Loading...

Τοπικό Δημοψήφισμα για την Π.Ο.Α.Υ.


Μοιραστείτε το άρθρο...

Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2020 ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις ενάντια στη θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νιας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου με την υπ αριθ 87/2020/17-8-2020 αποφασίζει:

1) Θεωρεί την παραλιακή ζώνη Αστακός- Μύτικας- Μαραθάκι- Κάλαμος σαν περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και ο σχεδιασμός του Δήμου Ξηρομέρου προβλέπει μόνο τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή αυτή.

2) Αντιτίθεται ,για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω ,στην ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή αυτή καθώς και σε κάθε επέκταση των υφισταμένων μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών και στην ίδρυση νέων μονάδων.

3) Οι υπάρχουσες μονάδες να μεταφερθούν σε τοποθεσίες που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον.

4) Να θωρακιστεί ο Δήμος και η περιοχή με την εκπόνηση Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου (Τ.Χ.Σ.) ,που θα καλύπτει όλο τον Δήμο Ξηρομέρου

Η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου με την υπ αριθμ. 1/202019-9-2020 αποφασίζει τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα που συντάσσεται πλήρως με την υπ αριθ 87/2020/17-8-2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου .
Από τις 21 /10/2020 με δημόσια παρέμβαση μας «Εν αρχή ην ο λόγος…»https://m.facebook.com/…/vel…/permalink/703578286944231/ ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε ένα τοπικό δημοψήφισμα «Επειδή …δεν πιστεύουμε σε σωτήρες και σε προστάτες θεωρούμε ότι τον πρώτο λόγο για να διατρανώσουν μαζικά τη θέληση τους τον έχουν οι δημότες του Ξηρομέρου, μέσα από ένα ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ»

Ας δούμε όμως τι πραγματικά ακολούθησε :

Οκτώβριος 2020:
– κατατέθηκε πρόταση στην επιτροπή αγώνα από μέλος της για παραχώρηση στις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας 700 στρεμμάτων εντός της παράκτιας ζώνης της ΔΕ Αστακού
– υπήρξαν πολλάκις άτυπες συναντήσεις (μη θεσμικές) στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης με κορυφαία στελέχη των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειες

Νοέμβριος 2020 :
Με επιστολή του, μέλος της Επιτροπής Αγώνα τάσσεται Υπέρ της θεσμοθέτησης Π.Ο.Α.Υ.

Δεκεμβριος 2020 :
Δυο δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από τη συμπολίτευση με επιστολή τους αναφέρονται σε αδιαλλαξία και ευθύνες που θα βαρύνουν εκ του αποτελέσματος τη Δημοτική Αρχή και ζητούν από το Δήμαρχο Ξηρομέρου να επανεξετάσει τη θέση της Δημοτικής Αρχής και της Επιτροπής Αγώνα για την Π.Ο.Α.Υ . Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

Ιανουάριος 2021 :
τίθεται θέμα προς Απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξηρομέρου για την αποδοχή παραχώρησης ενός απορριμματοφόρου δωρεά των εταιρειών Ιχθυοκαλλιέργειας.
Η παραχώρηση του απορριμματοφόρου από τις εταιρείες Ιχθυοκαλλιέργειας έγινε μετά από …αίτημα Αντιδημάρχου !!

Φεβρουάριος 2021:
-Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ της αποδοχής της δωρεάς του απορριμματοφόρου και εκφράζει τις επιφυλάξεις του έναντι της Αναφοράς της δημοτικής Αρχής για έλεγχο τυχόν παραβάσεων στις υφισταμένες εγκαταστάσεις των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας
-Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος :Π.Ο.Α.Υ, προτείνει ως λύση, τη σύγκληση όλων των αρμοδίων φορέων με τους εκπροσώπους των ιχθυοκαλλιεργειών.

