Loading...

Αλλαγή Πορείας στο Δήμο Θέρμο Με Δήμαρχο Κώστα Κουβαρά


Μοιραστείτε το άρθρο...

Αγαπητοί Συνδημότες,

Οι Δημοτικές Εκλογές της 26ης Μαΐου δίνουν την ευκαιρία σε όλους μας να καθορίσουμε, σε μεγάλο βαθμό,  την πορεία του τόπου μας, του Δήμου Θέρμου. Μιας περιοχής που σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα έχει μείνει στο περιθώριο. Οδικά απομονωμένη και σε παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία. Με αποδιοργανωμένο  τον  πρωτογενή τομέα στη γεωργία και την κτηνοτροφία, με  ελάχιστη τουριστική κίνηση, με απουσία νέων παραγωγικών μονάδων σε οποιοδήποτε τομέα.  Είναι όμως κοινός τόπος ότι χωρίς οικονομική δραστηριότητα, καμιά περιοχή δεν μπορεί να έχει μέλλον.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα. Μπορεί ο Δήμος να αντιστρέψει αυτό το κλίμα;  Η απάντηση είναι και μπορεί και οφείλει να το κάνει. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να το προσπαθεί.

Δυστυχώς για πολλά χρόνια τώρα, ο Δήμος δεν ασχολήθηκε με το πρωτεύον για το μέλλον της περιοχής μας  που είναι η   ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και οι προϋποθέσεις για αυτό.

Σπαταλήθηκαν τεράστιες δυνάμεις σε σκληρές προσωπικές αντιπαραθέσεις, σε θέματα πολλές φορές επουσιώδη και στον αγώνα για προσεταιρισμό ψήφων με μικροεξυπηρετήσεις,  με στόχο τις κάθε φορά επόμενες εκλογές.

Η κατάσταση αυτή μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Είναι η αναγκαία αλλαγή πορείας για το Δήμο Θέρμου. 

Οι προϋποθέσεις για την αλλαγή αυτή υπάρχουν. Αντικειμενικά μπορεί, γιατί το εκλογικό σύστημα δεν δημιουργεί πλέον τεχνητά απόλυτες πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια που οδηγούσαν σε έναν παντοδύναμο Δήμαρχο, που πολλές φορές δεν έδινε λόγο ούτε στους συμβούλους της παράταξής του.

Με το ισχύον σύστημα της απλής αναλογικής, ο κάθε Συνδυασμός βγάζει τους Συμβούλους που αντιστοιχούν στις ψήφους του και καλούνται όλοι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο να προτείνουν, να επιχειρηματολογήσουν, να πείσουν, να συνθέσουν τις προτάσεις τους.

Η ψήφος όλων των Δημοτών μετράει πλέον το ίδιο και καλείται ο κάθε Δημότης να τοποθετηθεί με ευθύνη για το μέλλον του τόπου του, αναλογιζόμενος τα αδιέξοδα της μέχρι τώρα πορείας.

Χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, μια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτει ο τόπος μας. Σε μια προσπάθεια που ο καθένας μας καλείται να δώσει ό,τι καλύτερο διαθέτει σε ένα πνεύμα συνεργασίας  με μοναδικό κριτήριο το καλό του τόπου μας.

Ο Συνδυασμός μας με αυτό το στόχο κατεβαίνει στις εκλογές. Να διαθέσει όλες του τις δυνάμεις ώστε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο,  να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανασύνταξης της περιοχής του Δήμου Θέρμου.

Ο Δήμος δεν μπορεί απλά να διαχειρίζεται τα τρέχοντα θέματα και ουσιαστικά να παρακολουθεί τις εξελίξεις.  Απαιτούνται πρωτοβουλίες και δράση με σχέδιο. Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο  θα κληθεί από την πρώτη μέρα της εκλογής του να ορίσει τους στόχους για την περίοδο της θητείας του,  να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του, να προγραμματίσει τις κινήσεις του και φυσικά είναι αναγκαίο να ελέγχει και να αξιολογεί σε τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία του.

