμα να σας εκφράσουν τα συναισθήματα τους, πιάνοντας σας την κουβέντα.

Γενικότερα όμως, οι ήχοι με υψηλότερη ένταση σημαίνουν πως είναι χαρούμενα, ενώ όσα είναι πιο σιγανά ενδέχεται να δηλώνουν απογοήτευση και παράπονο.

Από την άλλη, γατούλες που είναι ήσυχες μπορούν να εκφράζουν την ευτυχία τους με σιωπή. Αντίστοιχα, θα αρχίσουν να φωνάζουν δυνατά, εάν είναι δυστυχισμένες.

Όσον αφορά το χαρακτηριστικό πουρπούρισμα που κάνουν, αυτό συχνότερα δείχνει πως είναι ικανοποιημένα. Όχι πάντα όμως. Για αυτό, να ακούτε πάντοτε όσα προσπαθούν να σας πουν.

2. Η γλώσσα του σώματος

Υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις κατά τις οποίες τα μάτια, τα αυτάκια, η γούνα ή η γενικότερη στάση του σώματος δείχνουν την αναστάτωση ή την ευτυχία που αισθάνεται μια γατούλα.

Για παράδειγμα, μια που είναι χαλαρή και χαρούμενη μπορεί να ξεκουράζεται, τοποθετώντας τα πατουσάκια της προς τα μέσα. Παράλληλα, έχει τα αυτάκια της μπροστά και τα ματάκια της μισόκλειστα.

Εάν την κοιτάξετε στα μάτια και τα ανοιγοκλείσει στιγμιαία είναι εξίσου καλό σημάδι. Επίσης, μια ξαφνική διαστολή της κόρης των ματιών της ως απάντηση σε ένα μπολάκι γεμάτο με φαγητό δείχνει ενθουσιασμό. Συνδέεται όμως και με το στρες.

Γενικά, χαρούμενες γάτες κρατούν τα μουστάκια τους ελαφρώς προς τα μπροστά και η γούνα τους είναι απαλή, με έναν ήρεμο κυματισμό στην ουρίτσα τους.

Ειδικότερα για την ουρά, εάν το ζωάκι στέκεται όρθιο, με την άκρη της ουράς της στραμμένη προς το μέρος σας, μάλλον σας χαιρετάει. Για την ακρίβεια, χαίρεται που σας βλέπει!

3. Ενδιαφέρον και αυτοπεποίθηση

Μία ευτυχισμένη γάτα δείχνει τον ενθουσιασμό της για τις δραστηριότητες που αγαπάει. Έτσι, μπορεί να τη βλέπετε να ακουμπάει απαλά με τα πατουσάκια της νέα αντικείμενα μέσα στο σπίτι. Ή μπορεί απλώς να παρακολουθεί ήρεμα, διατηρώντας απόσταση.

Εκτός αυτού, πολλές γάτες αντιδρούν, όταν αισθάνονται απειλή. Εάν όμως η δική σας είναι χαρούμενη, θα αντιδράσει στρέφοντας απλώς την προσοχή της στον πιθανό κίνδυνο.

Τέλος, σε γενικές γραμμές, παρατηρείται πως γατάκια με υψηλή αυτοπεποίθηση απολαμβάνουν μια πιο ποιοτική και χαρούμενη ζωή.

4. Παιχνίδι

Υγιή και ομαλά κοινωνικοποιημένα κατοικίδια παίζουν ασταμάτητα και απολαμβάνουν την ζωή τους περισσότερο. Για αυτό, αν δείτε το γατάκι σας να μην αφήνει το παιχνίδι του σε ησυχία, αφήστε το – απλώς, χαίρεται!

Είτε το παιχνίδι περιλαμβάνει αγώνες κυλίνδρων ή πάλης, είτε την τοποθέτηση των ποδιών της στο πρόσωπο σας δεν έχει σημασία. Όλα υποδηλώνουν ευτυχία και εμπιστοσύνη.

Για να του προσφέρετε ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ονυχοδρόμιο γάτας. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να εκτονώσει την ενέργεια του, ξύνοντας παράλληλα τα νυχάκια του.

Καθώς μεγαλώνει και ωριμάζει ηλικιακά, είναι φυσιολογικό να παίζει λίγο λιγότερο. Αν σταματήσει τελείως όμως, θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν είναι καλά.

5. Ύπνος

Τα οικόσιτα αιλουροειδή τείνουν να κοιμούνται πιο πολλές ώρες, όταν είναι άρρωστα ή πάσχουν από κατάθλιψη. Το που επιλέγουν να κοιμηθούν όμως θα σας πει πολλά.

Εάν υπάρχουν άλλα γατάκια στο σπίτι και δείτε πως το ένα αποζητάει το άλλο για το μεσημεριανό τους υπνάκο, είναι ευτυχισμένα. Εάν προτιμούν να χουζουρεύουν στην αγκαλιά σας ισχύει το ίδιο.

6. Καλλωπισμός

Όσες αισθάνονται καλά με τους εαυτούς τους, έχουν την τάση να περνούν πολλές ώρες απασχολημένες με τον καλλωπισμό τους. Εάν σταματήσουν, μάλλον είναι δυστυχισμένες.

Ένα ακόμη ενδεχόμενο είναι να πάσχουν από κάποια ασθένεια ή τραυματισμό. Για αυτό, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε σχετικά και τον κτηνίατρο σας.

Πάντως, σε περίπτωση που έχουν την όρεξη να περιποιούνται και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αποτελεί καλό σημάδι. Δείχνει πως υπάρχει εμπιστοσύνη και ευχαρίστηση.

7. Φαγητό

Ένα χαρούμενο κατοικίδιο έχει και υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ακόμη και τότε, μπορεί να το δείτε να ζητιανεύει μερικές λιχουδιές ή φαγητό ακόμη και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό!

Το βέβαιο είναι πως όσο έχει τη θέληση να παίζει και να εξερευνά νέες τροφές είναι ευτυχισμένο. Επίσης, εάν δεν έχει παρουσιάσει κάποια δραστική αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Ως υπεύθυνοι και σωστοί γατογονείς, είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε που και που εάν το γατάκι σας είναι χαρούμενο. Εφόσον κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας και του παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα όμως, δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να ανησυχείτε.
Εξάλλου, αν συμβαίνει κάτι, θα σας το πει. Μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα της ανθρώπινης ομιλίας, αλλά σίγουρα έχει το δικό του ξεχωριστό τρόπο να επικοινωνήσει μαζί σας. Για αυτό, δώστε την πρέπουσα σημασία όταν σας μιλάει!

Υπάρχει κάποια συμπεριφορά της γατούλας σας που σας μπερδεύει; Δεν μπορείτε να πείτε με σιγουριά εάν είναι θετική ή όχι; Γράψτε μας ένα σχετικό σχόλιο!
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!