Loading...

Χιλιάδες κόσμου «έδωσαν το παρών» στην επετειακή εκδήλωση για την Έξοδο του Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Με μεγάλη συμμετοχή από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, αλλά και από την ελληνική ομογένεια του εξωτερικού, πραγματοποιήθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα τηλε-συζήτηση για το Μεσολόγγι και τον αντίκτυπο των ιστορικών γεγονότων στον κόσμο!

Η εκδήλωση με θέμα «Ο αντίκτυπος της Εξόδου του Μεσολογγίου στον κόσμο» που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της ιστορικής ημέρας, το Σάββατο 10 Απριλίου 2021, άρχισε με το ζωντανό μουσικό καλωσόρισμα από τον Καθηγητή Παραδοσιακής Μουσικής κ. Παναγιώτη Παππά, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί επισήμων, φορέων και εκπροσώπων πολιτιστικών σωματείων και στη συνέχεια οι συντονιστές της συζήτησης η Πρόεδρος της ΑΜΚΕ«ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ» κα. Παρθενία Χαρίτου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας  κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος και ο δημοσιογράφος κ. Θανάσης Μπίκας έδωσαν τη σκυτάλη στα κεντρικά πρόσωπα της εκδήλωσης, στους εκλεκτούς εισηγητές που καθήλωσαν το κοινό με τις ομιλίες τους.

Την αρχή έκανε ο Πρόεδρος της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας- Αρχαιολόγος κ. Γεώργιος Σταμάτης με μια διαχρονική παρουσία των μνημείων και του τόπου μας πριν και μετά την Επανάσταση. Ακολούθησε ο Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Ιταλίας Μάκης Ατσάρος ο οποίος ζωντανά από το Μιλάνο της Ιταλίας ανέπτυξεto το θέμα της συμβολής του φιλελληνισμού και ιδίως των Ιταλών στον απελευθερωτικό αγώνα. Έπειτα, τον λόγο πήρε η Φιλόλογος και Γενική Γραμματέας Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κα. Έλενα Σπίνουλα-Ζαβιτσανάκη η οποία καθήλωσε το κοινό με μια συγκλονιστική παρουσίαση στην Έξοδο του Μεσολογγίου τη σημασία και τον αντίκτυπό της στον κόσμο.

Εν συνεχεία, ο Θεολόγος και Προϊστάμενος Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Μεσολογγίου ο Πρωτοπρεσβύτερος  Ανδρέας Καππές  μίλησε για την προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας και για τη θυσία του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών. Με τη σειρά του ο Διδάκτωρ Ιστορίας-Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου κ. Ηλίας (Λίνος) Υφαντής παρουσίασε το ημερολόγιο της πολιορκίας του Μεσολογγίου από τον Μάγερ και τον επίλογο της βραδιάς με ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές και επίκαιρα κοινωνικά μηνύματα έδωσε ο συγγραφέας ιστορικών βιβλίων κ. Φώτης Νεκτάριος Σαγώνας που ανέπτυξε το θέμα του αγώνα στη Λιμνοθάλασσα, πριν απ’ τη θυσία.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα iAitoloakarnania.gr , όπου περισσότεροι από 6.000 θεατές από όλο τον κόσμο (Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ισλανδία, Ιταλία, Κύπρο), αλλά και από όλα τα μέρη της Ελλάδας (Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Σούλι, Άρτα, Πάτρα, Αθήνα, Κοζάνη, Λάρισα, Καλαμάτα κ.ά.) παρακολούθησαν με προσήλωση τους ομιλητές.

Την εξαιρετική εκδήλωση χαιρέτισαν ο π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας κα. Αμαλία Βούλγαρη, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κα. Δέσποινα Θωμαΐδου, η Αντιδήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κα. Γερασιμούλα Γούργαρη, ο Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιώργος Σωτηρακόπουλος, το μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Δήμου Αμφιλοχίας κ. Νίκος Χούτας, η Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου κα. Όλγα Δασκαλή, ο Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου κ. Νικόλαος Σταμάτης, ο Πρόεδρος Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Πολιτισμού Οινιαδών «Ελένη Γαντζούδη» κ. Κώστας Κατσαρός, ο Αντιπρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Πασιόπουλος, εκ μέρους του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη Συμιός» κ. Δημήτρης Καραβασίλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Ορεινής Τριχωνίδας» κ. Βασίλης Λοΐζος σε ζωντανή σύνδεση από τη Δερβέκιστα Θέρμου, ο Πρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνοσπονδίας Ελλάδος κ. Μάκης Χήτος– Κιάμος, ο  Πρόεδρος Ομίλου Ολοκαυτώματος Κομμένου Άρτας κ. Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο Πρόεδρος Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας κ. Χρήστος Καπερώνης, ενώ εκ μέρους των διοργανωτών χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου «Acheloos GrowUp» κ. Γιάννης Τζακώστας, ο Ταμίας της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου  και το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας «ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ» κ. Νίκος Χούτας. 

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο ακόλουθο βίντεο:

 





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!