Σήμερα : Αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι συμπολίτευσης με δημόσιες τοποθετήσεις τους ,αλλά και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων από τη μείζον και ελάσσων αντιπολίτευση τάσσονται υπέρ της περαιτέρω συνεννόησης και καλής συνεργασίας με τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών (Πλην Λαϊκής Συσπείρωσης)
Έτσι αισίως η νέα θέση της Επιτροπής Αγώνα μετατοπίστηκε πλέον σε :
«Κανένα επί πλέον κλουβί ,πέρα από τα υπάρχοντα στη παραλιακή ζώνη του Ξηρομέρου»

Ήρθε η ώρα η κοινωνία του Ξηρομέρου να ορθώσει σύσσωμη το δικό της ανάστημα κόντρα αφενός στις επιδιώξεις περιθωριακών τύπων ,καιροσκόπων και γραφικών επαναστατών που ανεμίζουν παντιέρες απόλυτης άρνησης, αφετέρου στους γνωστούς πάσης φύσεως πεμπτοφαλαγγίτες και μαριονέτες των Εταιριών Ιχθυοκαλλιέργειας .

Οφείλουμε να είμαστε πραγματιστές και να μην εθελοτυφλούμε απέναντι στη πραγματικότητα της ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗΣ της κοινωνίας και των εταιριών ιχθυοκαλλιεργειών.

Πρέπει να δώσουμε όμως και ένα ξεκάθαρο μήνυμα χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης κυρίως προς την Εταιρεία αλλά και στους πάσης φύσεως και εν ισχύει προφανείς αλλά και κεκαλυμμένους και συγκεκαλυμμένους ορατούς και αόρατους συμμάχους της.

Ξεκάθαρο όμως είναι MONO ένα μήνυμα που αποτυπώνεται και αποτελεί τυπικά και ουσιαστικά παλλαϊκή θέληση και κτήμα των δημοτών.

Τούτο όμως επιτυγχάνεται μόνο μέσα από ένα ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ,που θα αποτελεί ισχυρή και μόνη δέσμευση κάθε δημοτικής αρχής σήμερα και αύριο, ειδάλλως κάθε άλλη διατυπωθείσα πρόταση μπορεί να αποτελεί εν δυνάμει πεδίο διαπραγμάτευσης ακόμη και πιθανής συναλλαγής

Κι αν σήμερα φτάσαμε η έσχατη πρόταση να είναι :
«Κανένα επί πλέον κλουβί ,πέρα από τα υπάρχοντα στη παραλιακή ζώνη του Ξηρομέρου» ας αναλάβει επιτέλους έστω και τώρα η Δημοτική Αρχή την ευθύνη να τη φέρει ως έγκριση μέσω τοπικού δημοψηφίσματος στους Δημότες.

Εν τέλει η εν λόγο πρόταση διασφαλίζει απολύτως τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας των συμπατριωτών μας αφού δεν μειώνει κατ ελάχιστο το μέγεθος της Εταιρείας, δεν επηρεάζει την υπάρχουσα λειτουργία της αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει και την ανάπτυξη της πέραν της παραλιακής ζώνης καθώς υπάρχει αρκετός θαλάσσιος χώρος να αναπτυχθεί με σύμφωνη γνώμη ,αγαστή συνεργασία και τη συνδρομή όλων .

Η κοινή βούληση υφίσταται και αποκτά δυναμική όμως όχι με υποσχέσεις και προφορικές δεσμεύσεις αλλά μόνο με μια νέα χάραξη που θα αποτυπώνεται γραπτά και θα διασφαλίζει έμπρακτα τη ομόθυμη θέληση για ένα κοινό μέλλον.

Ειδάλλως πολύ φοβούμαι ότι οι ευθύνες που θα βαρύνουν την Δημοτική Αρχή έναντι κυρίως των νέων γενεών του τόπου μας , θα είναι δυσανάλογα απείρως μεγαλύτερες των προγενέστερων της που μας οδήγησαν ως εδώ .
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!