Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) είναι η κύρια πηγή εσόδων των δήμων της χώρας.
Από τις κυβερνήσεις, άρχισαν σταδιακά να εκχωρούνται αρμοδιότητες στους ΟΤΑ, χωρίς όμως να ενισχύονται και με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις τους.
Από το 2010 έως το 2016 οι ΚΑΠ μειώθηκαν κατά 66%. Από το 2017 έως το 2019 και εν μέσω μνημονίων, άρχισε μια μικρή σταδιακή αύξηση και φθάνουμε αισίως στο 2020 και στο εξής απίστευτο.
Η κυβέρνηση με εν κρυπτώ τροπολογία, παρακρατεί μέσω των ΚΑΠ (από την 01-01-2022) το 60% του ποσού που θα δώσει, για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων για το 2020.
Να υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε εκατοντάδες εκατομμύρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ, χωρίς ποτέ να γίνει παρακράτηση.
Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα των δήμων από τους ΚΑΠ μειώνονται ακόμη περισσότερο, την στιγμή μάλιστα που λόγω covid-19, τα τρέχοντα έξοδα των Δήμων αυξήθηκαν κατακόρυφα, εξαιτίας έκτακτων υγειονομικών και κοινωνικών δράσεων.
Παράλληλα υπήρξε μεγάλη μείωση εσόδων, επειδή μια σειρά από προγράμματα σταμάτησαν, άρα και οι συνεισφορές των δημοτών, καταστήματα έκλεισαν με ταυτόχρονη αναστολή των τελών και το κυριότερο οι εισπράξεις από τη ΔΕΗ των ανταποδοτικών (βασική πηγή εσόδων των Δήμων) μειώθηκαν πάνω από 50 %.
Όσο για τα επενδυτικά προγράμματα των δήμων, βρίσκονται σε κατάσταση χειμερίας νάρκης, με τα προγράμματα «Φιλόδημος Ι & ΙΙ» να μην πληρώνουν και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να μην έχει ενεργοποιηθεί.
Επομένως το οικονομικό πρόβλημα των Δήμων είναι οξύτατο και θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση έχει καταβάλλει, μέχρι στιγμής, 75 εκ. ευρώ, ενώ η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει άμεση οικονομική ενίσχυση τουλάχιστον δύο δόσεων ΚΑΠ ήτοι 220 εκ. ευρώ.
Τα γεγονότα αυτά προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης καθώς πλησιάζει η ώρα κατάρτισης των νέων προϋπολογισμών για το 2021 και κανείς δεν ξέρει με ποιο τρόπο οι προϋπολογισμοί θα αποτυπωθούν ισοσκελισμένοι, όπως προβλέπεται.
Θα πρέπει λοιπόν όλοι μαζί, να αντιδράσουμε τώρα, πριν να είναι πολύ αργά και να απαιτήσουμε:
-Να υπολογιστεί το κόστος τόσο των δράσεων που ήδη υλοποιούνται, όσο και εκείνων που έχουμε προτείνει να γίνουν και το σύνολο να καταβληθεί ως έκτακτη επιχορήγηση στους ΟΤΑ.
-Η δε απαράδεκτη παρακράτηση κατά 60%, από την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω ΚΑΠ, να ματαιωθεί άμεσα.
Είναι σίγουρο ότι αν κάτι δεν αλλάξει ως το τέλος του 2020, αρκετοί ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, θα βρεθούν στα όρια της χρεοκοπίας.
Κε δήμαρχε θα αντιδράσετε ? Θα κρατήσετε το δήμο όρθιο ?
Οι καιροί ου μενετοί.
Παντελής Σκαρμούτσος
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία για το μέλλον»
Ι.Π. Μεσολογγίου 23/7/2020