Loading...

Απάντηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας


Μοιραστείτε το άρθρο...

Τριγμοί στη σχέση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας με τον Δήμο Ι.Π. Μεσολoγγίου με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο και την εμπλοκή – όπως αναφέρεται – ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως:

Αξιότιμοι κύριοι, Χριστός Ανέστη!

Τόσο στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας σας που εκδόθηκε την Μ.Πέμπτη 16-4-2020 όσο και στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της εφημερίδα σας στη στήλη «ΚΑΡΦΙΑ» περιέχετε σχόλιο, στο οποίο αναφέρεστε προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, υπό τον τίτλο «ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΧΕ!».

Επί του θέματος αυτού, περιμένοντας να παρέλθουν οι άγιες ημέρες του Πάσχα και της Αναστάσεως του Χριστού μας, μαζί με τα ειλικρινή μας Χρόνια Πολλά, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα των φετινών ιδιόμορφων λόγω της πανδημίας «Εορτών Εξόδου», η Ιερά Μητρόπολή μας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Κοσμάς, ήταν σε συνεχή συνεργασία και συνεννόηση με το Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κων/νο Λύρο, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες συναντήσεις (τηλεφωνικές και μη) για την τέλεση των θρησκευτικών τελετών (Εσπερινός, Θεία Λειτουργία, Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση) που βρίσκονται στην αποκλειστική αρμοδιότητά μας.

Όπως έδειξαν τα γεγονότα στις φετινές «σιωπηλές Εορτές Εξόδου» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αγνοήθηκε ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κωνστ. Λύρος από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Κοσμά, σεβόμενοι πάντα το θεσμό και την ιδιότητά του και τυγχάνοντας από όλους μας ιδιαίτερης μεταχείρισης εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των περιστάσεων και τον τρόπο πραγματοποίησης των θρησκευτικών τελετών.

Επισημαίνουμε ότι τυγχάνουν τουλάχιστον κακόβουλα και ψευδή τα σχόλιά σας ότι η Ιερά Μητρόπολή μας δημιούργησε πρόβλημα στη μετάδοση του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, επιλέγοντας να δώσει την μετάδοση μόνο σε ένα τοπικό site και ότι αρνήθηκε να δώσει σήμα σε μεγάλο περιφερειακό κανάλι.

Όπως γνωρίζετε το τοπικό site του Μεσολογγίου με την επωνυμία www.onairnews.gr μέχρι και σήμερα καλύπτει με ζωντανές συνδέσεις τις Ακολουθίες και τις Θείες Λειτουργίες από τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ήταν ρητή και κατηγορηματική η διαβεβαίωση που δόθηκε από στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στον κ. Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο γραφείο του Σεβασμιωτάτου και ενώπιον τρίτων, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε αντίρρηση ή διαφωνία από τον ίδιο, ότι οποιοδήποτε κανάλι και οποιοσδήποτε τηλεοπτικός περιφερειακός ή μη σταθμός, θα μπορούσε να λάβει εικόνα από το τηλεοπτικό μέσο (τοπικό site www.onairnews.gr) που μεταδίδει τις Θείες Λειτουργίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και να μεταδώσει τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία, χωρίς να αποτυπώνεται το σήμα του τοπικού site με την επωνυμία www.onairnews.gr.

Άλλωστε, αυτό ακριβώς έπραξε η πρωινή εκπομπή του κρατικού καναλιού ΕΡΤ1, το πρωί της Κυριακής, που συνδέθηκε ζωντανά για αρκετά λεπτά της ώρας με την κεκλεισμένων των θυρών Θεία Λειτουργία, σε μικρό αφιέρωμα προς τις «Εορτές Εξόδου».

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα ανωτέρω σχόλια, όσο και αν θέλουν κάποιοι, δεν θα κλονίσουν τη σχέση εμπιστοσύνης και την αγαστή συνεργασία που υπάρχει επί σειρά πολλών ετών, μεταξύ του εκάστοτε Δημάρχου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Κοσμά.

Για το λόγο αυτό, αναμένουμε τη διάψευση των ανωτέρω σχόλιων από το γραφείο τύπου του Δημάρχου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κων. Λύρου, όταν μάλιστα αυτά τα σχόλια προέρχονται από την εφημερίδα (έντυπη και ηλεκτρονική) του ειδικού συνεργάτη του, ο οποίος επισημαίνει ότι υπήρξε προσβλητική συμπεριφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου προς το Δήμαρχο, μνημονεύοντας και «λόγια συνεργατών του δημάρχου»!

Αντιθέτως βέβαια, η στάση του Μητροπολίτου μας ήταν καθ’ όλα προσεκτική, χωρίς ίχνος και πρόθεση προσβολής προς το πρόσωπο του Δημάρχου, αφού ο Σεβασμιώτατος δεν μπορούσε να αναφέρει την παρουσία του, τη στιγμή που η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαγόρευε την παρουσία οποιουδήποτε πέραν των Ιερέων και του προσωπικού του Ιερού Ναού.

Η θέση της τοπικής εφημερίδας:

Σε ό,τι αφορά την ΑΙΧΜΗ μερικές παρατηρήσεις:

Πρώτον το Γραφείο Τύπου της Μητρόπολης ψεύδεται και παραπληροφορεί όταν αναφέρει ότι «τα σχόλια προέρχονται από την εφημερίδα (έντυπη και ηλεκτρονική) του ειδικού συνεργάτη του δημάρχου». Αν δεν γνώριζε θα έπρεπε να κοιτάξει την ταυτότητα της εφημερίδας που αναφέρει την ιδιοκτησία της. Η υποβολιμαία αυτή αναφορά απαιτούμε να επανορθωθεί το συντομότερο, άλλως θα διερευνήσουμε τα εκ του νόμου δικαιώματά μας. Είμαστε πεπεισμένοι πως ανεγράφη εκ του πονηρού για να προκαλέσει σύγχυση και συνειρμούς και να ζημιώσει τόσο την επιχείρησή μας, όσο και το ίδιο το πρόσωπο του δημάρχου.

