Loading...

Η «Διέξοδος» και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους διοργάνωσαν ενημερωτική εσπερίδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων


Μοιραστείτε το άρθρο...

Μια εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε μάθημα τοπικής ιστορίας στο Μεσολόγγι, όπου πλήθος κόσμου παρακολούθησε ενδιαφέρουσες ομιλίες που συνοδεύονταν από την προβολή σπάνιου οπτικού υλικού.

Κάθε χρόνο η 9η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων και για τον σκοπό αυτό πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς, ποικίλες εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη του έργου των Αρχειακών Συλλογών με την προβολή μοναδικών ή εξαιρετικά σπάνιων τεκμηρίων που φυλάσσουν, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου.

Έτσι λοιπόν το περασμένο Σάββατο τα ΓΑΚ Νομού Αιτωλοακαρνανίας και η «Διέξοδος» πραγματοποίησαν μια ενημερωτική εσπερίδα η οποία ουσιαστικά ήταν ένα μάθημα τοπικής ιστορίας για την εξέλιξη του Λιμανιού του Μεσολογγίου σε χρονικό βάθος δύο αιώνων.

Οι δύο αίθουσες του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου» όπου πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα γέμισαν από ακροατές οι οποίοι με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν για δύο περίπου ώρες τις ομιλίες που συνοδεύονταν από την προβολή σπάνιου οπτικού υλικού.

Εν τω μεταξύ πριν αρχίσουν οι ομιλίες και λόγω της ιδιαιτερότητας της εκδήλωσης ο αναπληρωτής δήμαρχος Σπύρος Καρβέλης εκ μέρους του απουσιάζοντος στο εξωτερικό δημάρχου απηύθυνε χαιρετισμό ενώ η διευθύντρια της κεντρικής υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαριέττα Μινώτου, σηματοδοτώντας με την παρουσίαση της το κύρος της εκδήλωσης την προλόγισε, και μίλησε για την αξία που έχουν τέτοιου είδους δράσεις όταν προέρχονται από συνεργασία Δημόσιων και Ιδιωτικών φορέων.

Στη συνέχεια η υπεύθυνη του Μουσείου της «Διεξόδου» Ειρήνη Καρανικόλα αφού αναφέρθηκε στη πολύχρονη συνεργασία των ΓΑΚ και της «Διεξόδου», ιδιαίτερα δε των Πολιτιστικών της Αρχείων της, παρουσίασε τους ομιλητές του πάνελ Μαρία Μπακαδήμα και Σωτηρία Τσατσά, προϊσταμένη και αρχειονόμο αντίστοιχα των ΓΑΚ Νομού Αιτωλοακαρνανίας καθώς και τον μηχανολόγο μηχανικό Νίκο Κανίνια οι οποίοι με ιστορικές και τεκμηριωμένες γνώσεις ανάπτυξαν το θέμα «ΛΙΜΑΝΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – Από τον Αη Σώστη του 18ου αιώνα στη “Μαρίνα” του 21ου» κάνοντας μια αρχειακή ανασκόπηση όλων των πτυχών της ιστορίας του Λιμανιού της πόλης του Μεσολογγίου.

Εξήγησαν το πότε και το γιατί έπαυσε η λειτουργία του λιμανιού στον Άη Σώστη, το γιατί προκρίθηκε η σημερινή θέση έναντι εκείνης της Τουρλίδας και του Κρυονερίου και ποιά η σχέση του λιμανιού και της σιδηροδρομικής γραμμής του ΣΒΔΕ. Μίλησαν επίσης για το πότε και γιατί διαπλατύνθηκε το λιμάνι, καθώς και για το πότε πρωτοσχεδιάστηκε και πώς εξελίχθηκε η κατασκευή της «Μαρίνας».

Η βραδιά έκλεισε με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της «Διεξόδου» Νίκο Κορδόση στο βήμα ο οποίος με την προβολή πενήντα ασπρόμαυρων φωτογραφιών που προκάλεσαν συναισθηματική φόρτιση παρουσίασε το λιμάνι του Μεσολογγίου της 20ετίας 1950-1970 αναφέρθηκε δε τόσο στις θετικές όσο και τις αρνητικές συνέπειες που προκάλεσε η διαπλάτυνση της λεκάνης του.

 
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!