Loading...

Μεσολόγγι και 2021: Μια ενδεχόμενη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί!


Μοιραστείτε το άρθρο...

Οι προτάσεις του πρώην Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη, με αφορμή την προετοιμασία για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η προετοιμασία για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821 έχει ήδη ξεκινήσει, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η κυβέρνηση ορθώς έθεσε ως βασική της προτεραιότητα τον εορτασμό των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης. Πιστεύω πως κάθε κυβέρνηση αναλόγως θα έπραττε. Όσον αφορά το περιεχόμενο που επιδιώκει να προσδώσει σε αυτό τον εορτασμό, θα αναφερθώ διεξοδικά σε επόμενο κείμενο μου.

Με την παρούσα επιστολή μου επιδιώκω να συμβάλλω στην καλύτερη δυνατή οργάνωση των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν άμεσα σε τοπικό επίπεδο.

Θεωρώ πως όλοι μας θα συμφωνήσουμε, πως το Μεσολόγγι – η μοναδική πόλη παγκοσμίως η οποία έχει λάβει τον ιδιαίτερα τιμητικό χαρακτήρα της “Ιεράς Πόλεως” όχι για θρησκευτικούς λόγους αλλά ένεκα της θυσίας των “Ελεύθερων Πολιορκημένων” στην επανάσταση του 1821 – δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει επιφανειακό και δευτερεύοντα ρόλο σε αυτόν τον διεθνούς εμβέλειας εορτασμό.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με λιγοστές εκδηλώσεις που έτσι κι αλλιώς θα προγραμματιστούν κεντρικά και στο δήμο μας. Ούτε φυσικά να νιώσουμε ικανοποίηση με τα “παχιά λόγια” που εύκολα κάθε φορά ακούγονται και θα ακουστούν προσεχώς στις Γιορτές Εξόδου από τους εκάστοτε εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας.

Οφείλουμε ΕΜΕΙΣ πρωτίστως και εγκαίρως να σχεδιάσουμε, να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε ένα συνεκτικό δίχρονο σχέδιο συνολικών δράσεων, εκδηλώσεων και έργων υποδομής, μέσω των οποίων να αναδεικνύεται η ιστορία και ο πολιτισμός της “μήτρας” του νεοελληνικού έθνους.

Δεν είναι η ώρα να εκφράσω κάποιες πρώτες σκέψεις για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτό το δίχρονο σχέδιο δράσης στο οποίο προαναφέρθηκα.

Τώρα είναι η ώρα της συλλογικής εκκίνησης δήμου, φορέων και πολιτών. Γιατί “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός” και ήδη “δίπλα” μας και πέραν του κεντρικού σχεδιασμού ξεκίνησαν πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα στις 6 Σεπτεμβρίου 2019, στο Δημαρχείο της Τρίπολης με πρωτοβουλία του Δημάρχου Τριπόλεως, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των δήμων Τρίπολης, Πύλου, Καλαμάτας, Καλαβρύτων και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σκοπός της συνάντησης ήταν η εκπόνηση “κοινού σχεδίου” για την “προβολή του ιστορικού ρόλου των τεσσάρων πόλεων στην επανάσταση του 1821” και τη διαμόρφωση ενός “ειδικού προγράμματος εκδηλώσεων στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού”.

Με βάση τις παραπάνω σκέψεις, προτείνω:

  • Με πρωτοβουλία και ευθύνη του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, να συγκροτηθεί “δίκτυο εορτασμού” στο επίπεδο της Περιφέρειας μας. Σε αυτό το δίκτυο θα μπορούσαν να συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ιστορικοί δήμοι, όπως για παράδειγμα ο δήμος Καλαβρύτων, καθώς και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Το δίκτυο αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε όμορες με την περιφέρεια μας πόλεις – περιοχές, με τις οποίες διατηρούμε ιστορικούς δεσμούς και σχέσεις (Ευρυτανία, Λευκάδα).
  • Να εξεταστεί η αναγκαιότητα της συμμετοχής του δήμου μας στο δίκτυο της Πελοποννήσου, στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως.
  • Να αξιοποιηθεί το διεθνούς εμβέλειας δίκτυο των αδελφοποιημένων με εμάς πόλεων.
  • Ο δήμος μας εκτός της ιστορικής και πολιτισμικής του κληρονομιάς, διαθέτει σήμερα και ένα σημαντικό “πνευματικό κεφάλαιο” συμπατριωτών, οι οποίοι εκτιμώ πως πρέπει να καλεστούν και να αξιοποιηθούν στον κοινό σκοπό.

Σε μεγάλα γεγονότα, όπως αυτό για παράδειγμα του εορτασμού των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης, είναι χρήσιμο και αναγκαίο οι εκάστοτε αιρετοί του δήμου να έχουν δίπλα τους ανθρώπους ικανούς να βοηθήσουν τη συλλογική επιδίωξη. Ανθρώπους οι οποίοι να θέλουν και να μπορούν να “βάλουν πλάτη” για την όσο το δυνατόν καλύτερη υλοποίηση του κοινού σχεδίου δράσης.

Κύριε Δήμαρχε
Κύριοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι

Ο εορτασμός των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την προβολή και ανάδειξη του ιστορικού ρόλου του Δήμου μας.

Οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης του.

Μεσολόγγι 24 Σεπτεμβρίου 2019
Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!