Loading...

Η μελέτη για το φράγμα Μεσοχώρας μιλά και για εκτροπή του Αχελώου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται αυτή την περίοδο μια ακόμη μελέτη της ΔΕΗ για την λειτουργία του φαραωνικού φράγματος ύψους στον άνω ρου του Αχελώου (Ασπροπόταμος) στη Μεσοχώρα Τρικάλων.

Πρόκειται για μια κατασκευή η οποία σχεδιάστηκε ως έργο κεφαλής για να προχωρήσει η πολυπόθητη εκτροπή των νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των υδατικών της προβλημάτων, χωρίς να υπολογίζονται οι υδροβόρες καλλιέργειες της χημικής γεωργίας, η κατασπατάληση νερού, η απουσία μικρότερων φραγμάτων πάνω από τη θεσσαλική πεδιάδα (τα οποία τώρα συζητώνται), οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα του ποταμού.

Είναι ένα έργο που κρατά σε ομηρία επί 35 χρόνια ένα ολόκληρο χωριό και σήμερα βαπτίζεται «ενεργειακό» αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την πόρτα της εκτροπής την οποία επιθυμούν τα εργολαβικά λόμπι και τα λόμπι της ενέργειας που εκμεταλλεύονται τα νερά του Αχελώου για να ενισχύσουν τη θέσή τους και τα κέρδη του στο λεγόμενο χρηματιστήριο της ενέργειας. Η υποβληθείσα μελέτη στηρίζεται σε στοιχεία ανακριβή, ελλιπή και κατά κανόνα ανεπίκαιρα, σε πολλά σημεία αντιγράφει παλιότερες ΜΠΕ, υποτιμώντας τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον (οικισμός Μεσοχώρας και γειτονικοί, μνημεία, χλωρίδα, πανίδα, ορνιθοπανίδα, ιχθυοπανίδα, δασικά οικοσυστήματα, οικοτόπους, περιοχές NATURA, σημαντικές περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ).

Ενώ η εκτροπή έχει ακυρωθεί τόσες φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω σημείο από τη σελίδα 500 της μελέτης: «Με τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας καμία επίπτωση δεν αναμένεται κατάντη των Κρεμαστών, καθόσον οι εκροές ρυθμίζονται ήδη από την λειτουργία του εκεί φράγματος. Δεδομένου δε ότι η εκτροπή του Αχελώου προς την Θεσσαλία θα γίνει από τον ταμιευτήρα του φράγματος της Συκιάς, ουδεμία εμπλοκή έχει το φράγμα της Μεσοχώρας στις επιπτώσεις του έργου αυτού. Συνεπώς η λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας δεν θα έχει επίπτωση στην Αιτωλοακαρνανία και στις εκβολές του Αχελώου, είτε με παρεμβολή, είτε χωρίς παρεμβολή Εκτροπής του ποταμού Αχελώου προς τη Θεσσαλία».

Η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας γνωρίζει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις από τη λειτουργία τεσσάρων (!) μεγάλων φραγμάτων κατά μήκος του ποταμού. Γνωρίζει την αλλαγή του μικροκλίματος και τις επιπτώσεις στις εκβολές του ποταμού, τα ψάρια, τα πουλιά, τις καλλιέργειες.

Τυχόν λειτουργία του φράγματος στη Μεσοχώρα – όταν μάλιστα ο σχεδιασμός προβλέπει ένα ακόμη φράγμα στην κοιλάδα του Αχελώου στον Μεσόπυργο Άρτας ύψους 90 μέτρων το οποίο προωθεί η ΤΕΡΝΑ- θα σημάνει τη χαριστική βολή στο σπάνιο και ανέγγιχτο οικοσύστημα του άρω ρου, τον ξεριζωμό ανθρώπων, θυσία στον βωμό της «ανάπτυξης» όποιο χρώμα και αν έχει.

Ο Αχελώος, όπως όλα τα ποτάμια, δεν είναι κυβικά νερού – είναι μνήμες, πολιτισμός, είναι οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα που γεννιούνται και δημιουργούν στο πλάι του.

Για τη μελέτη καλείται – από το νόμο – να γνωμοδοτήσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί φορείς.

Καλούμε όλους να λάβουν ξεκάθαρη θέση, μακριά από μικροκομματικούς σχεδιασμούς ή την στοίχιση γύρω από κεντρικές πολιτικές αποφάσεις που υποδεικνύουν τα εργολαβικά-ενεργειακά λόμπι. Η διατήρηση των φραγμάτων σε Μεσοχώρα και Συκιά που αποτελούν έργα κεφαλής της εκτροπής, σημαίνει παντοτινή απειλή της εκτροπής, αφού θα είναι κάτι που θα μπορεί να γίνει με μια οποιουδήποτε πολιτική απόφαση.

Καλούμε τους πολίτες να τοποθετηθούν και να δράσουν άμεσα ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω μετατροπή του θεού-ποταμού σε άθροισμα τεχνητών λιμνών στηρίζοντας και το αίτημα για κατεδάφιση του φράγματος στη Μεσοχώρα, έναν δρόμο που ακολουθούν πλέον τα κινήματα πολιτών στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στηρίζοντας έμπρακτα τον ελεύθερο ρου των ποταμών, τον ελεύθερο ρου της ζωής.

Δίκτυο Μεσοχώρα – Αχελώος SOS







Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!