Κάνουμε πρώτο στόχο την ανάπτυξη της περιοχής αξιοποιώντας τα πολλά και σημαντικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Διεκδικούμε αποφασιστικά την άρση της απομόνωσης της περιοχής, που αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε ανάπτυξή της.  

Διεκδικούμε σύγχρονη οδική  σύνδεση με Αγρίνιο, Ιόνια οδό και Ναύπακτο, την ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων των χωριών και την βελτίωση των εσωτερικών δρόμων.

Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, της γεωργίας, της αλιείας.

Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να βοηθήσει αποτελεσματικά σε αυτή την κατεύθυνση. Με δημιουργία υποδομών,  την ασφαλτόστρωση των δρόμων που οδηγούν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις,  τη λειτουργία των σφαγείων, με ενημέρωση, με επιμόρφωση,  με την καλλιέργεια μιας ολόκληρης κουλτούρας, με την στήριξη ομάδων παραγωγών που με σύγχρονες μεθόδους θα  παράγουν και θα τυποποιούν τα τοπικά προϊόντα, προσφέροντάς τα στην αγορά με διακριτό και αναγνωρίσιμο όνομα, υψηλή ποιότητα και ικανοποιητική τιμή για τους παραγωγούς.  Η καθετοποίηση της παραγωγής είναι αναγκαία προϋπόθεση   για να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας και να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερη προστιθέμενη αξία στην περιοχή.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την  τουριστική ανάπτυξη της περιοχής στην κατεύθυνση του εναλλακτικού τουρισμού με ήπιες παρεμβάσεις στο περιβάλλον.

Αγροτουριστικές εγκαταστάσεις,  δραστηριότητες αναψυχής,  κατασκηνώσεις,  δράσεις για ηλικιωμένους, ιαματικές πηγές.  

Η περιοχή μας διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον  από τη λίμνη Τριχωνίδα, το ποτάμιο σύστημα του Εύηνου, μέχρι το ορεινό συγκρότημα του Παναιτωλικού με την περιοχή Natura όπου ένα  σύνολο από αθλητικές και άλλες δραστηριότητες μπορεί να αναπτυχθεί. Ένα δίκτυο μονοπατιών  μπορεί να δώσει πρόσβαση στους επισκέπτες για να γνωρίσουν όχι μόνο  σημεία μοναδικής ομορφιάς, πηγές, καταρράκτες, φαράγγια αλλά και τα έργα και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της περιοχής μας, όπως αυτός διατηρείται για χιλιάδες χρόνια.

Μπορούμε να  προσελκύσουμε επισκέπτες στα  θρησκευτικά  μας μνημεία, τους Ναούς και τα Μοναστήρια.

Και φυσικά να προσελκύσουμε επισκέπτες για να γνωρίσουν τους  αρχαιολογικούς  μας χώρους, να επισκεφθούν  το Αρχαιολογικό μας Μουσείο, απαιτώντας παράλληλα  την χρηματοδότηση των ανασκαφικών εργασιών στο Θέρμο.

Η κίνηση που καλείται να κάνει ο Δήμος κατά προτεραιότητα, είναι η τουριστική προβολή του τόπου μας και η ανάδειξή του με όλα τα διαθέσιμα μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά.  Να  κάνουμε γνωστή την περιοχή του  Δήμου Θέρμου στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Να κάνουμε γνωστή την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας.  Και την προσφορά της στην Πατρίδα και στην Ανθρωπότητα. Από την αρχαιότητα με της Αιτωλική Συμπολιτεία και να  ιδρύσουμε ένα  Κέντρο Δημοκρατίας, που με τις σύγχρονες τεχνολογίες, αλλά και τα παραδοσιακά μέσα,  θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο για προβληματισμό και δράση γύρω από ζητήματα Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και  Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Αλλά και την προσφορά της περιοχής στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους –   με το απελευθερωτικό μήνυμα του ΠατροΚοσμά, με την συμβολή του Απόκουρου στον απελευθερωτικό αγώνα του 21.

