Loading...

Ανοχύρωτα στον κορωνοϊό τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου


Μοιραστείτε το άρθρο...

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία του μεγαλύτερου νομού της Ελλάδας που με μόλις 12 κλίνες ΜΕΘ να αντιστοιχούν σε 200.000 περίπου κατοίκους, με τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καλείται ο δημόσιος τομέας υγείας να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η σταδιακή εξάπλωση του κορωνοϊού.

Από τους λίγους νομούς της Ελλάδας που δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι η Αιτωλοακαρνανία. Το διάστημα αυτό όφειλε η διοίκηση των νοσοκομείων σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ να προετοιμαστεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που ενδεχομένως προκύψουν σε πιθανή έξαρση της νόσου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, οι επόμενες εβδομάδες κρίνονται κρίσιμες για όλη την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή η Αιτωλοακαρνανία φαντάζει ως ανοχύρωτη στην αντιμετώπιση μαζικής εμφάνισης κρουσμάτων, γεγονός που φοβόμαστε ότι μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή των ασθενών.

Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει:

8 ΜΕΘ στο Αγρίνιο – 4 ΜΕΘ στο Μεσολόγγι

Μόλις 12 ΜΕΘ αντιστοιχούν σε σχεδόν 200.000 κατοίκους του νομού, καθώς τα δυο νοσηλευτικά ιδρύματα διαθέτουν 8 ΜΕΘ του Αγρινίου και 4 ΜΕΘ του Μεσολογγίου.

Στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, γίνεται αγώνας δρόμου για να αναπτύξει τον εξοπλισμό του την ύστατη στιγμή, ενώ στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου προσπαθούν να ενεργοποιήσουν (από ιδρύσεως Νοσοκομείου) τις 4 κλίνες ΜΕΘ χωρίς ωστόσο να διαθέτουν εξειδικευμένο έμψυχο δυναμικό και ιατρικό εξοπλισμό για να λειτουργήσουν επαρκώς.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ λόγω οικονομικών δυσχερειών και η παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού των εκάστοτε διοικήσεων έχουν αφήσει ανοχύρωτα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα που προσπαθούν να ανασυνταχθούν τελευταία στιγμή με “ενέσεις” και “μπαλώματα” για την αντιμετώπιση μιας φονικής επιδημίας.

Αγώνας δρόμου για εξοπλισμό στο Αγρίνιο

Έστω την ύστατη στιγμή, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Νοσοκομείο Αγρινίου ενισχύει τον εξοπλισμό του με το ποσό των 110.000 ευρώ (η πρόσκληση ενδιαφέροντος ΕΔΩ).

Από 8 κλίνες η ΜΕΘ του νοσοκομείου θα αποκτήσει 11 κλίνες στο σύνολό τους, ωστόσο απαιτείται η ενημέρωσή μας εάν έχουν επιμεληθεί τη στελέχωση των ΜΕΘ μέσω του Υπουργείου Υγείας για την πλήρη και ουσιαστική λειτουργία των κλινών αυτών.

Χωρίς το απαιτούμενο έμψυχο δυναμικό

Τα δυο νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας δεν διαθέτουν το απαιτούμενο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά ούτε και τον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για να τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι κλίνες ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία δεν υπάρχουν εντατικολόγοι για να καλύψουν τις βάρδιες, αλλά ούτε και το έμπειρο ιατρικό προσωπικό που θα μπορεί να παρακολουθεί σε 24ωρη βάση τις ζωτικές λειτουργίες των ασθενών. 

Ο ειδικός καρδιολόγος κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, με εξειδίκευση και πολύχρονη θητεία στην Διοίκηση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας αναφέρει:

Οι ΜΕΘ δεν είναι νησιά αποκομμένα από το υπόλοιπο νοσοκομείο. Ένας βαριά ασθενής που νοσηλεύεται σε αυτές, χρειάζεται την ύπαρξη έμπειρων ιατρών ειδικοτήτων, πλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό, τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Αν π.χ. ο ασθενής χρειαστεί επειγόντως εξέταση και η κλινική δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή ή έμπειρους ιατρούς στη διαχείριση βαριών καταστάσεων, η παρουσία της ΜΕΘ δεν προσφέρει τίποτε.

Τι είναι ΜΕΘ;

Για να καταλάβουν οι αναγνώστες μας τη σημαντική ύπαρξη της ΜΕΘ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελεί ανεξάρτητο τμήμα ιατρικής και νοσηλευτικής δραστηριότητας, στην οποία ασκείται Εντατική Θεραπεία. 

Δηλαδή, υποστηρίζονται οι ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς ανεξάρτητα από την πρωτοπαθή νόσο με στόχο την αποκατάσταση της πρωτοπαθούς διαταραχής και την βελτίωση των ζωτικών λειτουργιών.

Μεγάλη «πληγή» για την Ελλάδα οι κλίνες ΜΕΘ

Είναι ενθαρρυντικό ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έστω και την τελευταία στιγμή προσπαθεί να καλύψει τα κενά που πληγώνουν την εύρυθμη λειτουργία των νευραλγικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, θέτοντας το θέμα ψηλά στην ατζέντα.

Βέβαια, το οικονομικό κόστος στήριξης των ΜΕΘ σε μια χώρα σαν τη δική μας που βγαίνει από την οικονομική κρίση είναι δυσβάσταχτο. Οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε ότι μόνο με τη στήριξη της δημόσιας υγείας και την κρατική πολιτική ελπίζουμε να αντεπεξέλθουμε στη δυσκολία που μας οδηγεί η επιδημία του κορωνοϊού.

Τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τη δημόσια υγεία πρέπει να είναι πολύ σημαντικά διότι θα αποτυπώσουν το στίγμα τους και την ευθύνη τους σε τοπικό επίπεδο υπηρετώντας την υγεία του κοινωνικού συνόλου στο νομό μας.





Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!