Loading...

«Σκορπάει» η παράταξη «Δήμος για τα Παιδιά μας»


Μοιραστείτε το άρθρο...

Η αλλαγή επικεφαλής πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις με δυο σημαντικές ανεξαρτητοποιήσεις – Με 10 Δημοτικούς Συμβούλους απέμεινε η άλλοτε διοικούσα παράταξη που πλέον απειλείται με διάλυση δυο χρόνια μετά την βαριά εκλογική ήττα.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο στρατόπεδο της μείζονος αντιπολίτευσης μετά τις διαδικασίες για την εκλογή νέου επικεφαλής στην παράταξη. Η εκλογή του Αγαθάγγελου Κότσαλου στο τιμόνι του συνδυασμού «Δήμος για τα Παιδιά μας» πυροδότησε τις ανεξαρτητοποιήσεις του Κώστα Δαουτίδη και Δημήτρη Μπαλαμπάνη οι οποίοι άφησαν αιχμές για τις διαδικασίες. 

Τα παρασκήνια της νέας εκλογής θέλουν τον εξ Αθηνών «ενορχηστρωτή» και πρώην Δήμαρχο Νίκο Καραπάνο να προσπαθεί να εκτοπίσει και να πετάξει «σαν την τρίχα από το ζυμάρι» τον φιλόδοξο Κώστα Δουτίδη σε μια κίνηση ισχύος αλλά και επανάκτησης του ελέγχου στο εσωτερικό της παράταξης. Μια ενέργεια που έχει προκαλέσει δυσφορία και σε άλλα στελέχη της παράταξης τα οποία προσωρινά ακολούθησαν τη «γραμμή», αλλά πλέον δεν πείθονται από τις τακτικές και δεν πιστεύουν στις δυνατότητες του συνδυασμού.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή για την πορεία της παράταξης «Δήμος για τα Παιδιά μας» που πλέον χωρίζεται σε δυο στρατόπεδα μετά τις δυο σημαντικές αποχωρήσεις, απομένει με 10 Δημοτικούς Συμβούλους στη σύνθεσή της και απειλείται με τη διάλυσή της δυο χρόνια μετά την βαριά εκλογική ήττα.

Η πρώτη δήλωση του νέου επικεφαλής

Μετά την εκλογή του ο νέος επικεφαλής της Παράταξης μας κος Αγαθάγγελος Κότσαλος έκανε την ακόλουθη δήλωση :

“Ως νέος επικεφαλής της παράταξης “Δήμος για τα Παιδιά μας” θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, καθώς  και όλα τα  μέλη του συνδυασμού και τους δημότες που επικοινώνησαν μαζί μου για να εκδηλώσουν τη στήριξή τους στο πρόσωπό μου. 

Παραμένω προσηλωμένος στην κεντρική ιδέα του συνδυασμού, στο να παλέψουμε δηλαδή για ένα ισχυρότερο και καλύτερο αναπτυξιακά αλλά και γενικά δήμο που θα δώσει ευκαιρίες στα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο τους, να ανδρωθούν επαγγελματικά και να φτιάξουν τις δικές τους οικογένειες εδώ στον ευλογημένο τούτο τόπο. Όποιες παρεκκλίσεις και από όποιους υπήρξαν στο παρελθόν από αυτή την κεντρική ιδέα δεν με εκφράζουν και δεν έχουν θέση στην προσπάθεια που θα κάνουμε  ως μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου, θέση στην οποία μας έταξε ο λαός του Δήμου μας και θεώρησα αδιανόητο να την απεμπολήσουμε, διαλύοντας την παράταξη . Αυτή τη θέση θα τιμήσουμε αναδεικνύοντας θέματα και θέτοντας πάντα προτάσεις  με γνώμονα το καλό του δήμου μας. 