Να κάνουμε τελικά την μεγάλη έκταση και τα πολλά χωριά, δύναμη για τη συνολική ανάπτυξη, συγκροτώντας   μια μεγάλη εικόνα για το Δήμο Θέρμου,   που θα περιλαμβάνει το σύνολο των  δυνατοτήτων του και θα λειτουργήσει ακόμα και ως κίνητρο διεύρυνσης του Δήμου με τοπικά διαμερίσματα που δεν ανήκουν σήμερα σε αυτόν.

Αυτονόητη πρέπει να είναι η φροντίδα για την καθημερινότητα.  Η Νέα Γενιά αξίζει την ιδιαίτερη προσοχή μας, με την σωστή λειτουργία των Σχολείων, αλλά και την δωρεάν παροχή κάθε απαραίτητης πρόσθετης διδακτικής στήριξης, στα σχολικά μαθήματα, ξένες γλώσσες, υπολογιστές κ,λ.  Με παιδικές χαρές, με  χώρους άθλησης. Με τη σωστή λειτουργία των υπαρχόντων εγκαταστάσεων  και δημιουργία νέων όπως κολυμβητήριο.

Ειδική μέριμνα απαιτείται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στους τομείς της υγείας, της μόρφωσης, της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Και οι απόμαχοι της ζωής δικαιούνται ιδιαίτερης προσοχής. Ιατρική φροντίδα και σωστούς χώρους από ΚΑΠΗ έως Γηροκομείο.

Γενικότερα, ο Δήμος οφείλει να προσφέρει στους Δημότες του τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίας. Στην Παιδεία, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, την Υγεία με σωστά επανδρωμένο το  Κέντρο Υγείας – με προσωπικό που απαιτείται μικροβιολόγος κ,λ. Αλλά και την ύδρευση και  την συντήρηση του οδικού δικτύου.  Με σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και με στόχο την μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Σε έναν εκτεταμένο Δήμο όπως αυτός του Θέρμου απαιτείται συνεχής παρακολούθηση από διαπαραταξιακή ομάδα Συμβούλων για αξιολόγηση της  κατάστασης των υποδομών  και του γενικότερου επιπέδου ζωής.

Οι πολίτες του Δήμου μας δικαιούνται ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους τομείς.  Η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της καλής τους σχέσης με τον Δήμαρχο ή με κάποιον Αντιδήμαρχο αλλά αναγνώριση του δίκαιου ή όχι του αιτήματός τους.

Ανοιχτά οι Δημότες θα πρέπει να μπορούν, μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργεί με την ευθύνη του Δήμου, να υποβάλουν τα προβλήματά τους, τα παράπονά τους, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους.

Οι ενεργοί πολίτες, ενημερωμένοι, απαιτητικοί και δραστήριοι είναι η ισχυρότερη δύναμη για την αλλαγή πορείας που έχει ανάγκη ο Δήμος μας. 

Καλούμε τους Δημότες του Θέρμου να στηρίξουν με την ψήφο τους τον Συνδυασμό μας ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την πορεία ανάπτυξης του Δήμου μας, μια πορεία που δικαιούται και μπορεί να έχει. 

Διαθέτουμε την πείρα, το όραμα και την θέληση. Δώστε μας, με την ψήφο σας,  την δύναμη  να γίνουμε η πρωταγωνιστική δύναμη στην αλλαγή που έχει ανάγκη ο Δήμος Θέρμου.

Για την Ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Θέρμου

Για μια πορεία του Δήμου σύμφωνη με τις ανάγκες μας και  τις δυνατότητές μας.

 

Κώστας Κουβαράς

Υποψήφιος Δήμαρχος Θέρμου

 

Μοιραστείτε το άρθρο...
Ετικέτες: # # #

Newsroom

Σκοπός μας είναι η προβολή και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του περιβαλλοντικού πλούτου καθώς και της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσής μας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και η έμπρακτη συμβολή ούτως ώστε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας να γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.
iAitoloakarnania.gr

Φανταστικά τοπία, σπουδαία ιστορία, υπέροχοι άνθρωποι!