Loading...

Διεξαγωγή του εθίμου των Ιπποδρομίων του Αγίου Γεωργίου 2022


Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Αγίου Γεωργίου, Βασίλης Διαμαντόπουλος και το ΔΣ του συλλόγου σας προσκαλεί στις ετήσιες Ιπποδρομίες που λαμβάνουν χώρα στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου την Δευτέρα 25 Απριλίου 2022 και ώρα 9:30 π.μ.Το έθιμο αυτό συνιστά μέρος παλιάς ελληνικής παράδοσης που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Διαβάστε σχετικά: Το έθιμο με τις ιπποδρομίες στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ευηνοχώρι

Ιστορική Αναδρομή

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανατρέχοντας στις απαρχές των ιπποδρομιών, φτάνει κάνεις στον 4 αιώνα π.Χ., οπού Ιπποδρομίες διεξαγόντουσαν στην Αρχαία Καλυδών.Σύμφωνα με την παράδοση οι Ιπποδρομίες φαίνεται να είναι ένα αδιάκοπο και συνεχές πολιτισμικό -θρησκευτικό δρώμενο που πραγματοποιούνταν ακόμα και στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Όπως μαρτυρεί η προφορική παράδοση, ο Πάσας για να τα έχει καλά με τους Έλληνες, τους επέτρεπε να τελούν τους εκκλησιασμούς τους και τις θρησκευτικές εορτές τους. Το μακραίωνο αυτό έθιμο το σεβάστηκαν οι Τούρκοι κατακτητές και με την πρόφαση ότι οι αγώνες δεν είναι θρησκευτική γιορτή, αλλά κοινή, συμμετείχαν κι αυτοί, με αποτέλεσμα στις ιπποδρομίες να υπάρχουν δύο ομάδες, μια των Χριστιανών και μια των Τούρκων.Πολλές φόρες όμως το αποτέλεσμα ήταν δυσάρεστο για τους Τούρκους, διότι παρότι διέθεταν αραβικά και καλοταϊσμένα άλογα έχαναν από τα μικροκαμωμένα και αδύνατα άλογα των Ελλήνων που ήταν ταλαιπωρημένα από την δούλεψη τους στα χωράφια.

Η λαϊκή παράδοση υποστήριζε ότι το γεγονός αυτό ήταν ένα σημάδι από τον Αϊ Γιώργη, ότι το έθνος μπορούσε να διώξει τον τουρκικό ζυγό και να διεκδικήσει την ελευθερία του.Συμβολικά για τον λαό ο Αϊ Γιώργης ήταν ο προστάτης του υπόδουλου Έλληνα αλλά κι «ο οπλαρχηγός-άγιος» των επαναστατημένων αγωνιστών. Ενώ ο Δράκος έπαιρνε τη μορφή του Τούρκου κατακτητή.

Τα χρόνια που ακολουθήσαν την Απελευθέρωση, το έθιμο άρχισε και πάλι να αναβιώνει.Ανήμερα του Αϊ Γιωργιού μαζεύονταν οι κάτοικοι από όλη την γύρω περιοχή, έκαναν την Θεία Λειτουργία και η κάθε οικογένεια έφερνε και το άλογο της για να το ευλογήσει ο Παπάς προκειμένου να είναι γερό και να ανταπεξέλθει στις βαριές εργασίες στο χωράφι.Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι προσκυνητές με τα άλογα διαγωνιζόντουσαν μπροστά από το ξωκλήσι.Το έπαθλο του νικητή για την κάθε κατηγορία, δεν ήταν και δεν είναι χρήματα, αλλά ένα στεφάνι από λουλούδια που έχει την ευλογία του Αϊ Γιώργη και το οποίο φοράει ο Παπάς στο λαιμό του άλογου.

Η παρουσία και η συμμετοχή σας στον εορτασμό θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως καθώς το έθιμο αποτελεί γεγονός υψίστης σημασίας για τους κατοίκους του χωριού και της γύρω περιοχής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική ιστορία και παράδοση. 

Εκ μέρους του ΔΣ του Ιππικού Ομίλου

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Διαμαντόπουλος
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!