Θα πρέπει να γνωρίζει το Γραφείο Τύπου και ο εντολέας της «απάντησης» ότι κάθε μέσο ενημέρωσης έχει δικαίωμα να κάνει ρεπορτάζ, να μιλάει με την δημοτική αρχή, όπως κάνει με όλες όσες πέρασαν απ’ την πόλη, και να συνομιλεί με συνεργάτες του δημάρχου που είναι επιφορτισμένοι με την επικοινωνία. Η έκφραση δυσαρέσκειας για την απάλειψη αναφοράς του δημάρχου στην Θεία Λειτουργία είναι δεδομένη, όπως μεταφέρθηκε σε εμάς και την τονίζουμε για άλλη μια φορά χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Εμείς κάνουμε ρεπορτάζ, ας το κατανοήσουν όσοι δεν επιθυμούν κριτική.

Ο δήμος Μεσολογγίου, όπως μας ειπώθηκε υπεύθυνα, θέλησε να μεταδώσει αυτόν τον συμβολικό εορτασμό προς όλους τους Μεσολογγίτες απανταχού στην Ελλάδα και όχι μόνο, αλλά και προς όλους τους προσκυνητές της Ιερής Πόλης που κατά χιλιάδες την επισκέπτονται κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων και των θείων λειτουργιών (Εσπερινός κ.λπ.) με το βάρος που αυτές φέρουν για τις ψυχές και συνειδήσεις όλων μας. Γι’ αυτό και ανατέθηκε σε περιφερειακό κανάλι μεγάλης εμβέλειας χωρίς κάποια χρέωση.

Σύμφωνα με όσα είπαν στην ΑΙΧΜΗ συνεργάτες του δημάρχου, ο Δήμος κάνοντας χρήση των σύγχρονων μέσων θέλησε να επικοινωνήσει το Μεσολόγγι και στην περίοδο της σύγχρονης πολιορκίας του όσο πιο δυνατά μπορεί. Αλλά η Μητρόπολη ανέθεσε το έργο αυτό σε τοπική ιστοσελίδα, η οποία περιορίστηκε στην κάλυψη μόνο του τελετουργικού κομματιού ως μια συνήθη διάσταση αποτυγχάνοντας να δώσει την διάσταση του συμβολικού εορτασμού που συμπεριελάμβανε την μοναχική παρουσία του Δημάρχου, ως εκπροσώπου όλων των δημοτών.

Ποιες είναι επιτέλους αυτές οι δεσμεύσεις και εξαρτήσεις που έχει η Μητρόπολη και την εκθέτουν; Γιατί αρνήθηκε μια σωστή και επαγγελματική τηλεοπτική κάλυψη; Πως ονοματίζει ένα μικρό τοπικό σαιτ ως τηλεοπτικό μέσο και αποκλείει ένα πολυβραβευμένο περιφερειακό κανάλι που ανέλαβε ο δήμος να προβεί σε μια κάλυψη αντίστοιχη της βαρύτητας του γεγονότος; Γιατί εν τέλει μεροληπτεί;

Από το Γραφείο Τύπου της Μητρόπολης θα θέλαμε να πληροφορηθούμε γιατί ενώ επικαλούνται τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 7 Απριλίου εκδόθηκε ανακοίνωση που έκανε λόγο για μετάβαση του Σεβασμιωτάτου στον Κήπο και κατάθεση στεφάνου; Άρα αυτό δεν απαγορευόταν; Γνωρίζουν ότι υπήρξε σύγχυση στον κόσμο μετά απ’ αυτή την ανακοίνωση και προκλήθηκαν συναντήσεις επί συναντήσεων για να γίνει διαχείριση της κατάστασης; Και εν τέλει γιατί αφέθηκε να μεταβεί μόνος του ο δήμαρχος στον Κήπο και να καταθέσει στεφάνι και δεν έγινε και τρισάγιο;

Ο Σεβασμιώτατος είναι ψηλά στην εκτίμησή μας. Είναι άνθρωπος ήπιος, ιεράρχης σεβάσμιος και τελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα με πλήρη αυταπάρνηση. Φρονούμε ότι θα πρέπει να μην τον εκθέτει το περιβάλλον του με τέτοια διαχείριση γεγονότων.

Το Γραφείο Τύπου της Μητρόπολης, και εφιστούμε την προσοχή του Σεβασμιωτάτου και όσων άλλων κινούν τα νήματα εκεί μέσα, λειτούργησε αντιδεοντολογικά. Γιατί απέστειλε την απάντηση που αφορούσε το σχόλιο της ΑΙΧΜΗΣ και σε άλλα ΜΜΕ που δεν πήραν κάποια θέση επί του θέματος. Το έκαναν για να δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις στην κοινή γνώμη εις βάρος μας; Τους παρασύρουν κάποιοι που δεν γνωρίζουμε τι σχέση έχουν με την Μητρόπολη; Τα γνωρίζει αυτά ο Σεβασμιώτατος;

Αναμένουμε το Γραφείο Τύπου και η Μητρόπολη να επιδείξουν τον ίδιο ζήλο και να απαντούν στα δημοσιεύματα που αφορούν την αξιοποίηση της περιουσίας της που την αφήνουν να καταρρέει. Περισσότερα δεν χρειάζεται να πούμε τώρα, χρονιάρες μέρες.

Χρόνια πολλά και από εμάς και μακροημέρευση στον αξιοσέβαστο Ιεράρχη μας.

Η εκδότρια
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!