Κλείνοντας να αναφέρω  ότι σε όσους τοποθετήθηκαν για το αν θα είμαι επικεφαλής στις ερχόμενες εκλογές έχω να τους συστήσω να μην βιάζονται και να μην οδηγούνται σε συμπεράσματα <<κατά το δοκούν>>. Όλα στον καιρό τους κύριοι.

Επίσης να πω για όσους συναδέλφους ανεξαρτητοποιούνται ότι αν το κάνουν για τον προηγούμενο επικεφαλής της παράταξής μας, μάλλον άργησαν. Αν το κάνουν για το νέο επικεφαλής μάλλον βιάστηκαν. Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη παράταξή μας είναι και παραμένει ανοικτή σε όλους όσους σέβονται τις ιδέες και τις αξίες μας, σε όλους όσους επιδιώκουν να συνθέσουν για το καλό του τόπου και όχι να αποσυνθέσουν για το δικό τους συμφέρον.  

Καλή αρχή στο νέο μας ξεκίνημα σε όλα τα μέλη του συνδυασμού μας. Καλή αρχή στη νέα, ανοικτή και ειλικρινή σχέση μας με την κοινωνία”.

Οι λόγοι της ανεξαρτητοποίησης του Κώστα Δαουτίδη

Με την ακόλουθη δήλωση ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου Κώστας Δαουτίδης εξηγεί τους λόγους που θα ανεξαρτητοποιηθεί από τον συνδυασμό Δήμος για τα Παιδιά μας:

Φίλες και φίλοι,

Είναι χρέος μου πριν υποβάλλω την ανεξαρτητοποίησή μου από τη Δημοτική Παράταξη και νυν Αντιπολίτευση της Ι.Π. Μεσολογγίου «Δήμος για τα παιδιά μας» να σας ενημερώσω για τις αιτίες που με οδήγησαν και με ανάγκασαν στη λήψη αυτής της απόφασης.

Οι λόγοι της προαναφερθείσας απόφασής μου σχετίζονται με τις διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου της εν λόγω παράταξης. Ειδικότερα, έπειτα από την ολοκλήρωση της μεταβατικής προεδρίας του κ. Μιχάλη Μπιλάλη κατόπιν παραιτήσεως του πρώην δημάρχου ως επικεφαλής της δημοτικής ομάδας, ο συνδυασμός θα προχωρούσε σε νέα εκλογή προέδρου, όχι πλέον προσωρινού, αλλά <<μόνιμου>> χαρακτήρα με την προοπτική της διεκδίκησης της δημοτικής αρχής, στις προσεχείς εκλογές.

Το γεγονός αυτό, όπως είναι εύλογο, απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή όλων των μελών της παράταξης και επομένως μια εκλογική διαδικασία «ανοιχτή» και καθόλα δημοκρατική, πράγμα που αρχικώς έγινε αποδεκτό και είχε, επισήμως, συμφωνηθεί. Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα και τη σπουδαιότητα της απόφασης, η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μόνο δώδεκα μελών του συνδυασμού, αγνοώντας τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης ( μέλη Τοπικών Συμβουλίων, Εκλεγμένων και μη Εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων) που με τον προσωπικό τους αγώνα και την συνεισφορά τους, την Α΄ Κυριακή των Εκλογών του 2019, συνέβαλαν στην συγκέντρωση του αξιόλογου ποσοστού του 43,48% για τον συνδυασμό, «Δήμος για τα παιδιά μας». Επιπλέον, να σημειωθεί ότι στη διαδικασία αυτή της ολιγομελούς εκλογικής ομάδας προτάθηκε ως υποψήφιος, ο κ. Άγγελος Κότσαλος, για τον οποίο, εντούτοις, δεν έχει λήξει ακόμη η δικαστική περιπέτειά του.

