Loading...

Το ποτοπωλείο Τρικενέ στο Μεσολόγγι είναι ένα ταξίδι στο χρόνο


Μοιραστείτε το άρθρο...

Αντέχει απαράλλαχτο από το 1901 φτιάχνοντας ούζο, λικέρ μαστίχα, μπανάνα, μέντα και κονιάκ.

Η ιστορία του ούζου Τρικενέ ξεκινάει στα τέλη του 1700, όταν η οικογένεια Τρικενέ μετακομίζει στο Μεσολόγγι, από την Κεφαλονιά. Μοναδική της προίκα μία συνταγή για ούζο.

Ιδρυτές της ποτοποιίας ήταν τα αδέρφια Πάνος και Τάσος Τρικενές. Το πρώτο καζάνι λειτούργησε το 1901 στην οδό Δ. Μακρή, στην παλιά ψαραγορά.

Το καζάνι ήταν μέσα στο μαγαζί. Το ούζο έβγαινε από βραδύς για τις ανάγκες της ημέρας. Οι Μεσολογγίτες έρχονταν στο μαγαζί, κατά το μεσημεράκι. Ήταν, γι΄ αυτούς, μία στάση πριν από το μεσημεριανό φαγητό, αλλά και η ευκαιρία να πούνε δύο κουβέντες πριν να πάνε σπίτι. Το μαγαζί είχε ετερόκλητο κόσμο και ήταν διαταξικό. Παλιότερα το ούζο συνοδεύονταν από κάτι ελάχιστο, όπως πατάτα βραστή με μεσολογγίτικο αλάτι, ντομάτα, αγγουράκι και ραπανάκι. Μπροστά στο μαρμάρινο πάγκο του, που διατηρήθηκε μέχρι και τη δεκαετία του 1970, έσμιγαν σε κοινές παρέες δικηγόροι και ψαράδες, έμποροι και μεροκαματιάρηδες.

Στη δεκαετία του ΄80 η ζήτηση για ούζο και μεζέ αυξήθηκε σημαντικά και τα σύγχρονα ουζερί έγιναν της μόδας και πλημμύρισαν την αγορά. Ο Τρικενές σταμάτησε να προσφέρει το καθημερινό ουζάκι στους Μεσολογγίτες, αλλά διατηρεί σταθερή, μέχρι και σήμερα, την παραγωγή αυτού του αρωματικού, δυνατού και με λεπτή γεύση ούζου και των άλλων ποτών. Το ούζο του διανέμεται και στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία, καθώς και σε επιλεγμένα εστιατόρια και ουζερί σε όλη την νότια Ελλάδα. Έχει βραβευτεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1932 και το 1951. Ένα παραδοσιακό μαγαζί, που έχει κρατήσει την αστική αίγλη του εδώ και πολλά χρόνια.

Σήμερα το κρατάνε ο κύριος Παντελής, γιος του ιδρυτή της ποτοποιίας, μαζί με τη γυναίκα του Ελένη και τον γιο τους Τάσο. Το πρωτότυπο στέκι κοσμείται ακόμα από τον παλαιό μαρμάρινο πάγκο, από μάρμαρο πεντελικό, που έχει πάνω του ανάγλυφα τα σημάδια από τα ποτήρια και βρίσκεται δίπλα στην είσοδο.

Παλιά βαρέλια και προθήκες που θυμίζουν μιαν άλλη εποχή βρίσκονται περιμετρικά στους τοίχους του μαγαζιού. Όταν κάποιος μπαίνει μέσα, η μυρωδιά του ούζου διαπερνά τις αισθήσεις του, ενώ κοιτάζοντας το παλιό ξύλινο ρολόι στον τοίχο, φαίνεται σαν οι δείκτες του να τρέχουν προς τα πίσω και τότε ο χρόνος μετατρέπεται για λίγο σε μια τρυφερή αναπόληση της ζωής της πόλης σε ξεθωριασμένα χρώματα γαλάζια.

Έτσι φωτίζει η λιμνοθάλασσα τους παλιούς τοίχους και το όμορφο, πλακόστρωτο δάπεδο του μαγαζιού.

Στον πεζόδρομο της πόλης, ανάμεσα στις μοντέρνες καφετέριες, το Ποτοπωλείο του Τρικενέ αντιστέκεται με τον δικό του τρόπο. Αντέχει απαράλλαχτο από το 1901, φτιάχνοντας και πουλώντας ούζο, λικέρ μαστίχα, μπανάνα, μέντα και κονιάκ.
Για τη συνταγή του ούζου σας περιορίζουμε σε μία απλή αναφορά των μυρωδικών που χρησιμοποιεί … «γλυκάνισο, μάραθο, κολίανδρο και μπατιάνα».

Χρήσιμες πληροφορίες: www.ouzotrikene.gr
Φωτογραφίες-κείμενο: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS
Δημοσίευση: popaganda.gr
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!