Loading...

Καταγγελία Πολιτών της Ναυπακτίας για την ΜΠΕ του Όρους Άγιος Κωνσταντίνος


Μοιραστείτε το άρθρο...

Τι κοινό έχουν τα βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας και συγκεκριμένα το Όρος Άγιος Κωνσταντίνος με την πεδιάδα της Αργολίδας;

Μα φυσικά την ίδια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών (γιατί πραγματικά δεν θα μπορούσαν να έχουν κανένα άλλο κοινό στοιχείο)!

Ας δούμε όμως πρώτα λίγα πράγματα για το Όρος Άγιος Κωνσταντίνος.

1. Η κορυφή του φτάνει τα 1464 μέτρα, οπού σχεδόν εδώ και δύο (2) αιώνες βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου.

2. Το Όρος Άγιος Κωνσταντίνος μαζί με το γειτονικό Όρος Μαλαθούνα αποτελούν το Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) «Άγιος Κωνσταντίνος – Μαλαθούνα» (Wildlife refuges, Κ355).

3. Το ΚΑΖ βρίσκεται εντός ορίου εξάπλωσης του προστατευόμενοι όρνιου Gyps fulvus (Έρευνα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, 2019). Το είδος αυτό αποτελεί είδος προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ «για τα Πουλιά»). Επίσης, ανήκει στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN 3.1). Είναι το είδος που αποδεδειγμένα υποφέρει περισσότερο από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι ένας από τους κύριους λόγους θανάτωσης και ακρωτηριασμών των πουλιών αυτών.

4. Η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε.» έχει αιτηθεί για την εγκατάσταση 4 ανεμογεννητριών. Το έργο αυτό θα είναι τεραστίων διαστάσεων, καθώς η συνολική ισχύς του σταθμού ανέρχεται στα 24MW, ονομαστικής ισχύος 6MW η κάθε Α/Γ, με ύψος πυλώνα 100 μέτρα και μήκος πτερυγίων 85 μέτρα!

Γενικά, η κάθε εταιρεία για να μπορέσει να ξεκινήσει οποιοδήποτε έργο πρέπει πρώτα να περάσει από διάφορα στάδια μελετών και αδειοδοτήσεων. Το πιο σημαντικό στάδιο, ωστόσο, για να μπορέσουμε όλοι (Εταιρεία, Δήμος, Φορείς, πολίτες) να συμπεράνουμε αν πρέπει να επιτραπεί η εγκατάσταση των Α/Γ και για να μπορέσουμε να δεχτούμε ή να απορρίψουμε το έργο αυτό, είναι το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, μέσω της αξιολόγησης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που καταθέτουν προς έγκριση οι εταιρείες. Η ΜΠΕ σύμφωνα με τον Ν. 4014/11 είναι υποχρεωτική για κάθε έργο ή δραστηριότητα της υποκατηγορίας Α2 (στην οποία ανήκει και το συγκεκριμένο έργο) και προβλέπεται ως η έγκριση της οποίας θα αποτελεί την προϋπόθεση για τον καθορισμό των όρων και περιορισμών του έργου.

Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η υποκείμενη κατακρεούργηση της κορυφής του ΚΑΖ «Άγιος Κωνσταντίνος – Μαλαθούνα» της Ορεινής Ναυπακτίας η ΜΠΕ θα έπρεπε να έχει ακέραιο χαρακτήρα και να αναφέρεται με την δέουσα προσοχή στο οικοσύστημα και τους ανθρώπους. Όμως, σε αντίθεση με τα αυτονόητα, η Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι μια πιστή αντιγραφή παλαιότερης ΜΠΕ που έχει γίνει στην… Αργολίδα!
Θεωρούμε την συγκεκριμένη ΜΠΕ μια «προχειροδουλειά» που όχι μόνο αποδεικνύει πως η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε.» με μεγάλο θράσος και αντι-επαγγελματισμό θέλει να χειριστεί ένα τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα αλλά μας επιβεβαιώνει όλα όσα πιστεύαμε για την «Πράσινη Ανάπτυξη» που λαμβάνει χώρα στον τόπο μας από ιδιωτικές εταιρείες.

Η συγκεκριμένη ΜΠΕ, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη και αποδεκτή, βασιζόμενη σε στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την Αργολίδα και αφορούν τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν: στο Έδαφος, τον Αέρα, τα Νερά, την Χλωρίδα, την Πανίδα, τον Θόρυβο, τις Χρήσεις Γης, τους Φυσικούς Πόρους, τον Κίνδυνο Ανώμαλων Καταστάσεων, τον Πληθυσμό, τις Κατοικίες, τις Μεταφορές/ Κυκλοφορία, την Ενέργεια, την Κοινή Ωφέλεια, την Ανθρώπινη Υγεία, την Αισθητική, την Αναψυχή και την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Καταγγέλλουμε την ΜΠΕ που κατατέθηκε ως άμεσα επικίνδυνη τόσο για το οικοσύστημα και την οικολογία του ΚΑΖ «Άγιος Κωνσταντίνος – Μαλαθούνας» όσο και για την ίδια την ζωή, την υγεία και την ιδιοκτησία των κατοίκων των γύρω χωριών και οικισμών.

Ζητάμε την άμεση απόρριψη της εν λόγω ΜΠΕ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Ναυπακτίας, το Δασαρχείο Ναυπάκτου, τους λοιπούς αρμόδιους Φορείς της περιοχής και τους Πολίτες, όπως και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία λαμβάνει την τελική απόφαση για την αδειοδότηση του έργου.

Κάτοικοι του Δήμου Ναυπακτίας

!!!!!!!!!!!!!ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ!!!!!!!!!!!!!

!!Την ΜΠΕ και το έντυπο γνωμοδότησης Δ11 μπορείτε να τα βρείτε στο https://eprm.ypen.gr/src/App/user/login ύστερα από την εγγραφή σας στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υ.Π.ΕΝ. με τους κωδικούς TAXIS σας!!





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!