Για τους παραπάνω, λοιπόν, λόγους αισθάνομαι το προσωπικό και ηθικό χρέος να διαχωρίσω τη θέση μου και πλέον ως ανεξάρτητο μέλος να συνεχίσω τον αγώνα μου στον Δήμο και στα κοινά, για τα οποία γνωρίζω ότι μόνο με την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών σε αυτά, και σε κάθε περίπτωση, μπορούν οι δημότες μας να ελπίσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η δήλωση της ανεξαρτητοποίησης του Δημήτρη Μπαλαμπάνη

Για την ανεξαρτητοποίησή από τον συνδυασμό “Δήμος για τα παιδιά μας” ο Δημήτρης Μπαλαμπανης σε γραπτή του δήλωση σημειώνει:

Χρέος κάθε ανθρώπου που υπηρετεί από δημόσια θέση την προαίρεση των πολιτών που τον τίμησαν με την ψήφο τους είναι να λογοδοτεί πρώτα σε εκείνους για τις συνθήκες που τον οδήγησαν στην λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Είναι αλήθεια, λοιπόν, πως η απόφαση ανεξαρτητοποίησής μου από το συνδυασμό που κατά την προηγούμενη θητεία του με ανέδειξε -έστω για λίγο, έστω και υπό έκτακτες συνθήκες- στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπήρξε εύκολη· κυρίως υπό την πίεση της σκέψης πως μπορεί να υπήρξε ίσως και ένας από τους 651 ψηφοφόρους που η ψήφος του ήρθε πρωτίστως στον συνδυασμό και δευτερευόντως στο πρόσωπό μου.

Αυτό καθυστερούσε την ανακοίνωση της απόφασής μου που δε στηρίχθηκε σε τίποτε περισσότερο από την παρατήρηση, την οποία και ο τελευταίος συνδημότης μας έκανε με κατάπληξη και απογοήτευση, εδώ και καιρό· την παντελή και εκκωφαντική απουσία αντιπολίτευσης που, όταν μιλούσε χαμηλόφωνα, άπνοα και καθ´υποβολήν, δεν κατάφερνε να πείσει για την ειλικρινή της διάθεση να βοηθήσει στην πρόοδο του Δήμου.

Οι λόγοι πολλοί και ευδιάκριτοι. Μόνιμα σε λόγο απολογητικό, σκορπισμένο σε άλλες από πριν δοσμένες και συμφωνημένες θέσεις, έδειχνε αποκομμένη από τα ζητήματα που απασχολούν τον καθένα μας.

Η αφαιρετική και ισοπεδωτική κατηγορία για ατολμία και έλλειψη ικανότητας απέναντι στην υφιστάμενη δημοτική αρχή δεν αρκεί για να κάνεις αντιπολίτευση.

Έλειπε η αντιπρόταση και κάθε φιλότιμη προσπάθεια του υπηρεσιακού επικεφαλής κου Μπιλάλη, δυστυχώς, υποβαθμιζόταν από την υποψία πως είναι καθοδηγούμενη, όπως και η προθυμία του προσφάτως αναδειγμένου στο τιμόνι του συνδυασμού κου Κότσαλου, η οποία μάλλον άργησε και δεν αποφεύγει τις επιφυλάξεις που η αργοπορία αυτή εγείρει.

Η πολιτική ζωή της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν αντέχει άλλο το διχαστικό κλίμα που επικράτησε προεκλογικά και από τις δύο πλευρές, όπως δεν αντέχει και την καχυποψία πάσης φύσεως διαπλοκής και ιδιοτέλειας.

Θέλω, ακόμη κι αν είναι η τελευταία μου θητεία, να παραμείνω αυτός που πολιτεύτηκα έως τώρα. Ένας απλός δημοτικός σύμβουλος με μόνο προσόν την καθαρή πρόθεση να βοηθήσει τον τόπο του, μακριά από συμμαχίες και συνεννοήσεις που μόνο σκοπό έχουν την ισόβια ανάδειξη σε θέσεις εξουσίας.

Από τη θέση του ανεξάρτητου, πλέον δημοτικού συμβούλου, δεσμεύομαι να το κάνω στο διάστημα που θα ακολουθήσει παραμένοντας στο πλάι του καθενός ξεχωριστά.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!