Loading...

Ξεσηκωμός για τις ανεμογεννήτριες στη Βαράσοβα


Μοιραστείτε το άρθρο...

Έντονες αντιδράσεις σε Ναύπακτο, Χάλκεια και Μεσολόγγι για το ορατό πλέον ενδεχόμενο να εγκατασταθούν στη Βαράσοβα, το λεγόμενο «Άγιο Όρος» της Αιτωλοακαρνανίας, ένας τόπος ιστορικός ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Προς υλοποίηση βαδίζει ένα νέο αιολικό πάρκο, μέγιστης εγκατεστημένης ισχύος 31 MW στη θέση Βαράσοβα, της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας, του Δήμου Ναυπακτίας, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το νέο έργο ΑΠΕ έλαβε βεβαίωση παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Μια απόφαση που έχει φέρει μεγάλες αντιδράσεις στις κοινωνίες τόσο του Δήμου Ναυπακτίας, όσο και του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου όπου ήδη εκδηλώνονται συσκέψεις για την ματαίωση του σχεδίου, καθώς οι βουνοκορφές της ευρύτερης περιοχής, είναι γεμάτες από ανεμογεννήτριες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η είδηση αυτή είχε ξανακυκλοφορήσει στο παρελθόν με συλλόγους, φορείς, αλλά και δημοτικές παρατάξεις να ξεκαθαρίζουν δημόσια την εναντίσωσή τους στην “καταπάτηση” της Βαράσοβας. Συγκεκριμένα, κατά το παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί συναντήσεις στο Γαλατά Ναυπακτίας αλλά και σε άλλα χωριά του Δήμου Ναυπακτίας αναφορικά με μια τέτοια προοπτική.

Αυτά που επισημάνθηκαν στις συναντήσεις των πολιτών ήταν, ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός ορίων του «Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων» ως «Ζώνη προστασίας της φύσης Π.Φ.2Θ». Το καθεστώς προστασίας του πάρκου προσδιορίζεται από τη KYA όπου σύμφωνα με το Άρθρο 3 «Χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα, όροι και περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης»δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Το όρος Βαράσοβα, βρίσκεται Εντός του Δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα εντός ζώνης ΖΕΠ «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» (Special Protection Areas – SPA) για την Ορνιθοπανίδα, όπως ορίζονται στην Οδηγία 79/409/EK «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών» με κωδικό GR23100015- SPA, αλλά και εντός ζώνης ΤΚΣ «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας)» (Sites of Community Importance – SCI) όπως ορίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι ο ορεινός όγκος της Βαράσοβας, έχει κηρυχθεί ως τόπος ιστορικός και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Γιώργος Βαρεμένος: Stop στις ανεμογεννήτριες στην Βαράσοβα

Θέση για το θέμα πήρε με επίσημη ανακοίνωση ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Βαρεμένος. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Το θέμα της αποτροπής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της ΡΑΕ, πρέπει να καταστεί κατεπείγον και παναιτωλοακαρνανικό, χωρίς κανένας, ούτε η κεφαλή της Εκκλησίας, να μην μείνει απ’ έξω. Δεν μπορεί να αγνοηθεί το συμφέρον ενός ολόκληρου τόπου, που προορίζει τον βράχο για ένα μοναδικό αναρριχητικό πεδίο απολύτως προσβάσιμο και ένα θρησκευτικό τοπόσημο, σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος.

Είναι έγκλημα να στερηθεί η Αιτωλοακαρνανία και, γιατί όχι, και η χώρα έναν τέτοιον προορισμό για φίλους των extreme sports, αλλά και ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν τα μονοπάτια μιλώντας με το ιστορικό παρελθόν και νοιώθοντας την αύρα ενός θρησκευτικού προορισμού. Η μονοκαλλιέργεια της ενεργειακής εκμετάλλευσης έχει τα όριά της και η Βαράσοβα βρίσκεται καταφανώς έξω από αυτά. Όπως καταφανής είναι και η ανάγκη παναιτωλοακαρνανικής δράσης, ενάντια στο συγκεκριμένο αντιαναπτυξιακό σχέδιο.

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!